De thema’s van 2013

Beste trouwe bezoekers van FM.nl. Ik wil jullie allemaal hartelijk bedanken voor het volgen in 2012 en jullie een heel gelukkig en zakelijk succesvol 2013 toewensen! Ook wil ik graag een moment stilstaan bij de redactionele thema's die we het komende jaar samen met jullie willen oppakken.

In 2012 hebben we kunnen zien dat crisis gerelateerde onderwerpen het goed deden; risicomanagement, ‘in control’ zijn, carrière tips, et cetera. In 2013 gaan we hier zeker ook veel aandacht aan besteden, maar kijken we ook naar kansen. Kansen om te groeien en te innoveren, en zaken nog beter te doen in dit nieuwe jaar.

Net als in 2012 werken we met een aantal centrale thema’s. Het overall jaarthema van 2013 is ‘financial excellence’. Dit is onderverdeeld in de volgende kwartaalthema’s:

Q1 Vermogen en kapitaal
De banken houden al een tijdje de hand op de knip. Dit is niet zozeer hun schuld, want ze worden onderworpen aan veel strengere kapitaaleisen door overheden, maar het heeft wel vervelende gevolgen voor ambitieuze bedrijven die willen uitbreiden of acquireren. Daarom gaan we op zoek naar alternatieve methoden van financiering, de pros en cons daarvan en hoe bedrijven deze bronnen succesvol kunnen aanboren.

Natuurlijk besteden we ook veel aandacht aan werkkapitaaloptimalisatie, onder meer via de uitreiking van de Credit Management Award tijdens het Jaarcongres Credit Management 2013. De best practices van de 5 genomineerden worden voorafgaand aan het congres op donderdag 21 maart gepubliceerd op FM.nl.

Q2 Business Intelligence & innovatie
Consumentenbestedingen en overheidsuitgaven liggen nog altijd op hun gat, maar de export vanuit Nederland loopt nog altijd goed door. Nederland heeft echter – in tegenstelling tot economische toppresteerder Duitsland – nog niet de slag naar opkomende markten als China weten te maken. Gedurende het tweede kwartaal kijken we naar innovatieve bedrijven en de rol die Finance speelt binnen deze ondernemingen.

De rol van Finance is steeds nadrukkelijker die van business partner die het management voorziet van strategische stuurinformatie. Vandaar dat business intelligence nadrukkelijk de aandacht krijgt binnen dit tweede thema. Ook de genomineerden voor de Controller of the Year Award 2013 zullen we aan de tand voelen over deze thematiek. Hun best practices leest u in aanloop naar het Jaarcongres Controlling op donderdag 18 april. Uiteraard kijken we ook naar de tools en systemen die de informatievoorziening faciliteren. Op de tweede Financial Systems beurs op 6 juni komen alle software aanbieders van de Nederlandse markt bij elkaar.
 
Q3 Strategie & samenwerking
Financiële teams zijn al lang geen eilandjes meer binnen organisaties, maar werken nauw samen met andere disciplines en fungeren als sparring partners voor ondernemers en (business) managers. In het derde kwartaal besteden we nadrukkelijk aandacht aan deze nieuwe rol. Vele strategische best practices en succesvolle samenwerkingsverbanden tussen bedrijven onderling zullen hierin de revue passeren.

Op CFO Day 2012, dat plaatsvindt op 6 juni 2013, staat het thema The Road to Excellence centraal. Ruim 400 CFO’s zullen acte de présence geven in het Kurhaus in Scheveningen op dit topevenement. Met de Public Finance Community zullen we ook ruimschoots aandacht besteden aan strategie & samenwerking binnen de overheid en non profit sector.

Q4 High Performance Finance
Wat onderscheidt de best presterende finance organisaties? Deze vraag gaan we proberen te beantwoorden in Q4. Hoe hebben de best presterende finance functies hun P&C, compliance en fiscale processen ingericht? Wat doen ze zelf en wat besteden ze uit? Hoe zorgen ze voor excellente administratie in een zo kort mogelijk tijdbestek, zodat er volop tijd overblijft voor diepgaande analyse?

Op het Jaarcongres Finance Transformation zullen we deze vragen beantwoorden en op de jaarlijkse M&A Awards worden de high performers in M&A en private equity in het zonnetje gezet.

Heeft u onderwerpen die niet mogen ontbreken binnen de genoemde thema’s? Laat het gerust weten via redactie@financieel-management.nl.

Ik kijk uit naar een vooruitstrevend en inhoudelijk aansprekend 2013!

Gerelateerde artikelen