Banksector wacht zonnige toekomst

Ondanks de huidige malaise ziet het er op langere termijn voor de mondiale banksector heel goed uit. Dat blijkt uit onderzoek van strategieconsultant McKinsey &Co, waarbij een model is opgebouwd van de banksector over tien jaar. Inkomsten en winsten in de sector zullen de komende tien jaar verdubbelen, goed voor een extra marktkapitalisatie van 12 biljoen dollar.

Het toekomstmodel laat zien dat bankieren een zeer robuuste markt is. Daarnaast blijkt de sector uiterst gedifferentieerd en gefragmenteerd. De marktkapitalisatie van de 20 grootste banken ter wereld bedraagt nog geen 40 procent van die van de gehele sector.

De Nederlandse banksector komt naar voren als een zeer hoog ontwikkelde markt. Het onderzoek van McKinsey toont grote verschillen tussen nationale bankmarkten.

De toekomstige winnaars in de banksector zijn die banken die een grondig, gedetailleerd begrip van die verschillende nationale markten ontwikkelen en op het juiste moment op de juiste plaats weten te zijn. Voor de komende vijf jaar voorziet McKinsey een consolidatieslag die zal leiden tot het ontstaan van ‘superbanken’.

Gerelateerde artikelen