De samenwerking tussen IT en business is een veelbesproken onderwerp. De twee zijn immers historisch gezien niet echt elkaars naaste. De huidige marktontwikkelingen, waarin concurrentievoordeel steeds meer afhankelijk is van IT-processen, vragen om drastische aanpassingen in deze twee verschillende werelden. IT en business zullen partners moeten worden. Business owned, business managed en toch IT controlled is het nieuwe motto.
ABN AMRO is nog niet verkocht of de Nederlandse gelatenheid slaat om in collectieve verontwaardiging en treurnis om het verlies van dit nationale paradepaardje. Veel vragen blijven.
In een eerdere column heb ik gesteld dat hervormingen een continu proces zijn. Als er voldoende klein onderhoud aan organisaties plaatsvindt, worden grootschalige, onverhoedse herstructureringen minder noodzakelijk. Alleen onvoorspelbare, plotselinge shifts in de markt kunnen dan nog zo n grootscheepse aanpassing nodig maken.
De Europese Commissie (EC) heeft goedkeuring gegeven aan Sonepar om enkele onderdelen van Hagemeyer en Rexel over te nemen. Volgens de EC zal er ten gevolge van deze overnames geen ernstige belemmering ontstaan voor de concurrentie op de Europese markt.
Directeur-grootaandeelhouders (dga's) en directieleden van Nederlandse familiebedrijven steken massaal hun kop in het zand als het gaat om hun opvolging. Ruim de helft (55%) van de Nederlandse familiebedrijven heeft geen concreet bedrijfsopvolgingsplan klaarliggen en 59% heeft nog geen opvolger gekozen.
De keuze van een outsource partner wordt soms met zo'n schijnbaar gemak genomen zonder echt goed naar de strategie van de onderneming te kijken
Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One zegt klaar te zijn om een bindend bod te doen voor de overname van Alitalia. Air France-KLM is al een lange periode aan het onderhandelen met het noodleidende Alitalia. Air One tekende eerder bezwaar aan tegen de exclusieve onderhandelingspositie van Air France-KLM.
Unilever heeft een overeenkomst getekend voor de overname van het Russische ijsbedrijf Inmarko. Unilever, producent van onder meer het ijsmerk Ola wil met de acquisitie haar portefeuille en concurrentiepositie in Rusland versterken. Rusland is één van Unilever's prioriteitslanden. In totaal heeft het concern al een vermogen van 600 miljoen euro in de Russische economie geïnvesteerd.
Nederlands grootste uitzendconcerns willen samengaan. Als Randstad en Vedior samensmelten, zijn zij de op één na grootste uitzendorganisatie ter wereld en marktleider in zeven landen. Hoe gaan de mededingingsautoriteiten te werk bij zulke grote concentraties?
Wat is de impact van het nieuwe regime voor vrijgestelde beleggingsinstellingen (VBI) op mogelijkheden om investeringen van investeringsfondsen via Nederland te structureren? Een analyse van de nieuwe wetgeving en de gevolgen.
Waterland Private Equity Investments maakt een duidelijke keuze in de bedrijfstakken waarop het zich richt. In plaats van af te wachten totdat er zich een kans voordeed, creëerde de investeerder in de wereld van de tandtechniek zijn eigen kans. Zo ontstond een onderneming die inmiddels vijftien procent van de markt in handen heeft: Excent.
Microsoft heeft een vijandig bod uitgebracht op Yahoo! van 31 US dollar per aandeel. Daarmee wordt het Amerikaanse internetbedrijf gewaardeerd op 44,6 miljard US dollar. Dat heeft Microsoft, 's werelds grootste softwareproducent, bekendgemaakt.
Ondanks de turbulentie op de kredietmarkten was het aantal transacties in 2007 vergelijkbaar met het recordjaar 2006. Daarnaast werd voor overnames steeds meer geld betaald, in vergelijking met de financiële prestaties van de overnameprooi.
Onzekerheid troef op de financiële markten. En als een ding zeker is, is het dat beleggers niet houden van onzekerheid. Daarom zakken de koersen, verdampen miljarden aan beurswaarde wereldwijd en zijn banken uiterst huiverig om geld uit te lenen.
'Pakken wat je pakken kunt', zo kunnen we een groot deel van het koopproces rondom fusies en overnames nog het best typeren. Het aantal pareltjes is schaars en bedrijven willen geen enkele kans missen om een goede investering te kunnen doen.
Internationaal software concern Unit 4 Agresso heeft een definitief bod uitgebracht op CODA Plc van circa 213 miljoen euro. Dit werd door de producent van bedrijfssoftware bekendgemaakt. Het bod wordt door de Raad van Bestuur van CODA unaniem aanbevolen aan haar aandeelhouders.
De crisis op de hypotheekmarkt in de VS heeft onvermijdelijk gevolgen voor de manier waarop banken met kredietverstrekking omgaan. Het directe gevolg is uiteraard tariefverhoging. Daarnaast zullen geleidelijk ook de voorwaarden steeds verder worden aangescherpt. Tegelijkertijd zal de invloed van Basel II steeds duidelijker merkbaar worden. Voor ondernemingen aanleiding genoeg om serieus naar alternatieve financieringsvormen te gaan kijken.
Er zit weinig echte visie achter alle reorganisatieprogramma s met mooie namen die meer lijken op managementdiëten dan op fundamentele veranderingen. Net als met afslankdiëten gaat het vooral om kosten.
Internationale fusies en overnames zijn zelden succesvol. Er wordt vaker kapitaal vernietigd dan verdiend. Waardoor komt dit? En hoe kan de slaagkans van een internationale fusie of overname worden vergroot? Enkele uitkomsten van een recent onderzoek.
Het gaat prima met Imtech. Doelstellingen kunnen positief worden bijgesteld, strategieën pakken goed uit en het overnamebeleid werpt vruchten af. De koers van het aandeel steeg vanaf 2003 tot heden van ongeveer 10 naar bijna 60 euro. En vooralsnog lijkt er geen einde te komen aan het succes.
In de afgelopen tien jaar behaalden de grootste niet-financiële ondernemingen netto jaarlijkse resultaten variërend van 10 miljard euro in 2002 tot ruim 70 miljard euro in 2006. De afhankelijkheid van de internationale conjunctuur is groot. Zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Rekeningnummers van zeven of negen cijfers zijn binnenkort verleden tijd. Ook het vertrouwde 'pin' zal mettertijd verdwijnen. Europa bereidt zich namelijk voor op de introductie van de Single European Payments Area (SEPA). Dit systeem moet gaan leiden tot een Europese betalingsmarkt, waarmee betalen voor de Europese consument overal even makkelijk wordt.
Bierconcern Heineken heeft een overeenkomst gesloten met Kazachstaanse brouwer Efes. Samen willen ze gaan investeren in Kazachstan, Oezbekistan en Servië. In deze landen vindt een sterke groei plaats in de bierconsumptie.
Met ingang van 1 januari 2008 heeft KPN de Duitse retailketen Michel Communications overgenomen. Hiermee wil KPN de positie voor zijn Duitse dochteronderneming E-Plus binnen Duitsland versterken. De overname bestaat uit 200 Smart Mobile Services (SMS) shops, gevestigd in de grote Duitse steden.
Het beoordelen van fusies en overnames door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en haar zusterorganisaties op Europees en Amerikaans niveau, komt in de praktijk neer op veel geschreeuw en weinig wol. Dit vindt Hans Schenk, hoogleraar en fusie-expert van de Universiteit Utrecht.
Naast de drie klassieke productiefactoren grond, arbeid en kapitaal noemen economen steeds vaker kennis of informatie als vierde productiefactor. Het leveringsproces van producten of diensten draait om kennis. Kennis van processen, kennis van organisaties en kennis van individuele personen: afnemers, leveranciers of eigen personeel. Niet voor niets is diefstal van kennis strafbaar gesteld. De kwaliteit van de informatievoorziening is een belangrijke factor in de strategie en de besluitvorming binnen organisaties.
Bank-verzekeraar SNS Reaal verkoopt hun Belgische tak Swiss Life aan Delta Lloyd voor een bedrag van 135 miljoen euro. De twee verzekeringsmaatschappijen hebben hierover een principeovereenkomst bereikt. Dit werd maandag door SNS Reaal bekend gemaakt.
De management buy outs die deze eeuw zijn gedaan, staan na een gemiddelde beheerperiode van drie tot zeven jaar op het punt om te worden doorverkocht. Managers bereiken daarmee financiële onafhankelijkheid. De media-aandacht en de rijkdom die het buy out managers heeft gebracht, leidt tot een steeds grotere appetite om mee te participeren.
Een rapport van onderzoeksbureau Iris wijst uit dat het aantal fusies en overnames onverminderd hoog is, ongeveer 100 per maand. Toch is er sprake van een krimp omdat de waarde van de transacties grofweg gehalveerd is. Het aantal transacties dat in kas wordt voldaan is wel gelijk gebleven.
Aardappelproducent Aviko koopt twee Belgische branchegenoten op. Het betreft de bedrijven Eurofreez en Seru & Annoot. Deze twee bedrijven zijn samen goed voor een omzet van ongeveer 65 miljoen euro. Er zijn bij de gezamelijke ondernemingen 170 medewerkers werkzaam. Eurofreez exporteert naar 65 landen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl