De commissie-Frijns heeft eind mei 2007 een advies geschreven over de verhouding tussen de vennootschap en haar aandeelhouders. De commissie ziet geen aanleiding om het Nederlandse corporate-governancestelsel fundamenteel te wijzigen. Niet helemaal terecht, blijkt uit een studie van drie recente publicaties.
Voor veel CFO's blijkt IT een regelmatig terugkerende bron van zorg te zijn. IT wordt ervaren als een bedrijfsonderdeel dat onder hun directe of indirecte verantwoordelijkheid valt, maar dat moeilijk te controleren is en waarvan budgetten door tegenvallers vaak worden overschreden.
Zeker nu de Nederlandse economie floreert, is er bij veel bedrijven ruimte voor investeringen. Dat betekent overuren voor zogeheten investeringscommissies, die al dan niet in samenwerking met de CFO een groot aantal investeringsbeslissingen voorbereiden. Hoe gaan dergelijke investeringscommissies te werk? En welke conclusies vallen hieruit te trekken? In elk geval deze: de evaluatie achteraf is niet erg populair.
Stond de CFO Day enkele jaren geleden nog in het teken van de recessie en kostenbesparingen, nu is groei het leitmotiv. Voor de CFO betekent groei een andere en niet altijd eenvoudiger invulling van zijn takenpakket. Hoe om te gaan met de opkomst van private equity-fondsen bijvoorbeeld? Hoe om te gaan met de globaliserende econonomie? De beste CFO's weten echter in te spelen op de kansen die de huidige conjunctuur biedt. Zoals de CFO's van het jaar.
Heeft een merk waarde? En is het mogelijk die waarde onomstotelijk vast te stellen? Het lijken overbodige vragen. Maar dat blijken ze in de praktijk toch allerminst.
De SOX-processen binnen de meeste bedrijven lijken zich nog steeds in de ad-hoc- of repeatable fase te bevinden. Maar door de juiste focus kunnen bedrijven een transformatie maken naar een meer volwassen stadium.
Corporate governance als fenomeen is inmiddels onomkeerbaar. In welke mate zullen processen in de organisatie moeten worden aanpast om te blijven voldoen aan alle corporate-governanceregels? In welke mate spelen de beschikbare informatiesystemen een rol bij het realiseren van een goede corporate governance of kan men volstaan met gedragscodes alleen? IT kan hier een onderscheidende rol bij spelen.
We weten allemaal dat bestaande klanten voor succes belangrijker zijn dan nieuwe. Het is nu eenmaal gemakkelijker tot herhaaltransacties te komen bij je bestaande klanten dan omzet te halen bij nieuwe. Sterker nog, de waarde van een onderneming is veelal direct gekoppeld aan de 'installed base' van reguliere klanten. Toch gedragen CFO's zich hier zelden naar.
Het overnamebeleid van Unit 4 Agresso is ambitieus. Jaarlijks worden er honderden overnamekandidaten bestudeerd. Drie à vier worden er werkelijk ingelijfd. Zo hoopt Unit 4 Agresso groter te worden. Schaalgrootte is nu eenmaal essentieel, zegt CFO Edwin van Leeuwen.
Managementoverleg neemt veel tijd in beslag en blijkt lang niet altijd even effectief. Sommige onderwerpen komen onvoldoende aan bod, andere worden niet door de juiste personen besproken. Dit artikel schetst een raamwerk voor de opzet van een heldere overlegstructuur, waarin de juiste onderwerpen door de juiste personen behandeld worden.
De aandacht voor performanceverbetering en investeren in IT neemt weer toe. Tegelijk staan thema's als IT-governance en compliance nog hoog op de agenda. Gelukkig kunnen laatstgenoemde activiteiten ook als enabler dienen voor betere prestaties. In de zoektocht naar de juiste balans tussen compliance en performance is het evenwel belangrijk dat de toegevoegde waarde van IT en IT-projecten wordt vastgesteld. Val IT, het jonge zusje van CobiT, biedt uitkomst.
Stel dat er een transformatie van een bedrijf of afdeling nodig is, maar het eindpunt, en daarmee de kloof met de huidige situatie, is onbekend? Dan lukt het niet een goede projectdefinitie te maken. Hoe dan te werk te gaan?
Uitval van belangrijke systemen kan miljoenen aan schade veroorzaken. Ondanks de grote kwetsbaarheid zijn functionele beheerprocessen niet goed ingericht. Voor menig topmanager is functioneel en technisch beheer van kernapplicaties nu eenmaal één pot nat. Terwijl hij zijn bedrijf zou moeten managen als een businessrelease.
In de markt voor corporate performancemanagement CPM) staat vaak niet de klant, zijn erformance en zijn besturing centraal, maar de tools en offerings van vendors en consultants. Dit heeft geleid tot gefragmenteerde CPM-oplossingen die niet direct bijdragen aan performanceverbetering. Hoe zit dat bij u? Hebt u een slurf gekocht of toch de hele olifant?
Hedendaagse accountantscontrole berust op vage aannames over audit risk. Ondergetekende heeft in 1998 het daardoor ontstane schemergebied tussen interne controle en accountantscontrole belicht in het Handboek automatisering van de informatieverzorging (Samsom Bedrijfsinformatie).
In de Transactie Top 10 de belangrijkste deals en de daarbij betrokken partijen (zover bekend). We gaan daarbij uit van de hoogte van de overnamesom en er moet minstens één Nederlandse partij bij betrokken zijn.
Vendor due diligence niet weg te denken uit de huidige fusie- en overnamemarkt. Maar in de praktijk blijft de reikwijdte van de VDD ten onrechte beperkt tot de financiële en fiscale aspecten. Een (volledige) juridische vendor due diligence nemen ondernemingen dan niet mee en dat is erg onverstandig
Organisaties zijn aan verandering onderhevig. Om op ontwikkelingen in te spelen kiezen ze meer en meer voor samenwerkingsverbanden. Maar welke optie past het beste bij welke situatie? Strategic sourcing biedt uitkomst in de keuze tussen (out)sourcing, een overname, een fusie of privatisering.
De onlangs tot CFO of the Year gekroonde Cees van Rijn van Nutreco kijkt na de nodige desinvesteringen weer vooruit. Naast autonome groei vinden er ook acquisities plaats. En Van Rijn is niet bang om overgenomen te worden door private equity. 'Ik snap de ophef over durfkapitalisten niet zo.'
Het doen groeien van een onderneming geldt voor bestuurders als een moeitevolle maar nuttige en bovenal prestigieuze zaak. Naast autonome groei worden ook fusies en overnames als middel gebruikt om de positie van ondernemingen - en van hun bestuurders - te versterken.
Ondernemers die na faillissement met een deel van het personeel een doorstart willen maken worden door recente rechtspraak belemmerd.
De beloning van topbestuurders is een veelbesproken onderwerp. Zeker in het jaarverslaggevingsseizoen dat inmiddels weer bijna achter ons ligt. In deze analyse een aantal observaties naar aanleiding van onderzoek en actuele ontwikkelingen, met vooral aandacht voor de governance rondom beloning.
Met de intreding van marktwerking in de zorg, is de behoefte aan concrete stuurinformatie groter dan ooit. Dat ondervond de Siza Dorp Groep. Eerste prioriteit voor directeur bedrijfsvoering Anne Marie van Laere was dan ook het op orde brengen van de managementinformatie.
Er is een tijd lang een trend geweest dat alles wat modern en enigszins in verband met internet te brengen was, te laten beginnen met een i of een e. Het beste voorbeeld is natuurlijk e-mail, de i-pod, en de recente i-phone. De trend lijkt te zijn gekeerd. Het moet nu namelijk eindigen met een i. Waarbij de i staat voor intelligence.
Business Intelligence is volop in ontwikkeling. Er wordt veel gesproken over BI, maar weten bedrijven wat BI precies inhoudt? Aan de basis van Business Intelligence ligt data. Hoe gaan bedrijven om met de informatie die in hun organisatie omgaat? In opdracht van BI-specialist SAS deed Marketcap onderzoek naar de trends en ontwikkelingen.
De term Business Intelligence (BI) wordt ruim gebruikt en het is lang altijd niet duidelijk wat men er onder verstaat. BI begint met informatievoorziening; management informatie, rapportage en externe verslaggeving. Deze passieve omgang met informatie is nuttig en noodzakelijk, maar de bijdrage aan het functioneren van een organisatie is beperkt.
Bij de aanschaf van nieuwe software komt veel kijken. Organisaties worden overspoeld met informatie over verschillende soorten oplossingen. Maar de vraag is eigenlijk: waar moet je beginnen om uiteindelijk met de meest passende software voor de organisatie aan de slag te gaan? Een aantal do's en don'ts waarmee organisaties makkelijker een juiste keuze kunnen maken.
Ooit moesten bedrijven zich van managementgoeroes zich vooral op hun 'kernactiviteiten' richten. Toen opeens op hun 'kerncompetenties'. Nu is er een nieuw idee gelanceerd: bedrijven moeten meer rekening houden met hun 'kerincompetenties'.
Prestatiemanagement en risicomanagement zijn waardetoevoegende business management-activiteiten. Ze vullen elkaar goed aan en in combinatie kunnen ze een significante bijdrage leveren aan het verbeteren van de financiële en operationele prestaties van een onderneming.
BMW Group Nederland heeft de ambitie een paperless office te realiseren. Belangrijk onderdeel is het inrichten van een platform voor elektronisch factureren richting dealers. Met behulp van software stroomlijnt BMW het facturatieproces en biedt het bedrijf de dealers meer efficiëntie.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl