De ministerraad heeft het voorstel van staatssecretaris Wijn goedgekeurd om de dividendbelasting te verlagen van 25% naar 15%. Deze wetswijziging is bij fiscalisten verdeeld ontvangen. Financieel-Management.nl peilde de reacties:
Er waait een andere wind in de bestuurskamers. In de nasleep van boekhoudschandalen is een stroom van wet- en regelgeving op gang gekomen, afgekondigd door een veelheid aan instanties. Gaat u maar na: Nederlandse ondernemingen worden geconfronteerd met IFRS, Tabaksblat en het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
De nota werken aan winst stelt een verlaging voor van de belasting die over de winst wordt betaald. Voor de financiering hiervan wil het kabinet de afschrijving van onroerend goed drastisch wijzigen en de verliesverrekening beperken. Ondernemingen moeten in reactie hierop de methoden voor winstbepaling veranderen.
Het merendeel (71%) van de financieel managers vindt de factuur van hun accountant te hoog in relatie tot de geleverde kwaliteit. Dit blijkt uit een onderzoek onder 165 financieel managers (waaronder CFO's van 22 AEX-genoteerde ondernemingen).
Zelden heeft een fiscale rechtszaak op zowel nationaal als internationaal niveau zoveel politieke en publicitaire aandacht getrokken als die van Marks & Spencer. Deze handelde over grensoverschrijdende .scale verliesverrekening. De uitspraak heeft ook zo zijn gevolgen voor Nederlandse ondernemingen.
De Europese Commissie stelde kort geleden voor het systeem voor Home State Taxation te introduceren voor het midden- en kleinbedrijf binnen de EU. Dit systeem houdt in dat de belastinggrondslag wordt vastgesteld aan de hand van de regels van het land van het hoofdkantoor.
Met ingang van dit jaar gelden de volgende drempelwaarden voor het publiceren van openbare aanbestedingen in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.
Vanaf 1 januari geldt nieuwe wetgeving voor het toepassen van het btw-tarief van 0 procent. Als een ondernemer goederen levert aan een ondernemer in een andere EU-lidstaat, dan kan de leverancier het tarief van 0 procent toepassen.
Onlangs heeft het Hof Amsterdam een uitspraak gedaan over het btw-aftrekrecht. Het Hof besliste dat dit recht wordt beïnvloed door vooruitbetalingen.
Vanaf 1 januari 2006 veranderen de belastingregels zowel voor particulieren als bedrijven. Op de valreep van het jaar een greep uit de veranderingen op het gebied van belastingwetgeving die op stapel staan.
De wirwar aan formulieren, ingewikkelde berekeningen en de verschillende instanties waar de gegevens aan moeten worden doorgegeven. Vanaf 1 januari 2006 moet de Wet Walvis uitkomst bieden. In deze wet staan twee veranderingen centraal: de administratieve lastenverlichting en de vereenvoudiging van sociale verzekeringswetten. Uit een onlangs gehouden onderzoek van Ernst & Young Belastingadviseurs blijkt dat maar 83 procent van de ondervraagde instanties nog maar nauwelijks begonnen is met het inrichten van de administratie rondom de Wet Walvis.
Een beursgenoteerde onderneming besloot alle IT-activiteiten te outsourcen. Natuurlijk moest het proces - met een contractwaarde van vele honderden miljoenen euro's per jaar - ook juridisch goed worden begeleid. Maar door wie?
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Het is de vraag of op 1 januari 2006 die leus nog wel geloofwaardig is. Duidelijk is in ieder geval dat vanaf die datum zowel de particulier als ondernemer een enorme hoeveelheid veranderingen op het gebied van belastingwetgeving te verwerken krijgt. Fiscalist Ton Krol geeft 42 nuttige eindejaarstips
Verkoop van een belast verhuurd bedrijvenverzamelgebouw is geen verkoop voor de omzetbelasting. Consequentie is dat verkoper geen omzetbelasting in rekening hoeft te brengen en de resterende herzieningstermijn van de verkoper overgaat op de koper.
Een Nederlands bedrijf wilde onroerend goed kopen voor een nieuwe vestiging in Spanje. Het kreeg de mogelijkheid om een complete onderneming te kopen, met stukken onroerend goed als enige activa. De verkopers, een aantal Spaanse en buitenlandse aandeelhouders, werden bijgestaan door een advocaat. Ook de Nederlandse aspirant-koper zag de noodzaak van het inhuren van een goed ingevoerde advocaat. Maar wie?
Als er maar één bestuurder is met een tegenstrijdig belang, zijn alle bestuursleden onbevoegd. Aandeelhouders dienen op de hoogte te zijn van een tegenstrijdig belang. Op het bestuur rust daarom een informatieverplichting jegens aandeelhouders. Dit kan tot onwerkbare situaties leiden.
Met ingang van 1 januari 2004 maakt de rechtmatigheidscontrole op een andere wijze dan voorheen een verplicht onderdeel uit van de reguliere accountantscontrole bij gemeenten en provincies. De rechtmatigheid werd altijd al wel in de accountantscontrole betrokken, maar de bevindingen kwamen niet in het accountantsoordeel tot uitdrukking.
