Belastinghervormingen die het voor bedrijven gemakkelijker maken om belasting te betalen kunnen zorgen voor een stijging in belastinginkomsten en leiden tot een gunstiger vestigingsklimaat, aldus een vandaag gepubliceerd rapport van PricewaterhouseCoopers en de Wereldbank. 'Paying Taxes 2008' is het tweede rapport in een jaarlijkse serie over de belastingregimes en betreft 178 landen.
Het ministerie van financiën zal bezien hoe de Belastingdienst een aantal irritaties van directeuren-grootaandeelhouders (dga's) over hun fiscale positie kan wegnemen. De koepel van branches en ondernemersverenigingen had deze herfst gevraagd om een aantal pijnpunten in de fiscale wetgeving te veranderen.
Steeds meer niet-beursgenoteerde (familie)bedrijven zetten participatieregelingen in om management en medewerkers te motiveren en te binden. Met deelname aan deze regelingen kunnen zij (certificaten van) aandelen in de onderneming verwerven. Participatieregelingen voor medewerkers streven geen vergroting van de zeggenschap van medewerkers in de onderneming na. Participatieregelingen voor managers hebben vaak wél een stemrecht- of zeggenschapselement. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek van Van Lanschot Bankiers naar participatieregelingen voor management en medewerkers bij Nederlandse niet-beursgenoteerde (familie)bedrijven.
De rol van de controller is de laatste jaren sterk veranderd: van iemand die leiding gaf aan een afdeling die enkel registreerde tot iemand die bouwstenen aandraagt voor het beleid van de organisatie. Hoe is dat zo gekomen?
15 praktische tips voor controllers.
Managementinformatiesystemen (MIS) bestaan al een tijdje. Toch heeft nog lang niet iedere organisatie zo'n systeem. Daarvoor zijn twee redenen aan te wijzen. De eerste is het feit dat de meeste managers weinig affiniteit hebben met informatietechnologie. De tweede is dat handige spreadsheetje, waarmee de manager al een heel eind komt. Toch rukken de managementinformatiesystemen op. Dit artikel geeft een schema voor de bouw van zo'n systeem en laat zien wat de rol van de controller daarbij kan zijn. Iedere manager heeft informatie nodig om zijn taken zo goed mogelijk uit te voeren. Het idee van een geautomatiseerd systeem waaruit hij op een gemakkelijke manier die informatie kan halen die hij nodig heeft, ligt dan voor de hand. De eerste bruikbare anagementinformatiesystemen werden gebouwd in de vroege jaren negentig van de vorige eeuw.
Projecten zijn vaak uniek, complex en 'non core'. Ze kennen hun eigen dynamiek en de resultaten zijn van belang voor de opdrachtgever. Toezicht en verantwoording betreffende het verloop van het project door een ter zake kundige 'projectcommissaris' neemt de raad van commissarissen veel zorg uit handen.
Steeds meer bedrijven in Europa besluiten hun notering aan de Amerikaanse beurs in te trekken. Denk in Nederland aan TNT en Ahold, in Frankrijk aan Suez en Danone en in Duitsland aan BMW. De regelgeving vanuit de VS wordt regelmatig ge noemd als een van de oorzaken van een delisting. En natuurlijk was de invoering van de Amerikaanse Sarbanes-Oxley Act voor corporate governance een fl inke klus. Maar SOX leidt ook tot minder herzienin gen van fi nanciële cijfers en een bredere invoering van business controls en procesmanagement.
Corporate-performancemanagement (CPM), met als meest gehanteerde hulpmiddel de balanced scorecard, lijkt het tij maar niet echt mee te krijgen. Het concept wordt veel toegepast, maar voldoet achteraf dikwijls niet aan de beoogde verwachtingen en ambities. Hoe komt dit?
Het is haast een utopie om te veronderstellen dat een standaard pakket in de volledige financiële informatiebehoefte van een organisatie voorziet. In veel gevallen zien we dan dat een export wordt gemaakt uit het financiële pakket en dat wordt weer geïmporteerd in een spreadsheet.
Steeds meer hoger opgeleiden kiezen ervoor om, geheel of gedeeltelijk, thuis te werken. Deze groep werkzoekenden, die tegenwoordig bekend staat als Nuggers (niet uitkeringsgerechtigden) schrijft zich niet in bij het CWI, heeft geen economische noodzaak om aan het werk te gaan, maar wil wel graag aan de slag.
Een audit trail is het spoor door uw administratie waarbij u altijd na kunt gaan hoe een totaal is opgebouwd uit welke transacties en omgekeerd hoe de transactie is opgenomen in het totaal. Veel pakket bieden deze functionaliteit en duiden dit aan met namen als 'drill down' of 'drill around'.
Bij een waardering volgens de netto contante waardemethode wordt de waarde bepaald aan de hand van de opbrengsten die de onderneming naar verwachting zal genereren voor de verstrekkers van vreemd en eigen vermogen. Deze zogenaamde vrije geldstromen ('free cashflows') worden bepaald aan de hand van prognoses.
Veiligheidsmarge = break-even omzet ÷ netto omzet. De procentuele afstand van de werkelijk gerealiseerde omzet tot de gecalculeerde break-even omzet. Biedt een maatstaf voor de kwetsbaarheid van de onderneming door fluctuaties in de omzet.
