artikel-thumbnail

07 september 2017

Prof. Stefan Zeisberger: "Benchmarkdenken grootste valkuil bij investeringsbeslissingen"

Financials worden geacht calculerende, rationele werknemers te zijn, die de cijfers voor zich laten spreken en van daaruit als business partner op te treden. Maar hoe rationeel zijn 'wij' eigenlijk? Wat is de psychologie in besluitvorming en hoe beïnvloedt dat financiële keuzes? Stefan Zeisberger, hoogleraar gedragseconomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen praat ons bij over de laatste inzichten.

artikel-thumbnail

23 juni 2017

Trap er niet in! De verleidingstrucs van mooie, dirty dashboards

Het is een echte hype: dashboard-software om resultaten te visualiseren, zoals Power BI en QlikView. De drempels voor dergelijke 'self-service business intelligence' zijn ogenschijnlijk laag: beperkte instapkosten en in een paar klikken heb je fantastische grafieken en figuren gevuld met kpi's en andere bedrijfsinformatie. Maar pas op voor blinde liefde: onverwachte hoge kosten, fouten en teleurstellingen liggen op de loer.

artikel-thumbnail

29 mei 2017

Hoe ontwikkelen topbedrijven als KPN en DSM financieel talent?

Talentmanagement staat bij veel finance-afdelingen hoog op de agenda. Begrijpelijk, want de financiële functie moet in veel bedrijven worden omgevormd om toekomstbestendig te worden. Het ontwikkelen en aantrekken van talentvol personeel is een belangrijke schakel om die transitie mogelijk te maken. Financieel Management spreekt talentmanagers van grote corporates en vraagt ze de geheimen van hun talentenprogramma te delen. Hoe geven zij vorm aan de finance-afdeling van de toekomst?

artikel-thumbnail

29 mei 2017

Jaarthema 2017: 'Embracing entrepreneurship'

Het centrale thema binnen de verschillende finance communies van Alex van Groningen is in 2017 'embracing entrepreneurship'. Dat komt voort uit het boek 'Founders Mentality' van Chris Zook en James Allen. De kernboodschap: organisaties moeten ondernemender worden, risico's durven nemen, liever vergiffenis vragen dan niks nieuws proberen. De top moet niet alles beslissen en finance moet ervoor waken de organisatie niet op slot te zetten en al het ondernemerschap in de organisatie om zeep te helpen. Het thema 'embracing entrepreneurship' staat onder meer centraal op de jaarlijkse CFO Day en FM-Dag. Lees hier de verslagen van deze dagen en andere inspirerende artikelen.

artikel-thumbnail

21 april 2017

Controllers, enablers of disablers van ondernemerschap? (Jaarcongres Controlling 2017)

"Na alle verhalen over disruptie de laatste jaren, gaan we nu terug naar de basis", opende Michael van Asperen (manager Controllers Netwerk) het Jaarcongres Controlling 2017. "Waar draait het nu allemaal om in bedrijven? De klant en ondernemerschap. Niet dat we van jullie allemaal entrepreneurs willen maken, maar als controllers kunnen jullie wel een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van ondernemerschap in jullie organisatie."

artikel-thumbnail

30 maart 2017

Frederik Stolwijk, Raet: "Realisme in beslissingsproces brengen"

Finance heeft bij HR-software en dienstverlener Raet een spilfunctie in het waarderen en prioriteren van strategische opties (overnames, autonome groei, cost control). Hij neemt deze op in targets en budgetten, houdt goed de vinger aan de pols in de realisatie van de resultaten en stuurt waar nodig bij. Frederik Stolwijk, Director Control, adviseert intern als business partner de directie en heeft extern frequent interactie met de private equity aandeelhouder om die goed betrokken te houden ten aanzien van de outlook en resultaten.

artikel-thumbnail

30 maart 2017

Joyce Groot, Schiphol Group: "Echt verplaatsen in de ander"

Het Capital Programme van Schiphol Group is een investeringsprogramma waaronder de komende tien jaar een tiental projecten wordt uitgevoerd ten behoeve van versterking van de kwaliteit en uitbreiding van de capaciteit van de luchthaven. Het programma heeft een investeringsvolume tussen de één en twee miljard euro. Joyce Groot adviseert en challenged vanuit haar rol als business controller onder andere de Schiphol board, programmadirectie en het projectmanagement en maakt de financiële impact van keuzes inzichtelijk. Daarmee heeft ze al grote impact gehad op de eerste fase van het programma: de besluitvorming en requirementfase.

artikel-thumbnail

28 februari 2017

Business Intelligence bij Schiphol Group: "Manager achter dashboard krijgen is proces van lange adem"

De rol die Business Intelligence speelt binnen bedrijven wordt steeds belangrijker. Dat mag geen nieuws meer heten, het is wel een ingrijpende ontwikkeling waarin veel bedrijven zoekende zijn naar de juiste organisatorische indeling en de meetbaarheid van succes. Ook voor Jeroen Frenken, manager Business Intelligence Competency Center bij Schiphol Group, blijft het een ontdekkingstocht.

artikel-thumbnail

08 januari 2017

Finance professional: versterk je positie en omarm Big Data

Finance professionals ontwikkelen zich van scorekeepers naar business partners en value integrators. Steeds vaker worden ze betrokken bij besluitvorming op allerlei niveaus in hun organisaties. Gezien de steeds toenemende concurrentie en complexiteit op zowel afzet- als inkoopmarkten vereisen business owners diepgaande en hoogfrequente, direct toepasbare inzichten om hun strategieën te formuleren en hun operations te managen. Om deze inzichten op een integrale en tijdige wijze te kunnen opleveren moeten finance professionals hun Big Data & Analytics competentie versterken en een toekomstgerichte 'managementinformatie mindset' ontwikkelen. Onvoldoende aandacht hieromtrent zal onvermijdelijk betekenen dat de finance functie terrein verliest op het gebied van besluitvormingsondersteuning en daarmee in haar organisatorische autoriteit en importantie.

artikel-thumbnail

16 november 2016

Als finance de ruimte krijgt in retail

Finance is volop bezig zichzelf opnieuw uit te vinden. Het lijkt wel alsof het gevaar van alle kanten tegelijk komt. De digitale transformatie en robotisering dwingen de finance professional in een nieuwe rol. Dichter tegen de business aan, meer in de richting van de CIO, weg van de traditionele control- en accountancy-functie. Maar in plaats van een bedreiging, kunt u hier als CFO ook een kans in zien! Laat u inspireren door de CFO van een grote supermarktketen die op een slimme manier het assortiment wist te optimaliseren.

artikel-thumbnail

09 november 2016

Sjoerd-Jaap Westra, Unit4: "Finance moet rond automatisering en performance management zelf het voortouw nemen"

Financieel directeuren hebben de ogen zeker geopend voor de toenemende digitalisering. Die verandert het werk van de klassieke afdelingen boekhouding en compliance in self-driving finance, self-service intelligence en collaborative integrated business planning. "Het besef bij CFO's is er", constateert Sjoerd-Jaap Westra, "alleen weten ze vaak niet goed hoe ze hun organisaties moeten omvormen."

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17