Wereldwijde gevolgen door bankenmalaise VS

Zakenbank Lehman Brothers staat op de rand van de afgrond, Merril Lynch wordt overgenomen door Bank of America en verzekeraar AIG verkeert in grote geldnood. Dit verontrustend nieuws uit de VS heeft geleid tot wereldwijde gevolgen: beurzen sloten wereldwijd lager en de olieprijs zakt verder weg.

Aziatische beurzen voor schut
De Aziatische beurzen zijn vannacht fors lager gedaald. In Japan was het verlies bijna vijf procent. Een aantal Japanse banken behoort tot de grootste kredietverstrekkers van Lehman.

De Japanse centrale bank maakte kort na de opening van de beurzen bekend 1,5 biljoen yen, circa tien miljard euro, in de markt te injecteren om de onrust tegen te gaan. Enkele uren later pompte de bank nog eens één biljoen yen in de markt. Maar de aandelenbeurs bleef stevig in het rood.

Olieprijs zakt verder weg
De olie prijs is fors gedaald als gevolg van de onrust op de financiële markten gisteren. Een vat ruwe olie is in twee dagen ruim vier procent goedkoper geworden. De sterkste daling sinds de terreuraanslagen in 2001.

Dit maakt beleggers onzeker en angstig voor een wereldwijde economische neergang. Daardoor is de olieprijs sterk gedaald naar 92 dollar per vat. Vrijdag kostte een vat ruwe olie nog zo’n honderd dollar. Die dalende olieprijs is ook te merken aan de pomp. De benzineprijs is met ongeveer twee cent gedaald. Een liter euro loodvrij kost nu 1,61 euro.

Herstel
Inmiddels worden er naast de overname van Merril Lynch door Bank of America oplossingen gezocht om Lehman Brothers en AIG van ondergang te redden.

Ingreep Barclays
De Britse bank Barclays werd recentelijk genoemd als mogelijk koper van zakenbank Lehman Brothers, maar de partijen werden het niet eens over een volledige overname. Nu zegt Barclays interesse te hebben in enkele onderdelen van Lehman. Het is nog onbekend om welke onderdelen het gaat.

Lening voor AIG
Verzekeraar AIG mag twintig miljard dollar lenen van eigen dochters om financiële problemen op te vangen. Hiervoor heeft de gouverneur van de staat New York toestemming gegeven.

Na de berichten over de geldnood van AIG en hun verzoek aan de Fed om hulp, daalde het aandeel van de verzekeraar met zestig procent. De Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft twee zakenbanken gevraagd om AIG 70 tot 75 miljard te lenen.

Gerelateerde artikelen