Basis voor de waardebepaling door middel van de geldstroombenadering zijn de toekomstige vrije geldstromen. Aan de hand van het navolgende schema kan verduidelijkt worden hoe deze vrije geldstromen worden becijferd.
De verhouding tussen de activa welke op korte termijn in geld zijn om te zetten en de verplichtingen die op korte termijn moeten worden voldaan. Bij de quick ratio zijn de voorraden buiten beschouwing gelaten omdat deze minder snel (geforceerd) te gelde kunnen worden gemaakt.
Omloopsnelheid totale vermogen = netto omzet ÷ balanstotaal. Omzet per geïnvesteerde gulden. Het totale, in de onderneming vastgelegde vermogen is nodig om het productieproces in gang te houden. Het aantal keren dat de productiecyclus kan worden voltooid met het ter beschikking staande vermogen, wordt de omloopsnelheid genoemd
Een onderneming ondervindt in meer of mindere mate het risico dat de totale markt ondervindt. Dit risico kan niet gereduceerd worden door diversificatie ofwel risicospreiding en wordt daarom systematische risico genoemd.
Verbijzonderen is het nader specificeren van kosten en opbrengsten anders dan naar kostensoorten in het grootboek. Verbijzonderen vindt plaats naar kostenplaatsen, kostendragers en/of dimensies.
Nederland kan de komende twintig jaar weinig economische groei meer verwachten, stelt Jaap van Duijn. Na de ongekende welvaartsstijging sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we nu te kampen met verzadiging, vergrijzing en de concurrentie van nieuwe landen. Op termijn zal de bevolking gaan dalen. Voor onze rijkdom hebben we een hoge prijs betaald: een aanslag op het milieu, een overvol land, een verlies aan rust en ruimte. Aan meer materiële welvaart is nauwelijks behoefte - wel aan meer welzijn. Maar zijn we bereid de inspanningen te verrichten om terug te winnen wat verloren is gegaan?
Met een duidelijke visie op (financieel) Performance Management is woningcorporate De Alliantie klaar voor de toekomst. Sturing op financiële targets en KPI's middels scorecards. Efficiënte financiële plannings- en budgetteringsprocessen.
Overheid en non profit organisaties werken steeds marktgerichter. De focus ligt op de wensen van de klant. Wat is de impact hiervan op instroom, flexibiliteit en ontwikkeling van mensen die werkzaam zijn op de financiële afdeling? Door: Alex-Jan de Jong, Directeur van de interdepartementale Shared Services Organisatie Flexchange (organisatorisch ondergebracht bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken
De consequenties van de nieuwe bekostiging per 1 januari 2008 en 2009 voor de planning-en controlcyclus. Daarnaast zal ingegaan worden op de invoering van integrale bekostiging en de gevolgen voor de besluitvorming van nieuwbouw- en verbouwplannen van ziekenhuizen. Door: Ton van Veen, Hoofd Financiën, Informatie & Control HagaZiekenhuis
In een interactieve presentatie werd aangegeven in welke valkuilen Meavita is gelopen in de strijd om administratieve processen onder te brengen in een shared service center. Door: Robert van Schagen, Directeur Dienstencentrum Meavita
Met de ZBO-gang in 2004 van het CBS is de aandacht voor de bedrijfsvoering steeds meer manifest geworden. Hierdoor is een ontwikkeling ingezet om een kostprijsmodel uit te werken om een beter inzicht te krijgen in de kostenopbouw en het sturen op resultaten (output) mogelijk maken. Tijdens mijn presentatie zal ik aandacht besteden aan de uitdagingen en valkuilen van dit ontwikkeltraject binnen het CBS. Door: Leny Werkhoven, directeur bedrijfsvoering Centraal Bureau voor de Statistiek
Overheid en non-profit organisaties zijn volop in beweging om hun organisatie aan te passen aan de vraag om grotere flexibiliteit en slagvaardigheid en een nog scherpere focus op de wensen van klanten. Wat voor uitdagingen en druk brengt deze ontwikkeling met zich mee voor financiële afdelingen? Door: Gerard Boot, Hoofd Financiën Gemeente Den Haag
Elke vijf seconden maakt er iemand in de wereld gebruik van een de producten van Medtronic. Antoine van Hinsberg, manager Financial Shared Service Center (FSSC): Als je iemand met Parkinson ontmoet, die dankzij onze producten toch weer kan functioneren, geeft dat echt een kick. Die passie probeer ik over te brengen op potentiele medewerkers.
Ondanks de hernieuwde belangstelling voor alles wat strategie omvat, besteden afdelingen control en rapportage meer tijd aan uitvoerende werkzaamheden. Dat blijkt uit het onderzoek 'best in finance' van het Controllers Instituut, DPA Flex en Accounting Plaza.
De controller staat voor twee uitdagingen: nieuwe control-oplossingen bedenken voor nieuwe, te beheersen situaties en omgaan met de tegenstelling 'vertrouwensrol' versus 'beheersingsrol' en 'ondersteunende rol'.
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het samenstellen van managementinformatie door uw medewerkers een tijdrovende zaak is. Daarbij speelt tevens de ingezette capaciteit een belangrijke rol. In dit artikel over "Slimmer Werken & Slimmer Sturen" besteden we aandacht aan het toepassen van lean principes ten gunste van managementinformatie.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl