Banken financieren geen overnames meer

Nederlandse banken financieren nagenoeg geen fusies en overnames meer. Dat meldt het Financieele Dagblad. ING adviseert zijn klanten geen onnodige risico's te nemen en fusie en overnameplannen uit te stellen.

Ook de Rabobank is veel voorzichtiger geworden meldt een woordvoerder van de bank. ‘Vrijwel de gehele markt ligt stil’, meldt Alexander van Rossum van fusieadviseur Boer & Croon.

Ook uit het halfjaarrapport 2008 van overfusies.nl blijkt dat er minder overname worden gedaan als gevolg van de kredietcrisis.

Sinds de implosie van zakenbank Lehman Brother in de Verenigde Staten en de gedeeltelijke nationalisering van Fortis, zijn banken nauwelijks meer bereid overnames te financieren. ‘Iedereen wacht tot de storm is geluwd’, aldus Van Rossum.

Voor bedrijven die midden in een fusie- of overnametraject zitten heeft dit ingrijpende gevolgen. Kendrion Distribution Services, een dochter van beursfonds Kendrion, kan niet worden verkocht omdat Rabobank de transactie niet alleen wil financieren.

Koole, een Zaandam’s familiebedrijf in tankopslag, met een waarde van tussen de 250 en 300 miljoen euro is eveneens van de markt gehaald. De zakenbladentak van uitgeversconcern Reed Elsevier staat ook nog steeds te koop.

De fusie- en overnamemarkt gaat al langere tijd gebukt onder de kredietcrisis, maar transacties van 100 tot 500 miljoen euro vonden tot voor kort wel doorgang. Ook deze zijn nu opgedroogd. ‘Er is alleen nog activiteit in het segment tot 100 miljoen’, alus Van Rossum.

Gerelateerde artikelen