De RJ heeft een nieuwe Richtlijn 'Onderhanden projecten' gepubliceerd. Lees hieronder de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude Richtlijn.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft onlangs in hoger beroep uitspraak gedaan over de klacht van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie SOBI (hierna: 'Sobi') tegen de accountant in de alom bekende Aholdzaak.
De Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) heeft afgelopen maand editie 2008 van de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving voor grote- en middelgrote rechtspersonen gepubliceerd. De aangepaste en nieuwe definitieve richtlijnen zijn van toepassing op verslagjaren die beginnen op of na 1 januari 2009.
In de rubriek Q&A beantwoorden financiële deskundigen de vraagstukken van financials over uiteenlopende onderwerpen. Deze maand gaat de vraag over resultaatsturing.
De recessiegolven komen op ons af. De onzekerheid bij consumenten, leveranciers en werknemers neemt toe. Dat is zeer begrijpelijk, banken die al eeuwen bestaan, vallen om als bomen tijdens een storm. De beurskoersen gaan elke dag verder omlaag. Wat kunt u doen om het tij te keren?
In totaal 228 financials namen begin dit jaar deel aan het jaarlijkse benchmarkonderzoek dat in opdracht van DPA Flex is uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is het vaststellen van een benchmark voor een aantal onderdelen van de financiële administratie (debiteuren, crediteuren en afsluitingen). Is er bij grote ondernemingen nog steeds geen goede mix tussen parttime en fulltime medewerkers? En bedragen de kosten per verkoopfactuur bij kleine bedrijven nog steeds het zevenvoudige van de kosten bij grote ondernemingen?
Nederlandse bedrijven nemen de naderende economische recessie bloedserieus, constateert William Koot, partner bij KPMG Advisory en verantwoordelijk voor kostenreductieprogramma's bij bedrijven.
De verwachting voor de economische groei in de eurolanden komt volgend jaar bijna tot stilstand. De Europese Commissie meldt in haar herfstraming dat de groeiverwachting van EU-landen op 0,2 procent uitkomt. Voor de eurolanden ligt de verwachting met 0,1 procent nog lager.
Eén op de vijf ondernemers denkt het komende jaar te investeren in risicovolle projecten. Dergelijke ondernemers scoren hoger op alle onderscheiden innovatiekenmerken, en blijken in de afgelopen drie jaar ook significant vaker te zijn gegroeid in termen van werkgelegenheid. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.
Afstand is dood, riepen de goeroes eind jaren negentig. Dankzij het internet lag New York vlak naast Bangalore en Hongkong om de hoek bij Londen.
De code-Tabaksblat voldoet volgens CFO's aan de doelstelling. Maar in de aanvulling door de commissie-Frijns en in de media wordt te eenzijdig de nadruk gelegd op beloningen. Drie CFO's geven hun kijk op veranderende corporate governance. "Kijk uit dat de code zijn doel niet voorbijschiet."
Solvency II moet officieel in 2012 door verzekeraars worden ingevoerd. De tijd begint te dringen maar theoretische discussies over details die nog moeten worden vastgesteld, leiden tot vertraging. De aandacht moet zich richten op zaken die al wel bekend zijn. Eerst moeten de randvoorwaarden worden vastgesteld, daarna kunnen de details worden ingevuld.
Topbestuurders worden steeds meer verantwoordelijk gesteld voor de beheersing van fraude en de integriteit binnen hun onderneming of organisatie. Uitgaan van het goede in de mens mag hierbij geen vanzelfsprekendheid zijn. Een organisatie die geen fraudeof risicobeheersingssysteem heeft ingericht, loopt grote risico's.
De term 'operationeel risico' werd voor het eerst bij een groot publiek bekend na het beruchte faillissement van de Barings Bank in 1995. Sindsdien is de aandacht voor operationeel risico in de financiële wereld alleen maar toegenomen, hoewel nog steeds niet precies duidelijk is wat hieronder wel of niet moet worden verstaan.
Sturen in de storm, zo luidde de presentatie van financieel-economisch journalist Mathijs Bouman van RTLZ. Hierin stond de kredietcrisis centraal.
Hoe hebben outputsturing en kostenbeheersing bij het UWV geleid tot een personele krimp van 6500 fte in een paar jaar tijd? Peter Ploegsma, financieel directeur UWV, geeft het antwoord. Tijdens zijn presentatie tijdens het 3e Jaarcongres Public Finance vertelde hij over cost accounting in het publieke domein en toepassing van een business case bij de vernieuwing van bedrijfsprocessen.
