Ontmanteling Fortis compleet: BNP koopt Belgisch restant

De ontmanteling van Fortis is compleet. De Franse bank BNP Paribas neemt vrijwel alle Belgische activiteiten over voor een bedrag van 14,5 miljard euro. Met de acquisitie wordt BNP Paribas de grootste bank in de eurozone in termen van banktegoeden.

BNP Paribas krijgt er door de overname 3,3 miljoen klanten bij in België en Luxemburg en bijna 1500 kantoren in verscheidene Europese landen. De Franse bank betaalt negen miljard euro in nieuw uit te geven aandelen voor de bankactiviteiten van Fortis in België en Luxemburg. Daarmee verkrijgt de bank een belang van 75 procent in Fortis België en 67 procent in Fortis Luxemburg.

De Belgische verzekeringsactiviteiten van Fortis komen volledig in handen van BNP Paribas. Hierdoor bestaat de beursgenoteerde Fortis groep alleen nog uit buitenlandse verzekeringsdochters. De Belgische staat behoudt een belang van 25 procent en Fortis, en heeft daarmee het recht besluiten te blokkeren. Luxemburg behoudt 33 procent van de lokale Fortis dochter.

De ontmanteling van Fortis Holding is met deze transactie voltooid. De Nederlandse staat nam vrijdag 3 oktober alle Nederlandse activiteiten over, inclusief ABN Amro en de verzekeringsactiviteiten voor een bedrag van 16,8 miljard euro. De exacte gevolgen voor de aandeelhouders van Fortis zijn op dit moment nog onduidelijk.

Gerelateerde artikelen