Ultimo 2011 eindigde het jaar met de voorbereidingen voor de jaarafsluiting. Gelukkig Nieuwjaar betekent voor veel financials dat er een periode van lange dagen aanbreekt. Bij een vorige werkgever was er ultimo november 2011 een zogenaamde 'hardclose'. Door een aandeelhouder, die een belangrijk percentage van de aandelen bezit, kan zoiets opgelegd worden.
'Veel fusies zijn gedoemd te mislukken.' Uit talloze onderzoeken blijkt dat er te hoge overnamepremies worden betaald. Om nog maar te zwijgen van de vernietiging van menselijk kapitaal. De meeste M&A-deals worden bezegeld gedurende een hoogconjunctuur waarin de beurskoersen flink zijn opgelopen en ondernemingen dus 'duur' zijn. Nu de waardering van de meeste beursgenoteerde bedrijven historisch laag is, lijkt de overname van een concurrent snel terugverdiend.
Wie in 2012 de risico's van de organisatie moet managen, krijgt behoorlijk wat voor de kiezen. Wet- en regelgeving vragen veel van het management, met name in de financiële sector. Tegelijkertijd nemen de activiteiten van aandeelhouders toe. In vrijwel alle sectoren brengt de economische situatie allerlei externe en interne onzekerheden met zich mee.
'No man knows what to do against the purely new.' Dit is een van de treffende aforismen van William Ross Ashby. Ashby (1903-1972) was een Britse psychiater die een onuitwisbare invloed heeft gehad op het denken over organisaties.
Met meer dan duizend patenten op zijn naam is Thomas Edison een van de grootste innovators uit de geschiedenis. De lange lijst is helemaal indrukwekkend vanwege de vele baanbrekende uitvindingen die de wereld voor eens en altijd hebben veranderd. Denk alleen maar aan de grammofoon, de gloeilamp of speelfilm.
Wie nog durft te beweren dat verantwoord ondernemen een modegril van voorbijgaande aard is en er zich dus verre van houdt, haalt zich onherroepelijk forse risico's op de hals. De kans op reputatieschade is aanzienlijk, al of niet met continuïteitsrisico's als gevolg.
De ambitie van Nederland is om in 2020 terug te komen in de top vijf van meest concurrerende economieën. We zijn nu echter gezakt naar plaats 10 en de trend is neerwaarts. Aldus het laatste rapport van het Innovatieplatform. Vijf voorbeelden waar het mis loopt.
De oude zegswijze: 'Wie de goden willen verderven slaan zij met blindheid', kan in onze tijd beter worden weergegeven als: 'Wie de politici willen verderven slaan zij met monetaire reddingsacties'. De kredietcrisis is op kosten van de burger - waarom spreekt iedereen over een reddingsactie van de overheid? - veranderd van een uitslaande brand in een gestaag smeulend vuur.
Op dit moment ligt het wetsvoorstel Flexibilisering en Vereenvoudiging BV-recht voor bij de Eerste Kamer. Wanneer de Senaat vaart maakt is invoering van het nieuwe BV-recht per 1 januari 2011 mogelijk. De familievennootschap is daarmee zeer gebaat.
Om de resultaten van een organisatie daadwerkelijk te kunnen verbeteren is het essentieel om op drie niveaus binnen de organisatie te werken aan gewenste oplossingen: Bestuurders bepalen doel en strategie en daaruit volgt de informatiebehoefte met betrekking tot heden, verleden en toekomst van de organisatie.
Natuurlijk is het makkelijk om met mooi weer en onder perfecte omstandigheden een boot naar een zichtbaar doel te navigeren. Daar hoef je niet echt een superkapitein voor te zijn. Lastiger wordt het als je 's nachts met een flinke storm moet navigeren naar een doel dat wel bekend is, maar door de slechte weersomstandigheden en de duisternis niet meer zichtbaar.
In de ICT hebben we het vaak over legacy-systemen. Bedoeld worden de oude of verouderde ICT-systemen die grote bedrijven met zich meetorsen. Deze systemen zijn vaak meer dan tien jaar geleden gebouwd met inmiddels verouderde technologie op basis van soms verouderde businessmodellen.
In mijn praktijk kom ik regelmatig organisaties tegen die naar eigen zeggen aan scenarioplanning doen. Navraag leert dat dan steevast het toevoegen van een best- en een worstcasescenario (plus en min x procent) aan het businessplan of jaarplan wordt bedoeld. Dat is toch wat anders dan het gedachtegoed dat ooit bij Shell is ontwikkeld.
Het boeiende van werken bij een relatief kleine luchtvaartmaatschappij als transavia.com is dat je bijdrage aan het resultaat heel snel voelbaar is. Onze schaal vraagt om perfect samenwerken en snappen wat collega's nodig hebben om het primaire proces optimaal te laten verlopen.
Deze column is niet bedoeld voor echte financials. En al helemaal niet voor (voormalig) accountants die daarna richting control zijn ontwikkeld.
Voor een grote belegger als Delta Lloyd is het werken met toekomstscenario's een tweede natuur. Zonder modellen die ons helpen bedrijven te waarderen, zonder filteringsystemen die het selecteren van interessante deelnemingen mogelijk maken, zouden we ons continu op glad ijs begeven. Ga er maar aan staan: permanent volgen we zo'n achthonderd Europese bedrijven, vooral small- en midcaps, waarin we een fors aandeel van minimaal 5 procent zouden kunnen nemen. Zo'n exercitie kun je niet op louter buikgevoel doen.
De milieubeweging was niet enthousiast over de klimaatwet die de Amerikaanse Senaat in 2008 besprak. Het systeem van verhandelbare emissierechten dat met de wet zou worden ingevoerd, was in principe in orde. Maar de beloofde afname van CO2-uitstoot die werd beoogd, ging niet ver genoeg.
Met de komst van 2010 is tegelijkertijd een jaar ingeluid waarin we structurele veranderingen zullen zien op de markt van fusies en overnames. Was 2008 het jaar waarin financiële kopers als private equity-partijen gouden tijden beleefden en stond 2009 vooral in het teken van de gedwongen verkopen en het naar de achtergrond verdwijnen van deze zelfde financiële kopers, 2010 wordt het jaar van de strategische overnames.
De afgelopen G20 in Pittsburgh zal niet iedereen wakker houden, maar zeker is dat er wereldwijd interessante machtsverschuivingen gaande zijn. De opkomst van het G20-overleg ter vervanging van de G8 gaat veel verder dan wat afspraken over bonussen van bankiers. Op naar een wereldregering?
Nu de recessie niet langer onbeheersbaar lijkt, komen de volgende vraagstukken al weer op de agenda. Mondiale vraagstukken die er al lang liggen, maar even onder de mediaoppervlakte werden geparkeerd. De vraag is of we wel de inzichten hebben om erover na te denken.
Ik vind het ongelooflijk dat er nog steeds mensen in een T-shirt solliciteren bij een bank, of in een spijkerbroek naar kantoor gaan, omdat ze de kans dat ze er klanten ontmoeten toch klein inschatten. Ook vind ik het ongelooflijk dat vrouwen met al te veel decolleté of korte rokjes carrière willen maken. Ik zou zeggen: neem jezelf serieus.
Tegenwoordig ben je stukken minder te benijden als je toezicht mag houden op een onderneming. Waar commissarissen vroeger relatief comfortabel op het pluche zaten en op de achtergrond opereerden, moet er tegenwoordig hard aan worden getrokken. Dat heeft alles te maken met de toegenomen regeldruk en niet op zijn minst met de grotere persoonlijke aansprakelijkheid. Maar hoe zichtbaar zijn die veranderingen nu eigenlijk voor de buitenwereld?
Vanaf het moment dat de ideeën van de Engelse economist John Maynard Keynes door beleidsmakers tot schier onfeilbare uitspraken zijn verheven, staat het stimuleren van de bestedingen van consumenten hoog op de politieke agenda. Wellicht verklaart dat mede waarom Keynes in bepaalde kringen zo populair is.
Bij uitgifte van nieuwe aandelen is de aandeelhouder wettelijk tot storting verplicht. Die wettelijke stortingsplicht betreft de nominale waarde van de aandelen. Wanneer wordt overeengekomen dat de aandeelhouder meer dan de nominale waarde zal storten, ontstaat een agioverplichting die niet tot de wettelijke stortingsplicht behoort.
Op LinkedIn is tegenwoordig een discussiegroep te vinden die zichzelf presenteert met een groen predicaat. Dit 'groene controller'-initiatief moet een beweging inzetten die naar eigen zeggen bottom-up een bijdrage levert aan meer 'sustainability' in de bedrijfsvoering.
'Sustainability' is een merkwaardig fenomeen, althans in de sector waarin ik werkzaam ben. Toen het begrip ergens in de jaren negentig tot hype-achtige proporties uitgroeide, was er geen mens die hardop durfde te beweren dat de maatschappelijke noodzaak om een verantwoord beleggingsbeleid na te volgen van voorbijgaande aard zou zijn. Natuurlijk moest je geen geld stoppen in bedrijven met een dubieuze staat van dienst.
Vandaag de dag worden acroniemen en afkortingen te pas en te onpas gebruikt en weer vervangen, vaak nog voordat de betekenis ervan geheel duidelijk is geworden. Gedurende de afgelopen jaren is er een acroniem gemeengoed geworden die tegelijkertijd bevestiging en afwijzing, herkenning en verwarring teweeg heeft gebracht.
Governance staat hoog op de agenda van zowel bedrijfsleven als overheid. Hoewel de accenten net even anders liggen, is de kern dezelfde: herstel van vertrouwen door transparantie en onafhankelijkheid. Daar kan ik mij uitstekend in vinden. Problemen kunnen alleen worden aangepakt als ze concreet worden benoemd. En goed toezicht leidt uiteindelijk tot inzicht, en tot een betere rapportage en verantwoording.
Vrouwen hebben het bij het kiezen van een zakelijke garderobe tegelijkertijd gemakkelijker en moeilijker dan mannen. Bijna alles kan, als het maar ingetogen, vrouwelijk en zakelijk is. Weinig vrouwen dragen een broek of rok en een jasje van dezelfde stof. Combinaties zijn geaccepteerd.
Laatst was ik bij de jaarlijkse Beurstrommeldag. Het verhaal is dat de Spaanse veldheer Spinoza aan het begin van de Gouden Eeuw een beslissende slag toe wilde brengen aan de opstandige gewesten door de Amsterdamse handel plat te leggen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl