Financiele functie beste basis voor CEO

De laatste jaren wordt de nadruk voor top managementfuncties vaker gelegd op zogenaamde 'soft skills'. Uit onderzoek van Robert Half blijkt echter dat grote Britse ondernemingen nog steeds willen dat hun CEO's een conventionele, financiële achtergrond hebben.

Uit de analyse van Robert Half is gebleken dat Britse CEO’s vaker een financiële achtergrond hebben dan CEO’s van andere nationaliteiten. Daarnaast zijn ze vaak jonger en blijven ze langer in hun functie.

Phil Sheridan, managing director van Robert Half: “Begrip van de financiële aspecten van de bedrijfsvoering is een van de belangrijkste vaardigheden van een CEO. Bedrijven leggen daar grote nadruk op en gezien de huidige economische ontwikkelingen zal dat waarschijnlijk niet veranderen.”

Belangrijke zaken voor een CEO zijn cijfers analyseren, investeringen en aandelen beheren en zakelijke scherpzinnigheid. “Vandaar dat veel ondernemingen niet verder kijken dan hun financiële afdeling wanneer er een nieuwe CEO gekozen moet worden”, aldus Sheridan.

Na een financiële achtergrond, is een carrière in marketing de snelste weg naar een topfunctie. Ook een technische achtergrond is vrij populair, vooral buiten Groot Brittannië. Vrouwelijke CEO’s blijven een zeldzaamheid, maar ook voor hen geldt dat ze met een financiële achtergrond de meeste kans maken.

 

Gerelateerde artikelen