Wat kunnen wij Nederlanders nou niet?

Eigenlijk kunnen wij alles. Wij zijn haantje de voorste in Europa. Wetten die in andere landen niet zo nauw genomen worden, voeren wij uit alsof op 'niet-uitvoering' de doodstraf staat. Wij integreren en nivelleren totdat wij een ons wegen, en wij belasten de burger op duizenden verschillende manieren voor het falen van het overheidsbeleid. Beleid gemaakt door goed- of soms ook kwaadwillende volksvertegenwoordigers.

De stemborden staan klaar om weer beplakt te worden en zonder na te gaan of de persoon op de poster kan lezen en schrijven, hollen wij weer met zijn allen achter de meest welbespraakte presentator aan. ‘Een aardige man’ is de meest gehoorde reden voor het geven van een stem. Wat die aardige man kan, dat kunnen die meeste Nederlanders niet en dat is step up to the plate! Oftewel jezelf, jouw kwaliteiten of jouw mening op het juiste moment en de voor jou meest effectieve en productieve manier over het voetlicht brengen. Amerikanen en ook de Engelsen krijgen dat met de paplepel ingegoten. Zij leren dat van jongs af aan op school. Debatteren, presenteren en pitchen,  om maar niet te spreken over de masterclasses van Harvard of Yale.

Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen. In het FD van vandaag vrijdag de 13E (lekkere dag om dit stukje te schrijven) gaat het over Beth Susanne Pitchcoach. Zij leert ons voor de zoveelste keer onszelf te verkopen en elke keer weer trappen wij daarin. Wij gaan weer voor een Amerikaan, die in eigen land al lang overbodig is, op de knieën.

Interessant, ze ziet blijkbaar een markt bij ons onderontwikkelde verkopers en marketeers. Amerikanen hebben wat betreft hun presentatie iets magisch en wat ze nog beter kunnen is: gebruik maken van de juiste uitdrukking op het juiste moment. Als kleine kinderen zitten wij in zalen naar ze te luisteren, we dromen mee met de spreker en krijgen gedurende de show, want dat is het, dat zaligmakende gevoel dat wij het zelf ook kunnen. Dat wij het vocabulaire en de uitdrukkingsvaardigheid hebben om onszelf op een uiterst professionele, trefzekere en verpletterende wijze te kunnen presenteren aan … het maakt niet uit wie.

Wat Beth kan, dat kunnen wij ook en beter. Morgen, desnoods overmorgen, zal ik eens laten zien wat ik kan en wie ik ben! De wereld zal stilstaan, de kranten zullen vol staan over mij. De nieuwe banen vliegen mij om de oren, directies gaan op hun knieën. De bank belt mij in plaats van ik hen.

Ik parkeer de auto in de straat, loop naar de deur en kijk naar de hemel en droom nog een keer over morgen. “Hoe was het schat?”, klinkt de stem van boven. Ik ben moe en heb hoofdpijn en strompel de trap op. Laat Beth het maar zelf doen. Ik ga slapen.

Wij spreken elkaar.

Michael Hendriks

_________________________________________________________________________________

Leer overtuigend presenteren in 4 trainingsdagen

Een goede presentator boeit, verrast, overtuigt én bereikt resultaat. Wilt u ook verbluffend goed presenteren? Volg dan de vierdaagse intensieve training Presenteren met Overtuiging en Resultaat. Dit programma wordt door deelnemers gemiddeld met een 9,4 beoordeeld. Per keer doen maximaal 10 personen mee. Klik hier hier voor data en aanmelden.
_________________________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen