Groei eurozone op dieptepunt

Jean-Claude Trichet, President van Europese Centrale Bank maakte gisteren bekend dat de officiële rente door de ECB gelijk zal worden gehouden. Volgens hem bevindt de economische groei in de eurozone zich momenteel op een dieptepunt.

De daling van de groei wordt veroorzaakt door de mondiale groeivertraging, de kredietcrisis en de sterk gestegen olie- en grondstoffenprijzen. Deze verschijnselen hebben een sterke invloed op consumenten en het bedrijfsleven.

Trichet’s speech leidde op de financiële markten tot speculatie dat de ECB de rente niet verder zal verhogen. De markt voor tweejarige Europese staatsobligaties toonde zeldzaam grote uitslagen. Het rendement op de Duitse Bund daalde met liefst vijftien basispunten tot 4,083 procent nu een nieuwe renteverhoging verder weg lijkt.

Verder verloor de euro terrein tegenover de dollar en daalde met een cent tot ruim onder 1,54 dollar. Vanmorgen, vrijdag 8 augustus, daalde de waarde van de euro tot het laagste punt in vijf maanden. Gisteren handhaafde de ECB de rente op 4,25 procent. Daar was op gerekend na een reeks rap verslechterende macrocijfers sinds het laatste rentebesluit.

Gerelateerde artikelen