Leiderschap is het vermogen om een toekomst te creeren waartoe andere mensen willen behoren. Gebruikmakend van deze definitie zijn wij allemaal leiders, immers op professioneel en persoonlijk vlak is er altijd iemand die ons volgt. Maar voordat je andere kunt leiden naar de toekomst, moet je jezelf erheen leiden. Effectieve leiders hebben het vermogen personen, situaties en uitdagingen te identificeren, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk succesvol zijn. Daarbij handelen ze vanuit een altijd groeiend 'center of excellence' en ontgrendelen onaangebroken potenties in zichzelf en in de mensen die ze leiden. Dr. Elizabeth van Geerestein MBA (adjunct professor, RSM Erasmus Universiteit en partner Papillon & Partners)
Vanwege de kredietcrisis wordt het voor ondernemers steeds moeilijker om aan geld te komen. Zij zitten hun debiteuren daarom dichter op de huid en vragen eerder dan voorheen om tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder. Dat stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).
Het zat er al een tijd aan te komen en is nu een feit: Verzekeraar Aegon krijgt drie miljard euro van de Nederlandse overheid. Aegon is de tweede financiële instelling die een beroep doet op het steunfonds dat het ministerie van Financiën heeft ingesteld voor banken en verzekeraars die door de kredietcrisis in problemen zijn geraakt.
De kredietcrisis leidt momenteel tot sterke koersdalingen. Welke effecten hebben deze dalingen op de waardering van de beleggingen van een onderneming in hun jaarrekening? Accountantsorganisatie Grant Thornton gaat hier nader op in.
Bedrijven wereldwijd hebben in 2007 tien procent meer geïnvesteerd in innovatie dan het jaar daarvoor. Ook veel Nederlandse bedrijven investeren actief in innovatie in het buitenland. Nederland is zelfs netto de op zes na grootste exporteur van Research & Development (R&D) bestedingen wereldwijd.
Volgens recent onderzoek van Ernst & Young blijkt dat beschadiging van de merknaam en reputatie volgens executives de belangrijkste impact is van beveiligingsincidenten binnen een bedrijf.
Uit onderzoek van KPMG onder Nederlandse bedrijven blijkt er voor 2009 nog steeds op dezelfde traditionele wijze gebudgetteerd wordt als in voorgaande jaren. Volgens KPMG is dat onhoudbaar.
Nederlandse gemeenten, provincies en waterschappen verliezen mogelijk voor zo'n 200 miljoen euro aan geparkeerd geld die ze hebben uitstaan bij de omgevallen spaarbank Icesave of bij de omgevallen moeder Landsbanki.
Het merendeel (circa 36 procent) van de Nederlandse organisaties wil binnen nu en drie jaar overstappen op elektronisch factureren. Dat blijkt uit de Factuurmonitor 2008, gepubliceerd door het Tijdschrift Controlling. Zo'n 20 procent wil al binnen zes maanden overstappen op e-factureren en eenzelfde percentage wil dat binnen twaalf maanden doen.
Het wetsvoorstel strekt tot uitvoering van de Europese Richtlijn 2006/46/EG tot wijziging van de vierde en zevende richtlijn inzake jaarverslaggeving. Deze richtlijn vloeit voort uit het actieplan van de Europese Commissie, waarin maatregelen zijn aangekondigd tot modernisering van het vennootschapsrecht en tot verbetering van de corporate governance in de EU.
Risicomanagement is de topprioriteit geworden van de CFO als gevolg van de kredietcrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Towers Perrin. De meerderheid van de respondenten erkent dat de crisis gevolgen zal hebben voor hun eigen winstprognose en mogelijk blijvende schade zal toebrengen aan de wereldeconomie.
Om meer business value te creëren in deze moeilijke economische tijden, is het cruciaal om een krachtige relatie te ontwikkelen tussen de Chief Financial Officer (CFO) en Chief Information Officer (CIO). Dit zegt Gartner.
Het World Economic Forum (WEF) heeft het jaarlijkse Global Competitiveness Report gepubliceerd. Nederland is van de tiende naar de achtste plaats gestegen op de concurrentie-index. Oorzaken zijn de efficiency van arbeids- en goederenmarkten en goede prestaties op het gebied van technologie.
London en Parijs zijn de beste twee Europese steden om zaken te doen, blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Cushman & Wakefield. Amsterdam is buiten de top vijf gevallen en eindigt op positie zes.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl