Nieuwe Belgische Corporate governance code vastgesteld

Onlangs heeft de Commissie Corporate Governance de editie 2009 van de Belgische corporate governance code gepubliceerd. De 'Chairman' en de 'CEO' van Belgische beursgenoteerde ondernemingen dienen voortaan verschillende personen te zijn. Dit is één van de belangrijkste nieuwe bepalingen in de code.

Belgische beursgenoteerde ondernemingen kennen veelal een ‘one tier’ bestuursmodel, waarbij uitvoerende en toezichthoudende bestuurders in één bestuursorgaan zitting hebben. Het komt bij Belgische beursgenoteerde ondernemingen nogal eens voor dat de voorzitter van de uitvoerende bestuurder ook voorzitter is van de toezichthoudende bestuurders.

De Belgische corporate governance commissie vindt dit nu geen wenselijke situatie meer. De nieuwe Belgische code versterkt verder de positie van de toezichthoudende bestuurders en bepaalt dat de Belgische ondernemingen volledig inzicht moeten geven in de beloningen van de bestuurders. De nieuwe Belgische code geldt vanaf boekjaar 2009 en vervangt de versie uit 2004.

Gerelateerde artikelen