Overnamemarkt zakt verder weg

De Nederlandse overname markt verkeert in een neerwaartse trend en bevindt zich momenteel op het niveau van 2004. Dit blijkt uit derde kwartaalcijfers van Overfusies.nl.

De malaise op de financiële markten tekent zich steeds scherper af in de fusie- en overnamemarkt. Overnames worden door bedrijven uitgesteld en banken houden hun geld vast. Als gevolg daalde het aantal overnames in het derde kwartaal met 26 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

In 2008 daalde het aantal overnames ieder kwartaal gemiddeld met 21 procent. In de eerste drie kwartalen van 2008 zijn er in totaal 356 deals gesloten. Dit is 40 procent minder dan in dezelfde periode in 2007. De totale waarde van de deals ligt in 2008 op 49 miljard euro. Dat is 62 procent minder dan in 2007.

De grootste deal van 2008 staat sinds afgelopen weekend op naam van de Nederlandse Staat die Fortis en ABN AMRO overneemt voor een bedrag van 16,8 miljard euro. Op de tweede plaats komt Heineken, die begin 2008 samen met Carlsberg, de Schotse bierbrouwer Scottish & Newcastle kocht voor 13,9 miljard euro.

De overnamemarkt zal tot stilstand komen als het zo door gaat. ‘Voor de adviseurs is nog slechts geld te verdienen aan de overnames van de brokstukken van de kredietcrisis’, aldus Pablo van Klinken van OverFusies.nl  

Gerelateerde artikelen