Inflatie dempt collectieve loonsverhoging

De collectieve salarisverhoging in Nederland valt voor 2012 lager uit dan de verwachte inflatie. Dit blijkt uit het Compensation Report 2012 van wereldwijd organisatieadviesbureau Hay Group.

Het onderzoek is gebaseerd op de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van 350.000 medewerkers uit ruim 500 Nederlandse organisaties. De collectieve salarisverhoging bedraagt gemiddeld 1 procent, terwijl de inflatie op ongeveer 2 procent uitkomt.

De verwachting is dat de collectieve loonsverhoging nog verder zal dalen, naar een gemiddelde collectieve stijging van 0,9 procent in 2013. Dit leidt, samen met de aangekondigde hogere zorg- en pensioenpremies, de hogere btw en hogere accijnzen op alcohol en tabak, tot een daling in koopkracht van 0,75 procent. Bedrijven staan onder druk en letten steeds meer op kosten, waaronder de loonkosten. Om loonkosten te beheersen, maar medewerkers wel tevreden te houden vinden er steeds vaker onderhandelingen met medewerkers plaats.

Anne Branger, Director Productized Services bij Hay Group Nederland: “Onderhandelen is de trend, zowel voor werkgevers als werknemers. Werknemers wisselen secundaire arbeidsvoorwaarden als leasebudgetten en bonusregelingen in om het nettoloon niet te laten dalen. Werkgevers kunnen de kosten van arbeidsvoorwaarden op deze manier gelijk houden, terwijl werknemers op korte termijn netto een gelijk salaris ontvangen of er zelfs op vooruitgaan. Hiermee worden secundaire arbeidsvoorwaarden ingewisseld voor loon.”

Naast de ontwikkeling van salarisstijgingen kijken werkgevers steeds vaker naar het rendement op hun loonsom. Hierbij worden factoren als arbeidsproductiviteit, organisatie van het werk, uitvoeringskosten en minder gewaardeerde arbeidsvoorwaarden zorgvuldig bekeken.

Bron: Hay Group

Gerelateerde artikelen