Vrouwen hebben het bij het kiezen van een zakelijke garderobe tegelijkertijd gemakkelijker en moeilijker dan mannen. Bijna alles kan, als het maar ingetogen, vrouwelijk en zakelijk is. Weinig vrouwen dragen een broek of rok en een jasje van dezelfde stof. Combinaties zijn geaccepteerd.
Laatst was ik bij de jaarlijkse Beurstrommeldag. Het verhaal is dat de Spaanse veldheer Spinoza aan het begin van de Gouden Eeuw een beslissende slag toe wilde brengen aan de opstandige gewesten door de Amsterdamse handel plat te leggen.
Dat de wereld in toenemende mate complex wordt, is duidelijk. En dat ICT daarin een grote rol speelt ook. Veel activiteiten gaan niet alleen vlugger en efficiënter met IT, maar zouden zonder IT ook totaal onmogelijk zijn. Het merkwaardige is echter dat er op het niveau van het topmanagement weinig aandacht wordt gegeven aan IT.
Alle politieke partijen schreeuwen het van de daken: meer investeren in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. De vraag is waarom het buiten de technische vakken niet echt lukt.
De in 1225 geboren Thomas van Aquino wordt als een van de belangrijkste christelijke theologen beschouwd. Belangrijke mensen zijn echter niet gevrijwaard van misstappen. Als Thomas over de rechtvaardige prijs spreekt, is hij jammer genoeg verre van helder.
Volgens een bericht in de Telegraaf manipuleren controllers regelmatig de winst van hun organisatie. Zij halen opbrengsten naar voren en schuiven kosten voor zich uit. Omboeken doen 1 op de 5 controllers. Recent onderzoek van het Controllers Instituut en Robert Walters wijst dat uit. Lees het volledige artikel op www.finance-talent.nl en discussier mee. Zijn controllers inderdaad onbetrouwbaar? Is het manipuleren van de cijfers in sommige gevallen toelaatbaar of per definitie compleet onacceptabel? Moeten financials wel business partners zijn of alleen de rem van de organisatie zijn? Zij zijn immers de enige die deze rol goed kunnen vervullen.
Er is de laatste tijd veel te doen rond de positie van commissarissen. Dit hangt mede samen met een aantal deconfitures waaronder die van Van der Moolen, Van der Hoop en Econcern.
Minister Eberhard van der Laan wil dat woningcorporaties hun eigen vermogen actiever gebruiken. Wel nu, dat lukt goed: dat gebeurt door de torenhoge salarissen, de vennootschapsbelasting die zij sinds kort moeten betalen, door de kredietcrisis, en de naar verwachting teruglopende verkoop van huurwoningen.
Uit vele publicaties blijkt telkens weer dat ondernemingen worstelen met de realisatie van strategische doelstellingen. Het ontbreken van de daartoe noodzakelijke executiekracht vindt steeds vaker zijn oorzaak in een te beperkt bewustzijn van de noodzaak tot aanpassing van bestaande actiepatronen.
Toen ik in 2006 genomineerd was voor de Credit Management Award werkte Bandolera nog steeds zonder een CM software pakket. Dat ging overigens prima. Er waren alleen soms hele drukke dagen als er aanmaningen verstuurd moesten worden of als er klanten achterstallig gemeld moesten worden bij de Kredietverzekering. Het gaf dus eigenlijk ook wel heel veel stress.
De bekeuring was terecht. Ja, ik had zitten bellen in de auto. En ja, ik had daarbij het toestel in mijn hand gehouden. Maar vervelend was het wel. Niet alleen kostte het grapje me ruim 150 euro, ik kreeg ook nog eens uitgebreid de les gelezen.
Onlangs schorste de Raad van Discipline advocaat Dion Bartels voor onbepaalde tijd, en stelde een collega-advocaat bij zijn kantoor aan als 'stille curator' - om de zaak weer een beetje op orde te krijgen: 'de ondernemings lijkt grotendeels te zijn gefinancierd op basis van - deels onzekere - toekomstige inkomsten'. Waar ken ik dat van?!
Ajax zweert al jaren bij een 4-3-3-opstelling, maar de resultaten vallen tegen. De vraag ligt voor de hand of er iets mis is met dit spelsysteem.
'De wereldwijde financiële en economische crisis heeft ook Nederland hard geraakt. De snelheid waarmee de gebeurtenissen zich in het achter ons liggende jaar hebben voltrokken, was uitzonderlijk', zo sprak Koningin Beatrix op dinsdag 15 september tijdens de troonrede.
Bedrijven zijn de afgelopen jaren in rap tempo afhankelijker geworden van de banken. Krediet was zo goedkoop en snel beschikbaar dat er naar alternatieve bronnen van financiering, zoals aandelen en obligaties, nauwelijks nog werd omgekeken. Die eenzijdigheid in bedrijfsfinanciering wreekt zich nu.
Ram die producten maar door de strot. En god zegen de greep. Bij Afab staat net als bij DSB het belang van de klanten niet voorop maar die van de aandeelhouders. Uiteindelijk waren de politiek en de toezichthouders er voor nodig om dit te keren. Niet een bepaald moreel besef. Dat Afab nu recht gaat zetten wat het al die jaren met verve fout heeft gedaan, stelt mij dan ook allerminst gerust. Want, zoals Mignon McLauhlin (amerikaans schrijfster) eens stelde: 'Echt berouw hebben is niet slechts spijt hebben van de gevolgen. Het is spijt hebben van de intenties.' Ik herken het nog niet. Dus, opdoeken die tent. Ik zeg: doen!
Hoewel de eerste sprankjes hoop nog vooral voorspellingen zijn in plaats van realiteit, lijkt de recessie door het dal te komen. Toch is daarmee het leed niet geleden, want was die recessie zelf niet eerder een gevolg dan een oorzaak?
De bijdrage van ondersteunende processen (ICT, facilitair, etc.) aan de concurrentiekracht van de onderneming is lastig te meten. Maar zij maken wel ca. 20% van de totale kosten uit en de inkoop voor die ondersteunende processen ca. 10%. Echt veel aandacht krijgt die inkoop niet.
In mijn jeugd was ik een groot liefhebber van Supertramp. Het album "Crisis? What crisis?" wellicht nog het meest. De titel is helaas erg toepasselijk op deze economisch barre tijden. Want tegen welke crisis vechten we momenteel nu eigenlijk?
Zeg innovatie en iedereen is vóór. Nieuwe technologie, nieuwe medicijnen, nieuwe manieren van werken, nieuwe diensten, nieuwe gadgets, je kunt er moeilijk tegen zijn. De innovator is de held van de eenentwintigste eeuw. Zeker in Den Haag, waar ze aan de ene kant zo veel mogelijk regeltjes maken die onbedoeld het innovatieve proces in Nederland frustreren, maar aan de andere kant met zakken geld klaarstaan voor de ondernemer met een nieuw idee.
Dirk Scheringa stond lange tijd model voor goed ondernemerschap. Zelfs Balkenende meldde 'Je bent een voorbeeld voor ons allemaal, je speelt een geweldige rol in de financiële sector'. Dirk was ook nogal vol van zichzelf. In De Volkskrant prees hij zichzelf aan als crisismanager om Nederland te redden. Het was allemaal nogal simpel. Dirk nam de problemen direct uit de handen van zijn mensen, en loste die gewoon zelf even op. Tja, het kan verkeren. Zijn reputatie beschadigd, zijn bank wankelt. En klanten, die zijn klanten niet meer willen zijn. Dat is verlies. Met de voetbalclub AZ, DSB schaatsploeg en het Scheringa museum. mag je doorgaan. Met moreel laakbare verkoopmethoden niet. Zoals Einstein ooit zei: You can't solve a problem with the same mindset that created it'. Dus Dirk, opstappen!... wegwezen!
Kleren maken de man. En de eerste indruk bepaalt nog steeds heel veel. Bijvoorbeeld of mensen u begroeten en serieus nemen. Kleding op de werkvloer moet neutraliseren. Maar moet ook uw kracht, ambitie en professionaliteit onderstrepen.
Nu onze premier op succesvol bezoek is geweest bij Obama en verder is vastgesteld dat we op Prinsjesdag een visie op de BV Nederland mogen verwachten, is het aardig een bespiegeling te geven over ons land. Zijn we, conform de uiterst rechtsen (PVV) en linksen (SP), een Kabouterland, naar binnen gekeerd en bang voor Europa, laat staan de wereld, of zijn we een ontluikende Metropool, stadstaat in een netwerk van andere metropolen die het aanzien van de toekomstige wereld bepalen?
In Nederland heeft de bestuurder van een rechtspersoon vaak een dubbele rechtsbetrekking. Leden of aandeelhouders benoemen hem als statutair bestuurder. Het rechtspersonenrecht beheerst deze functionele relatie. Daarnaast is die bestuurder vaak op arbeidsovereenkomst werkzaam (contractuele relatie).
Als wij adviseurs mogen geloven, is het juist nu tijd voor innovaties in finance. Onder de belofte van een beter op de crisis afgestemde besturing bieden zij instrumenten aan die de effectiviteit en efficiëntie van de besturingssystemen van finance moeten vergroten.
Google is in meerdere opzichten een jaloersmakend bedrijf. Neem het innovatievermogen van deze club. Welke onderneming kan het zich anno 2009 nog veroorloven om honderden manschappen vrijblijvend toepassingen voor de verre toekomst te laten bedenken?
Mijn eerste baas had het niet zo op kansspelen. Het waren de jaren zestig en mijn baas was als vennoot verbonden aan een bekende accountantsmaatschap. Sindsdien is er met betrekking tot kansspelen en accountants veel veranderd. Wat is gebleven zijn mensen die trachten zich meester te maken van ons geld.
Er is de laatste tijd een verhevigde discussie over de voor- en nadelen van het Rijnlandse model, met name in de Volkskrant. VVD Leider Mark Rutte schrijft in een artikel op de opiniepagina van die krant dat hij dit model onnuttig acht.
In een recent interview van Z24 met Jeroen Dijst, Chief Risk Officer van Fortis Bank Nederland, werd onder andere gevraagd of de bestuurstop van Fortis Bank Nederland inzicht heeft in alle financiële producten waar de bank zich mee inlaat. Het antwoord van de heer Dijst was dat "de raad van bestuur systematisch bekijkt of, en hoe nieuwe producten passen in het risicoprofiel van de bank."
Even terug naar 26 april 2007, een van die dagen die cruciaal zijn geweest in de recente geschiedenis van ABN AMRO. Het Britse hedgefonds TCI had vijf punten op de agenda van de algemene aandeelhoudersvergadering laten plaatsen. Het belangrijkste hamerstuk betrof de door de Britten gewenste opsplitsing van de grootbank. Zo'n constructie zou voor de aandeelhouders flink wat meer geld in het laatje brengen dan een samengaan met Barclays.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl