Vaker dubieuze transacties accountants

De Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) ontdekte in 2007 voor 1 miljard euro aan verdachte financiële transacties in Nederland. Dat blijkt uit het jaarverslag van de opvolger van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Het aantal verdachte transacties is met 22 procent toegenomen ten opzichte van 2006. Hierover bericht Accountancynieuws.

Het aantal verdachte transacties van accountants en notarissen is sterk gestegen vorig jaar. Het totaalbedrag van verdachte uitgevoerde transacties van accountants ging sterk omhoog in 2007. In 2006 lag dat bedrag nog op 1.546.000 euro, maar vorig jaar steeg dat naar 7.280.000 euro. Bij notarissen was deze stijging nog een stuk hoger. Bij die beroepsgroep ging het bedrag van ruim dertig miljoen euro omhoog naar bijna 277 miljoen.

De stijging van het aantal ontdekte verdachte transacties is volgens het jaarverslag onder meer te verklaren door meer aandacht voor financiële informatie bij onderzoeken van politiekorpsen en andere opsporingsdiensten. Daarbij is de samenwerking tussen de opsporingsdiensten en de FIU-Nederland sterk toegenomen. Het rendement van de opsporing stijgt daardoor, meent de FIU.

Meer dan de helft van het totale bedrag aan verdacht geld wordt via banken doorgesluisd. Dat gaat vaak in grote bedragen, want het aandeel van de banken in het aantal transacties is slechts zes procent. De meeste financiële bewegingen (negentig procent) gaan via een zogenoemde money transfer. Dit is een laagdrempelige manier om snel geld over te maken. Deze methode wordt echter maar gebruikt voor negen procent van de gesignaleerde één miljard euro aan verdachte financiële transacties.

Verder blijkt uit het jaarverslag dat het aantal meldingen van ongebruikelijke en verdachte financiële transacties door vrije beroepsbeoefenaren voor het vierde jaar op rij is gestegen. Accountants en notarissen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de meldingen (91%). Het aantal verdachte accountantmeldingen is fors in vergelijking met vorig jaar. Dit aantal ging van vijftien naar 64.

Gerelateerde artikelen