"Je moet uitgaan van de integriteit van mensen en vooral niet te veel van bovenaf willen regelen. Als je uitgaat van vertrouwen, krijg je vertrouwen terug. Ga je uit van wantrouwen, dan krijg je wantrouwen terug. Ik geloof niet dat mensen lui worden als ze niet worden gecontroleerd door een baas."
De term 'ERP-implementatie' is in recente tijden synoniem geworden met een nachtmerrie. Dat implementaties regelmatig fout gaan ligt niet aan de technische implementatie, maar meer aan achterliggende oorzaken, stelt Professor Hans Strikwerda, die binnenkort een college geeft over dit onderwerp. 'De informatiebehoefte van een onderneming wordt vaak niet goed vertaald naar het ERP-systeem. Dit resulteert uiteindelijk in een groot gat tussen de daadwerkelijke behoefte aan informatie en wat een ERP-systeem kan leveren.'
De nestor van Leveraged Finance in Nederland, zo kan Wout Germ gerust betiteld worden. In 1997 werd hem bij ABN AMRO gevraagd een Leveraged Finance productgroep op te richten; voor Large - en Mid Cap deals destijds iets volledigs nieuws. Na ruim 32 jaar bij ABN AMRO gewerkt te hebben gaat Germ later dit jaar van zijn pensioen genieten. F&O riep een aantal (oud-) collega's bij elkaar om over verleden, heden en toekomst van Leveraged Finance te spreken.
Voetballiefhebbers kunnen de komende weken hun geluk niet op, maar ook voor bedrijven kan een groot voetbalevenement genieten zijn. Er wordt gedurende het WK veel geld verdiend aan allerhande producten en diensten. Wat zijn de verschillende acties en wat is eigenlijk het beste winstmodel voor zo'n WK? Grootverdiener FIFA komt erg dicht bij het ideale businessmodel. Vijf redenen waarom.
Bij Van Lanschot Participaties, een 100% dochter van Van Lanschot Bankiers, kiest men bewust voor minderheidsbelangen waarbij van een samenwerking voor de langere termijn wordt uitgegaan. Dat is mogelijk omdat het 'grote' Van Lanschot achter het participatiebedrijf staat, maar het is ook een strategische keuze, aldus directeur John Hak. "Liever solide investeringen dan snelle winst"
Terwijl de voorspellingen over een aantrekkende economie en een toename van fusies en overnames steeds talrijker worden, plaatst hoogleraar Economie Hans Schenk vraagtekens bij die berichten. Overnamegolven laten zich immers lastig voorspellen, zo stelt hij. Schenk doet al jaren onderzoek naar overnamegolven en de slagingskans van overnames. De conclusie? Beloofde synergievoordelen worden zelden gehaald.
Een bedrijf dat als eerste een markt aanboort of in een behoefte voorziet, heeft daar zelfs een eeuw later nog profijt van. Ook zien consumenten de producten van deze pionier als kwalitatief beter. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburgse marketinghoogleraar Bart Bronnenberg en de hoogleraren Sanjay Dhar en Jean-Pierre Dubé van de Universiteit van Chicago.
Fuserende bedrijven laten veel geld liggen door zich onvoldoende te richten op omzetsynergie. Bedrijven die wel omzetsynergie realiseren presteren aanzienlijk beter dan hun concurrenten. Adviesbureau Turner deed onderzoek naar omzetsynergie bij topbedrijven en de bevindingen worden in dit artikel besproken. Welke factoren zijn cruciaal voor succes?
Grote deal in Nederland: Het Maleisische MISC, een van 's werelds grootste havenbedrijven, neemt voor 735 miljoen dollar 50% van de aandelen in het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vitol Tank Terminals International (VTTI) over. TTI is gespecialiseerd in de opslag van ruwe olie, olieproducten en chemicaliën.
Elektronisch factureren staat de laatste tijd hevig in de belangstelling. Onder meer vanwege de grote voordelen die er aan kleven: kostenbesparing, grip op werkkapitaal en efficiëntere processen. Het toepassen van e-factureren verloopt niet altijd even vlekkeloos. Hieronder komen negen blunders uit de praktijk van elektronisch factureren aan de orde. Inclusief tips om deze blunders te voorkomen. Om zo meer rendement uit e-factureren te halen.
Waar ondernemers in het algemeen veel tijd en aandacht besteden aan de start en groei van hun onderneming, wordt er weinig aandacht aan de exit-strategie besteed. Dit heeft tot gevolg dat veel bedrijven weinig attractief zijn voor potentiële kopers.
Een juridische en financiële puzzel, zo valt de situatie rond Dockwise in 2009 goed te beschrijven. Dockwise was een in Noorwegen genoteerde Bermuda Ltd. zeetansporteur en olieen gas service provider met Engelse en Amerikaanse aandeelhouders, dat een grote hoeveelheid aandelen wilde uitgeven om die vervolgens ook in Nederland te listen. Daarnaast had investeerder 3i een overheersende positie, hetgeen de eventuele emissie bij voorbaat lastig kon maken. CFO Peter Wit vertelt over de rollercoaster waar Dockwise zich in bevonden heeft.
De titel 'Best Private Equity Manager' die hij vorig jaar bij de M&A Awards binnen sleepte, noemt directeur Lex Douze 'prettig voor Waterland'. Trotser is hij echter op de tombstones van huidige en gepasseerde participaties, die verspreid over zijn werkkamer in het Waterland-kantoor te Bussum staan. Douze is niet het type om zichzelf op de borst te kloppen. Toch kan de aanpak van Waterland gerust een succesverhaal genoemd worden.
