Nederlandse overnamemarkt loopt vast

Voor het eerst in vijf jaar zijn er in het tweede kwartaal minder overnames gedaan dan in het eerste kwartaal. De Nederlandse overnamemarkt loopt vast als gevolg van de kredietcrisis. Dit blijkt uit het halfjaarrapport 2008 van overfusies.nl.

Er zijn momenteel twee groeitrends in de Nederlandse fusie- en overnamemarkt doorbroken. Uit eerder onderzoek bleek dat er een eind was gekomen aan de groei van het aantal deals ten opzichte van voorgaande jaren. Daarbij komt nu een eind aan de groei tussen het eerste en tweede kwartaal van een jaar.

In het tweede kwartaal van 2008 zijn er 123 deals gesloten. Dit zijn 19 deals minder dan in het eerste kwartaal. In totaal zijn er in het eerste halfjaar van 2008 265 deals gesloten. Dit is een daling van 37% ten opzichte van dezelfde periode in 2007. De laatste keer dat de teller onder de 265 kwam was in 2004.

De totale waarde van de deals is nog sterker gedaald dan het aantal deals. In het eerste halfjaar van 2008 werd er 44 miljard euro betaald. Dit komt neer op een daling van 55% ten opzicht van 2007. De grootste deal van het eerste halfjaar van 2008 was de overname van Scottish & Newcastle door Heineken en Carlsberg voor 13,9 miljard euro.

De failliete zakenbank Lehman Brothers heeft bij de grootste deals geadviseerd. Het overgenomen ABN Amro heeft de meeste deals op zijn naam staan. Dit blijkt uit de ranglijsten in het halfjaarrapport van OverFusies.nl. Van de juridisch adviseurs heeft advocatenkantoor Allen & Overy bij de grootste deals geadviseerd. Loyens & Loeff heeft de meeste deals op zijn naam staan.

Gerelateerde artikelen