Heijmans richt pijlen op Nederland

Bouwbedrijf Heijmans wil zijn strategie vrijwel volledig op de Nederlandse markt toespitsen. De sterke positie in het Verenigd Koninkrijk wordt gekoesterd, maar in België en Duitsland streeft het concern niet langer naar groei. Dat heeft het bedrijf via een persbericht bekend gemaakt.

Het bedrijf richt zich op drie kernactiviteiten: vastgoed, hoogwaardige utiliteitsbouw in combinatie met installatietechniek en infrastructuur. In België en Duitsland heeft het bedrijf alleen oren naar grote en complexe infraprojecten.

De strategische keuze is gemaakt door de nieuwe bestuursvoorzitter Rob van Gelder, voormalige topman van baggeraar Boskalis. Hij heeft het roer bij Heijmans overgenomen van Guus Hoefsloot, die na een aantal winstwaarschuwingen het veld moest ruimen.

Die winstwaarschuwingen kwamen voort uit tegenvallers bij een aantal projecten, dat in 2005 en 2006 tegen te lage vergoedingen is aangenomen. Door hogere prijzen van onderaannemers en grondstoffen liepen de kosten van deze werkzaamheden uit de hand.

Een van de speerpunten van de nieuwe strategie is het afstoten van deze verliesgevende projecten en het beperken van de schade. Verder wil Van Gelder onder meer de organisatie stroomlijnen en een zware nadruk op risico- en projectmanagement binnen de organisatie. De plannen hiervoor worden in de komende maanden uitgewerkt.

Gerelateerde artikelen