Ondernemingen worden onder druk van de raad van commissarissen, banken, analisten, rating agencies en overige externe stakeholders steeds meer gedwongen om te focussen op cash- en werkkapitaalmanagement. Dit blijkt uit de jaarlijkse KPMG cash survey onder 350 finance executives in de VS en Europa.
Het Jaarcongres Finance Transformation van 9 december 2009 had als onderwerp 'Agility - What's in it for Finance' meegekregen. Agility is geen nieuw thema maar wel een onderwerp dat gegeven de toenemende volatiliteit van de omgeving waarin ondernemingen actief zijn, steeds belangrijker wordt. Niet in het minst omdat telkens weer gesuggereerd wordt dat de meer 'agile' onderneming significant beter presteert dan zijn minder 'agile' concurrent.
Rubber en kunststoffenspecialist Helvoet komt uit een periode van zwaar weer. Maar dankzij een stevige reorganisatie, die zorgvuldig is voorbereid middels uitgebreide financiële en strategische scenario's, heeft Helvoet een gezond fundament gelegd voor toekomstige groei en ontwikkeling. CFO Erik-Jan Verdegaal vertelt over hoe hij zijn Finance team heeft aangestuurd in turbulente tijden en heeft voorbereid op het naderende herstel.
Chemie- en verfconcern DSM verkoopt zijn dochters Agro en Melamine voor 310 miljoen euroaan aan het Egyptische industriële concern Orascom Construction Industries. Agro (producent van kunstmest en industriële chemicaliën) en Melamine (producent van kunstharsen) passen niet langer in de strategie van DSM.
Shell heeft de brandstofdistributie en de verkoopactiviteiten in Nieuw-Zeeland van de hand gedaan voor een bedrag van rond de 367 miljoen euro. Pensioenbelegger New Zealand Superannuation Fund en investeerder Infratil nemen de activiteiten over en verwerven een belang van 17% in de raffinaderij New Zealand Refining Company.
Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (mkb) behoort net als vorig jaar tot de economieën met de grootste overnameplannen. Uit het jaarlijkse International Business Report (IBR 2010) van accountancy- en adviesorganisatie Grant Thornton blijkt dat zeker 41 procent van de Nederlandse private bedrijven binnen drie jaar wil acquireren, wat 15 procentpunten boven het wereldgemiddelde ligt.
Het aantal fusies en overnames in de transport- en logistieke sector zal dit jaar wereldwijd voor het eerst weer toenemen. Daarbij gaat het met name om kleine en middelgrote transacties. Daarmee herstelt de sector zich van de dramatische daling die in 2009 plaatsvond.
Detacheerder DPA Group ziet af van de overname van branchegenoot WR Leading in Finance. Daarnaast kondigde DPA aan dat er besprekingen worden gevoerd over een mogelijke versterking van de vermogenspositie. Dit maakte DPA woensdag 17 maart nabeurs bekend.
De Amerikaanse kledingproducent Philips-Van Heusen Corp. (PVH) neemt voor ca. 2,2 miljard euro branchegenoot Tommy Hilfiger over. Verkopend investeerder Apax krijgt een aandeel van 15 procent in het nieuwe bedrijf. Tommy Hilfiger heeft op het moment haar hoofdkantoor in Amsterdam.
Bedrijven in Europa verwachten in 2010 bijna 15% meer winst te maken dan in 2009, meer investeringen te doen en meer dividend uit te keren. Ook overnames komen weer in beeld. Ruim een kwart van de onderzochte bedrijven heeft plannen om komend jaar een ander bedrijf in zijn geheel of gedeeltelijk over te nemen.
Anders dan in Nederland waren er op mondiaal niveau het afgelopen jaar amper grote fusies en overnames in de energiesector. In plaats daarvan richtten bedrijven zich meer op kleine transacties. Ondanks dat er relatief veel beweging in de markt was daalde echter ook het aantal transacties vorig jaar met bijna een kwart (24%) vergeleken met 2008.
ING heeft in 2009 voor het eerst bij meer deals geadviseerd dan RBS/ABN AMRO. Dit blijkt uit definitieve cijfers over 2009 van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. In 2009 adviseerde ING bij 22 deals tegen 13 deals van RBS.
Het aantal overnames door bedrijven in de opkomende markten van ondernemingen in de westerse wereld is in het laatste halfjaar van 2009 fors gestegen. In de laatste zes maanden werden 102 transacties door bedrijven in de opkomende markten geregistreerd, vergeleken met 78 transacties in het eerste halfjaar van 2009.
Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft nieuwe biedingen ontvangen voor de overname van haar dochter Hummer en zal deze bestuderen. Dat meldt een dicht bij het dossier betrokken bron aan het Franse persbureau AFP. Het is niet duidelijk hoeveel biedingen het betreft en wie de eventuele overnamekandidaten zijn.
Met de komst van 2010 is tegelijkertijd een jaar ingeluid waarin we structurele veranderingen zullen zien op de markt van fusies en overnames. Was 2008 het jaar waarin financiële kopers als private equity-partijen gouden tijden beleefden en stond 2009 vooral in het teken van de gedwongen verkopen en het naar de achtergrond verdwijnen van deze zelfde financiële kopers, 2010 wordt het jaar van de strategische overnames.
Hoewel de rijksoverheid goed scoort bij de professionalisering van de inkoopfunctie, wordt dit in de uitvoering van het inkoopbeleid lang niet altijd weerspiegeld. Zo wordt de kennis van leveranciers onvoldoende benut en worden zij te weinig afgerekend op hun prestaties.
Business softwarebedrijf UNIT4 en IBS, leverancier van software voor groothandels en distributiebedrijven, hebben een overeenkomst gesloten over de overname van IBS Consist door UNIT4. Dit maakten de partijen op dinsdag 23 februari 2010 bekend.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl