Robert Half: nog steeds tekort financiele professionals

Nederlandse bedrijven hebben nog steeds moeite om financiële professionals te vinden, ondanks de economisch slechte tijden. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Robert Half International, de 'Global Financial Employment Monitor'. Bijna tweederde van alle ondervraagde Europese Finance & HR managers (65%) geeft aan dat het nog steeds moeilijk is om ervaren gekwalificeerde kandidaten te vinden.

Ook hebben bedrijven langer nodig om vacatures te vervullen. In Nederland heeft 33% 6 tot 10 weken nodig en 26% heeft zelfs 11-20 weken nodig. Dit is veel langer dan in andere Europese landen. Nederlanders gaan ook niet over een nacht ijs voordat ze iemand een baan aanbieden: de helft van alle managers interviewt een kandidaat minstens twee keer en 35% ziet hen drie maal voordat er een aanbod volgt. Het onderzoek vond plaats in 21 landen in maart van dit jaar.
 
Barbara Kollée, Senior Manager van Robert Half, zegt in een toelichting: “Wij stelden al eerder vast dat de houding van de Nederlandse financiële en HR managers is veranderd. De procedures voor aannames duren langer. Er zijn meer kandidaten en er worden meerdere kandidaten geïnterviewd. Ook vinden er meer gesprekken plaats en dit vaak met senior managers die zich op een andere locatie (buitenland) bevinden waardoor de procedures vertraagd worden. Een denkfout die veel managers momenteel maken is dat ze denken dat het nu makkelijker is om de juiste kandidaat te vinden maar dat is geenszins het geval. Aan die goede kandidaat is nog steeds een groot tekort. Meer kandidaten op de markt betekent niet automatisch dat het aantal kandidaten met het profiel dat je zoekt groter wordt.”
 
Behalve dat de tijd die Nederlanders in 2009 nodig hebben om iemand aan te nemen het langst is in vergelijking met de andere Europese landen, is in vergelijking met twee jaar geleden de tijd die Nederlandse bedrijven nu nodig hebben om een vacature te vervullen verdubbeld. In 2007 was een vacature vervuld na gemiddeld 5 weken, nu is dat pas het geval na ruim 10 weken. Wereldwijd is dat verschil in tijd veel minder gestegen.

In 2007 duurde het gemiddeld 5 weken. Dat is nu opgelopen tot 7 weken. Nederland wijkt niet af van het wereldgemiddelde als er gekeken wordt naar de stijging in de hoeveelheid keren dat een kandidaat geïnterviewd wordt. In 2007 werden kandidaten twee keer ge?nterviewd, nu is dat drie keer.

Gerelateerde artikelen