Enterprise Performance Management is geen Finance-feestje!!

Ik was onlangs bij een themamiddag over Enterprise Performance Management (EPM), georganiseerd door de gebruikersvereniging van een grote EPM software leverancier. Het was voor het eerst dat ik geconfronteerd werd met een blik op EPM vanuit een software-perspectief. En om eerlijk te zijn: het uitzicht beviel me allerminst!

Ik werd onaangenaam getroffen door twee dingen:

1. De eenzijdige focus vanuit de financiële functie
De middag blijkt een finance-feestje te zijn en dat vind ik opmerkelijk. Ik beschouw (enterprise) performance management als mijn vakgebied waarin ik inmiddels al een behoorlijke tijd rondloop. Dit vakgebied ontwikkelt zich zeer snel waarbij één van de belangrijkste trends het wégbewegen is van de vroegere focus op finance.

Finance kijkt altijd achteruit terwijl toekomstgerichtheid, anticiperen en scenariodenken steeds belangrijker worden. Organisaties zijn derhalve op zoek naar indicatoren, ‘early warning signals’, of ‘business drivers’ die een voorspellende waarde hebben voor uiteindelijke financiële resultaten. Essentieel om dit in je EPM aanpak mee te nemen.

Niets van gemerkt. Nou ja, bijna niets dan. Daar kom ik zo op terug.

2. Techniek & features in plaats van toegevoegde waarde
Nu kun je verwachten dat je technisch getinte verhalen gaat horen wanneer een software leverancier een themamiddag organiseert. Dat vind ik ook helemaal niet erg als dat gebeurt vanuit het perspectief van creëren van toegevoegde waarde voor de organisatie die de software gebruikt. Dat perspectief ontbrak nagenoeg. Twee voorbeelden:

Bij de presentatie van de EPM-software gaat het 80% over techniek en features (“Nu kunnen we deze en deze koppeling maken en op deze en deze wijze nog eenvoudiger deze en deze data zichtbaar maken in deze, deze of deze rapporten.”). Wat de achterliggende reden en toegevoegde waarde voor de organisatie is, heb ik niet gehoord.

Tijdens de diverse demo’s vliegen de veelkleurige pie charts je om de oren net als tabellen in allerlei soorten en maten. Datavisualisatie is een stokpaardje van me en ik weet nu ook weer waarom. Een pie chart is één van de minst geschikte manieren om data/informatie begrijpelijk te visualiseren. En je gebruikt lijngrafieken om trends in de tijd snel zichtbaar te maken, geen tabellen met de tijdsdimensie in de kolommen!

Dat dit soort marktleiders nog steeds niet in staat zijn om vanuit het business- / gebruikersperspectief naar hun software te kijken, vind ik onbegrijpelijk. En dan vinden we het raar dat zoveel IT en Business Intelligence projecten leiden tot teleurstellende resultaten?
Deze middag maakte voor mij weer pijnlijk duidelijk wat één van de belangrijkste oorzaken daarvan is.

Werd het een weggegooide middag? Bijna. Ik had net via een tweet mijn teleurstelling over de eenzijdige focus op finance en techniek het internet op geslingerd toen de presentatie begon van een spreker die EPM besprak vanuit de Supply Chain Management-hoek. Van buiten de Finance-kolom dus.

Het was uiterst vermakelijk om te zien wat er gebeurt wanneer iemand de toehoorders flink uit hun comfort zone haalt. Kern van het verhaal was dat EPM alleen toegevoegde waarde heeft wanneer de diverse onderdelen uit het kernproces van een organisatie verbinding met elkaar zoeken. “Kom uit je finance-silo en praat eens met sales, operations of HR!” was de boodschap. “Huh!!??” hoorde ik iedereen denken. Ongemakkelijke lachjes en kuchjes. Heen en weer schuiven op de stoel. LOL!

Voor mij was deze laatste presentatie een bevestiging van wat voor mij één van de kernwaarden van performance management is: verbinding zoeken en in contact komen. Ik heb het in mijn eerdere blogs gehad over de ‘Moments of truth’ van performance management. Dit zijn de momenten waarop binnen organisaties mensen (managers & medewerkers) elkaar opzoeken en in gesprek gaan over Resultaat (hoe doen we het?) en Relatie (hoe doen we het met elkaar?). Binnen één afdeling én tussen verschillende afdelingen.

Dat lijkt heel vanzelfsprekend. Ik zie het echter nog veel te weinig terug bij organisaties wanneer ik daar rondloop. Zo’n middag als vorige week leert me dan dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. En dat is mooi. We hebben nog veel te doen!

__________________________________________________________________________________
Verbeter uw planning en vergroot uw control | Volg de cursus Effectief Forecasten
Zoekt u naar manieren om in onzekere tijden budgetten en forecasting sneller, lichter en betrouwbaarder te maken? Met de tweedaagse cursus Effectief Forecasten op 2 en 3 oktober verbetert u uw planningsprocessen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. __________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen