Akkoord reddingsplan VS blijft uit

Gisteren, 25 september 2008, vond er in de Verenigde Staten topoverleg plaats over een reddingsplan voor de Amerikaanse economie. Een akkoord over maatregelen tegen de kredietcrisis is echter uitgebleven. Het overleg gaat vandaag verder.

De Democraten en de Republikeinen hadden voorafgaand aan de bijeenkomst aangedrongen op veranderingen aan het plan, dat in de komende twee jaar tot 700 miljard dollar zou kunnen kosten. Zo wilden de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama dat er meer toezicht op de uitvoering ervan zou komen.

Ook zou er een bovengrens moeten worden gesteld aan de compensatie die leidinggevenden van omgevallen bedrijven zouden krijgen. Wat er tijdens het overleg exact besproken is, is niet volledig duidelijk. Zowel democraten als Republikeinen lieten weten dat er weliswaar vooruitgang was geboekt, maar dat er desondanks nog veel werk te doen zou zijn.

Voor de Democratische partij was John McCain, de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap, de gebeten hond. Hij zou een overeenkomst hebben tegengewerkt en alleen aan zijn eigen verkiezingscampagne hebben gedacht. De Democratische senator Christopher Dodd wreef het zout dieper in de wond, door te wijzen op de dalende peilingen van McCain: “Dit zag eruit als een reddingsplan voor John McCain.”

Gerelateerde artikelen