Wie word jij als de stroom uitvalt?

Contracten beheren in Excel? Doen!
Eens in de zoveel tijd gebeurt er iets dat je bij de strot grijpt. Een ingrijpende gebeurtenis dus. Het overkwam mij recentelijk.

Wat gebeurt er met jou als er geen water meer uit de kraan komt, je dus geen koffie meer hebt, de wc niet meer doorspoelt er geen eten meer te krijgen is? Je Wifi en Ipad het niet meer doen en er geen verschil meer is tussen de Cloud en on premise? De productie, omzet en cashflow zijn abrupt tot stilstand gekomen, houd jij je hoofd koel? Kom jij in januari terug om de rest te lezen?

Wat is stroom?
Het komt uit het stopcontact en is er altijd, zou een definitie kunnen zijn. Of, zoals DELTA op zijn website zegt: Onder stroom verstaan we de verplaatsing van elektrische lading door bewegende elektronen, of ionen in geval van een elektrolyt.

Maar wat als er geen stroom is?
Ik realiseerde mij nog niet de helft van alle zaken die ikzelf als vanzelfsprekend ervaar, maar die er niet zouden zijn zonder stroom. Bijvoorbeeld water uit de kraan, nooit bij stilgestaan dat er een elektrisch aangedreven pomp voor nodig is om het water bij mij te krijgen, maar net zo vanzelfsprekend als stroom.

Geen water en geen stroom betekent keihard geen koffie dus. Wassen en scheren en toilet doorspoelen vallen dan ook subiet af, je gaat gegarandeerd stinken…. Je zal altijd zien dat de stroom wegvalt op het moment dat je accu bijna leeg is, je UPS blijkt te falen en je hebt zelf geen noodaggregaat. Alsnog je backup uitvoeren zoals gepland, is er even niet meer bij. Had je dan toch voor de Cloud moeten kiezen, is een flits die door je heen gaat. Ipad met WIFI of 3G, gooi die maar weg, onbruikbaar zou ik zeggen.

Alles wordt gelijk
Zonder stroom worden Cloud en on premise software gelijk, ze werken geen van beiden meer, waarmee een veel gestelde vraag van Cloud sceptici ook is beantwoord, ‘wat gebeurt er als de stroom uitvalt?’ Dus de data in de Cloud is wel bijgewerkt tot op het laatste moment maar je eigen backup, zou die nog up to date zijn?

Zonder stroom geen voedsel. Slachtlijnen werken niet meer. Aan graan kan geen water worden toegevoegd om meel te maken. Mengmachines werken niet. Melk kan niet worden overgepompt. En voorraden kunnen niet meer worden verplaatst omdat vervoer niet meer kan plaatsvinden. Mensen die een oorlog hebben meegemaakt weten dat ze hiermee moeten leren omgaan, al was het maar om te overleven.

Als Financial zit je dik in de problemen
Toegegeven , je kan niet meer met je elektrische auto naar het werk en de cashflow is direct en abrupt gestopt, doordat het girale betalingsverkeer is gestopt en je ook niet meer hoeft te rapporteren, omdat dat simpelweg niet meer kan, maar…

Je productie is ook direct gestopt, je collega’s komen niet meer naar het werk en jij begrijpt direct dat dit verlies voor jouw organisatie oplevert, dat je vermoedelijk nergens kunt verhalen. Je vraagt je zelfs af of zoiets uitgezonderd is in de kleine letters van je bedrijfsschade polis. Je begrijpt ook direct dat je voorraden een klap oplopen en je debiteuren deze situatie zullen aangrijpen om niet te betalen, misschien is dat ook wel een idee voor jou om dat excuus naar je crediteuren te gebruiken…

Had je maar geluisterd naar je risk manager met dat eeuwige geleuter over zijn zwarte zwanen, maar dan nog, dit risico is door niemand te managen, want als elektriciteitsbedrijven dat al niet kunnen..

Ik geloof niet dat je dezelfde kan blijven onder deze immense druk..

Wat was de trigger?
Dat was een briljant geschreven thriller die in bijna 600 pagina’s de lezer pakt en meesleurt in een rollercoster rit waarin concerns als EOn, Essent etc machteloos moeten toezien hoe de stroom in Europa langdurig wegvalt. Op schitterende wijze worden begrippen als social media, white hat en black hat hacker in het verhaal verweven. Je wordt meegezogen in een wereld zonder elektriciteit, alles staat op zijn kop.

Kortom de gehele samenleving zoals wij die nu kennen, komt tot stilstand….

En de oerinstincten van mensen komen weer boven. Taferelen die in de hongerwinter niet ongebruikelijk waren, komen terug. Diefstal, plundering, alles doet de mens om te overleven. Het zou weleens waar kunnen zijn….

Hoe loopt dat af?
Om eerlijk te zijn, weet ik dat niet, want ik schrijf dit, terwijl ik op 100 pagina’s van het einde ben van Black Out van Marc Elsberg. Dus als je wilt weten hoe het afloopt….

Lichtpuntje
Als de stroom uitvalt en je niet meer kunt werken en overdag voldoende licht hebt om te lezen, dan weet je wat je te doen staat. Misschien dat je je ervaringen met andere wilt delen onderaan deze blog?

Vertel eens wat het met jou zou doen? Welk type mens zou bezit nemen van jou? Wie zou jij worden? De plunderaar op zoek naar voedsel, de anarchist die de stroomstoring toejuicht, de onderzoeker, de white hat hacker die de overheid zal steunen? Het spookte mij allemaal door het hoofd. Hoe zou jij reageren? En had je dit kunnen voorkomen?

Gerelateerde artikelen