Hypotheekcrisis raakt Fortis

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis heeft een financiële tegenvaller van 1,5 miljard euro te verwerken gekregen door de Amerikaanse hypotheekcrisis. De bankverzekeraar boekte vorig jaar een nettowinst van 4 miljard euro. Dat is 8 procent minder dan in 2006.

In de nettowinst is een boekwinst van 947 miljoen euro op de verkoop van het belang in het Spaanse CaiFor meegenomen. Door persbureau Reuters gepolste analisten voorspelden gemiddeld een nettowinst van 4,16 miljard euro. Daarbij namen de analisten de boekwinst op CaiFor en tegenvallers door de hypotheekcrisis niet mee in hun verwachting.

Fortis meldde in januari zelf al een nettowinst voor 2007 te verwachten van 4 miljard euro. De bankverzekeraar voorspelde toen een tegenvaller door de hypotheekcrisis van 1 tot 2 miljard euro.

Het bankbedrijf van Fortis boekte vorig jaar een scherpe winstdaling van 44 procent en kwam uit op 1,8 miljard euro. De totale afschrijvingen door beleggingen in de subprime-markt, de onderkant van de Amerikaanse hypotheekmarkt, bedroegen 2,7 miljard euro binnen het bankbedrijf. Zonder deze afschrijvingen was de nettowinst van de bankentak van Fortis uitgekomen op 3,5 miljard euro, een stijging van 11 procent in vergelijking met 2006.

De verzekeringstak van Fortis werd veel minder hard geraakt door de hypotheekcrisis en boekte vorig jaar een winstgroei van 12 procent. De nettowinst bedroeg in het vierde kwartaal 529 miljoen euro, 80 procent meer dan in het derde kwartaal.

Fortis, dat vorig jaar samen met het Spaanse Banco Santander en Royal Bank of Scotland ABN Amro overnam voor ruim 70 miljard euro, zei dat de integratie van de gekochten onderdelen “volledig op koers” ligt. De nettobijdrage van de door Fortis ingelijfde ABN Amro-onderdelen op het resultaat kwam uit op 179 miljoen euro. Het gaat om het Nederlands bankbedrijf, het onderdeel vermogensbeheer en het zogeheten asset-management.

Gerelateerde artikelen