Vanaf 1 januari 2006 loopt de bijtelling van de auto van de zaak via de salarisadministratie. Per maand wordt dan loonheffing ingehouden over de bijtelling. Hierdoor neemt het nettoloon af en wordt de werkgever verantwoordelijk voor een correcte verwerking van de bijtelling in de salarisadministratie.
Sinds de roep om transparantie sterker klinkt, is het jaarverslag bezig aan een opmars. Het blijkt een uitstekend 'vehikel' om meer dan de verplichte cijfers naar buiten te brengen. Veel, vooral grote ondernemingen doen dat al jaren. Steeds vaker gaan nu ook bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf vrijwillig hier toe over.
Staatssecretaris Wijn heeft gisteren met een persbericht een nadere toelichting gegeven op zijn besluit van 26 mei over ontslagvergoedingen.
Aan belastingplichtige was op 9 april 2003 een aanslag inkomstenbelasting 2001 uitgereikt, hiertegen diende een eventueel bezwaar uiterlijk op 21 mei te worden ingediend. Aangezien belastingplichtige op Curaçao verbleef, werd de post automatisch doorgestuurd, echter, met enige vertraging. Op 21 mei ontving belanghebbende de aanslag, nam contact op met zijn belastingadviseur in Nederland en er werd geconcludeerd dat de aanslag niet juist was. Er werd vanuit Curaçao een bezwaarschrift gefaxt dat na de Nederlandse kantoortijden werd ontvangen. Dit had tot gevolg dat het bezwaarschrift op 22 mei 2003 was binnengekomen. Het Hof heeft belanghebbende niet ontvankelijk verklaard. Belanghebbende had ten behoud van rechten direct een pro-forma bezwaar in moeten dienen, deze fax zou op tijd zijn ontvangen en niet hebben geleid tot niet-ontvankelijkheid wanneer dit pro-forma bezwaar later werd gemotiveerd.
De Staatssecretaris heeft op 27 april 2005 bekend gemaakt inzake de openstelling elektronisch bestuurlijk verkeer dat niet langer bezwaarschriften, pro-forma bezwaarschriften, beroepschriften en aangiften per fax aanvaard worden door de Belastingdienst. Dit besluit is vandaag met ingang van 1 juli 2004 in werking getreden.
De Eerste Kamer is medio februari akkoord gegaan met het wetsvoorstel over de nieuwe fiscale behandeling van prepensioenen en VUT-uitkeringen. En dat impliceert ook een frontale aanval op het fiscale regime voor ontslagvergoedingen. Gevolg: de heffing daarover kan oplopen tot boven 100 procent van de bate.
Als u het met een belastingaanslag niet eens bent, kunt u eerst bezwaar aantekenen bij de belastingdienst. Die beoordeelt de aanslag en zal uitspraak doen op uw bezwaar.
Parkeren in de grote steden is een probleem. Hierdoor wordt men steeds inventiever met het vinden van parkeerplaats. Door de komst van auto's met ongebruikelijke afmetingen zoals de Smart worden niet officiële parkeerplaatsen steeds vaker gebruikt om de auto te parkeren.
De hypotheekrenteaftrek wordt door woningbezitters gekoesterd. Deze fiscale regeling staat borg voor een welkome belastingvermindering of -teruggaaf. Veel mensen denken dat fiscale aftrek alleen mogelijk is bij een hypotheek. De Wet inkomstenbelasting hanteert echter de ruimere term "eigenwoninglening". Als u naar de notaris gaat voor een hypotheekakte, wordt er een zekerheidsrecht op een woning gevestigd ten behoeve van de geldverstrekker. De bank geeft u een lening en krijgt door dit zekerheidsrecht de bevoegdheid de woning te verkopen en zich op de opbrengst te verhalen als u uw verplichtingen niet nakomt.
Minister Zalm en staatssecretaris Wijn stellen voor om per 1 januari 2006 de kapitaalsbelasting af te schaffen. Dit voornemen hebben zij bekendgemaakt in een notitie waarin voorstellen worden gedaan om de concurrentiepositie van Nederlandse beleggingsinstellingen te verbeteren. Andere elementen uit deze notitie betreffen de verlaging van de lasten voor deze sector door nieuwe regelgeving.
Per 1 januari 2004 is de zogenoemde bijleenregeling van kracht geworden. Deze houdt in dat bij aankoop van een nieuwe woning de overwaarde op de oude woning moet worden geïnvesteerd in de nieuwe woning. Indien toch een hoger bedrag wordt geleend dan wordt de hypotheekrenteaftrek beperkt.
Bekend is dat een werkgever aan haar werknemer een onbelaste kostenvergoeding kan verstrekken.
Due to their candidateship for the EU, countries like Turkey, Romania and Bulgaria are experiencing a fast development in economic- and social-cultural areas. Every year more and more companies make the decision to do business with these candidate countries. Because of privatizations, trade and foreign investment stimulation programs and liberalized corporate and tax rules and regulations, these countries offer interesting perspectives for Western European companies. Meanwhile, it is important that the companies willing to take this step, research all aspects of doing international business in advance. Before concluding a commercial contract with a domestic commercial partner, a foreign entity should check its financial situation and some information regarding its reputation in the business environment and past activity. This data makes it possible to distinguish between different companies and to avoid those that already had payment litigations or do not have the economic strength or behaviour you may required. Knowledge about debt-collection in those prospective member states is also one of the basic aspects which should be looked at.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl