Krimp- en groeisectoren op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden eerste helft 2012

Het aantal gepubliceerde print en online vacatures voor de totale markt voor hoger opgeleiden kromp in de eerste helft van 2012 met 19,4%. Na HRM - 40,2% e

Ranking
Hoe verhoudt het financiële vakgebied zich tegenover andere vakgebieden? Onderstaand het overzicht van de vacatureontwikkeling (op basis van gepubliceerde print en online vacatures ontleend aan Nielsen, exclusief de medische vakgebieden en onderwijs) per vakgebied over de eerste helft van 2012:

1. HRM: -40,2%
2. Legal: -30,5%
3. Finance: -26,0%
4. Bouw/Civiel/RO -21,8%
5. Logistiek en inkoop -19,3%
6. ICT    -18,6%
7. Marketing/Communicatie -13,4%
8. Technology    + 5,2%

Totaal:    -19,4%

Sweetspots op de arbeidsmarkt
Dat de arbeidsmarkt onder druk staat wekt geen verbazing gezien de economische crisis. Toch zijn er nog steeds delen van de arbeidsmarkt waar de vraag nog steeds goed is en zelfs groeit. Naast de vermelde groei in vraag naar werktuigbouwkundigen en elektrotechnici groeit de vraag naar projectmanagers ICT (+30%), auditors (+7%), constructeurs Bouw/Civiel en SAP consultants (0%).

Kleine krimp, maar een duidelijker beter presterend dan het landelijke gemiddelde, zijn: ontwikkelaars ICT (-3%), marketeers (-3%), senior buyers (-6%), projectmanagers Bouw/Civiel (-8%) en communicatieadviseurs (-10%).

Voor finance presteert de categorie assistant controllers en financial accountants tussen de 2-8 jaar werkervaring duidelijk boven het gemiddelde met een krimp van 15%. De zwaarste klappen vallen in de categorie zeer ervaren financials zoals finance managers en financieel directeuren met een krimp van maar liefst 37%.

Uitgebreide analyses van de deelmarkten voor hoger opgeleiden zijn hier terug te vinden.

Gerelateerde artikelen