Auditdienst als kweekvijver

Steeds meer interne accountants komen uiteindelijk terecht in (financiële) managementfuncties. De interne auditdienst fungeert steeds meer als kweekvijver. Dat blijkt uit een inventarisatie van De Accountant.

‘Grote ondernemingen zien voor hun financiële specialisten de internal audit als een relevante tussenstap, waarin ze de onderneming goed kunnen leren kennen’, signaleert Piet-Jan Boringa, directeur van werving- en selectiebureau Alterim.

Hans Nijhuis, senior manager bij Group Audit Risk Services van Eureko, vertelt dat zijn afdeling steeds meer een kweekvijverrol vervult. ‘Je ziet het aan onze uitstroomcijfers. Die stijgen. Bij het selectieproces letten we er ook op dat we mensen aannemen die de potentie hebben om door te groeien in het bedrijf.’

Fred Steenwinkel, voorzitter van IIA Nederland en hoofd van de interne auditdienst van Equens, maakt bij dit alles wel onderscheid tussen gespecialiseerde en meer generieke auditors. ‘De eerste groep zie je bijvoorbeeld veel bij financiële instellingen. Zij komen vervolgens in functies op het gebied van risk management en compliance.’

De generieke auditors komen vaker in het general management terecht. Een aantal bedrijven heeft het kweekvijveridee expliciet opgenomen in het eigen human resourcesbeleid.

Gerelateerde artikelen