Het is tijd voor overnames, want moed wordt beloond

Veel vakgenoten beklagen zich over de situatie op de markt voor fusies en overnames. Naar mijn mening onterecht. Ik pleit al enige tijd voor het inzicht dat de markt is veranderd en dat we met andere ogen naar ons vak moeten kijken. Natuurlijk zijn de volumes de laatste tijd lager en zijn er nauwelijks meer grote veilingen van bedrijven, maar dat betekent niet dat er geen kansen zijn om mooie deals te doen.

Juist bedrijven die waarde willen toevoegen en cashreserves hebben, kunnen in deze periode profiteren van de rust in de markt. Wie synergie weet te behalen, is bovendien dubbel in het voordeel als de economie straks weer aantrekt. Laat me een voorbeeld geven.

Walkro, marktleider in paardenmest waarin champignons worden gekweekt, stond niet lang geleden in de verkoop. Dit was typisch een deal waar veel belangstelling voor was vanuit de private equity-kant. Maar voor dat soort kopers bleek de deal moeilijk rond te krijgen vanwege de conservatieve houding van banken bij het financieren van buy-outs.

Via de buitenlandse kantoren van M&A International hebben wij al jaren contact met Monaghan, een Ierse speler in dezelfde markt, die dankzij Walkro 50 procent kon groeien. Het werd een leuke en complexe deal, die nooit gelukt zou zijn in een ‘wilde’ veiling zoals we die voor 2008 veel zagen. Monaghan kon het zich veroorloven een goede prijs te betalen, ook in de wetenschap dat straks kan worden geprofiteerd van waardegroei door de synergievoordelen.

Ik heb al eerder gewaarschuwd voor stilzitten in deze fase van de economische cyclus. Bedrijven, zowel in de Verenigde Staten als in Europa, hebben volgens berekeningen van banken honderden miljarden aan ‘overtollige’ cashmiddelen beschikbaar die op dit moment niets opbrengen, terwijl ze uiteindelijk waardegroei nodig hebben. De jongste berekeningen van Towers Watson laten zien dat ze die wel hadden kunnen bereiken als ze de weg van de M&A hadden gekozen.

Europese bedrijven die sinds het eerste kwartaal van 2008 een actief overnamebeleid hebben gevoerd, doen het volgens dit onderzoek namelijk maar liefst 3,8 procent beter dan de index. Dat geeft aan dat een gerichte acquisitiestrategie loont. Vooral bedrijven die vroeg in de conjunctuur hun positie weten te bepalen, kunnen daar hun voordeel mee doen, liefst nog voordat de groei aantrekt en de prijzen voor overnames weer hoger zijn.

Dat moment lijkt aangebroken. Uit de Verenigde Staten, waar de economie doorgaans een halfjaar tot een jaar op ons voorloopt, komen de laatste tijd weer positievere berichten: er is daar in veel sectoren weer sprake van voorzichtige groei. Ook de beurzen lijken de weg naar boven weer een klein beetje te vinden. De conjunctuurtheorie leert dat de beurs altijd een ‘leading indicator’ is geweest van de economische groei. Vaak met zes tot twaalf maanden voorspellende waarde.

Het belooft dus veel goeds voor 2013 als de huidige trend in stand blijft. Kopers die goed timen en aan de start van een economische cyclus of kort voor het dal overnames doen, maken altijd de beste rendementen. De tijd van afwachten en stilzitten is voorbij voor wie inziet dat moed wordt beloond.
__________________________________________________________________________________

Gaat u in 2013 ook overnames doen of private equity aantrekken? Wilt u meer weten over de beste deals en beste dealmakers? Drie tips:

1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsborrel op 17 januari 2013
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2013? Wie is bezig met welke deal?
Wie wil verkopen? Wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het op de M&A Nieuwjaarsborrel
bij Stibbe Amsterdam met spreker Ivo Lurvink (M&A Director ING). Proost
op een succesvol 2013 met leden van de M&A en CFO Community. Meld je direct aan.

2. Bekijk alle deals en dealmakers in de M&A Database
Wie deed welke deal? Wie hebben geadviseerd? Wie hebben gefinancierd? De
M&A Database levert de antwoorden. Leden van de M&A Community hebben
toegang tot het overzicht van alle deals, de betrokken adviseurs en achtergronden.
Stuur uw eigen deal in. Ga direct naar de database.

3. Word lid van de M&A Community
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt
de M&A Community kansen op kennis, netwerk en carrière tijdens M&A Cafés,
M&A Masterclasses, op MenA.nl en in M&A Magazine. M&A Community: meer
kennis, meer deals. Word nu lid.

Meld u hier aan voor een van de succesvolle M&A trainingen.

Gerelateerde artikelen