Wanneer is een onderneming succesvol? Voor een beursgenoteerde onderneming wordt een stijgende beurskoers vaak als graadmeter beschouwd. Maar of er nu sprake is van een beursnotering of niet, winst en groei van de onderneming zijn indicatoren waaraan succes het beste kan worden afgemeten. En dan gaat het niet alleen om succes van vandaag, maar vooral ook om het succes van morgen.
Steeds meer studies tonen aan dat goed prestatiemanagement positieve effecten heeft op de resultaten van de organisatie. De verklaring hiervoor is dat prestatiemanagement de aandacht van de gehele organisatie voortdurend richt op het behalen van de doelstellingen van de organisatie, en bovendien helpt om de individuele manager en medewerker te laten zien hoe ze zelf (kunnen) bijdragen aan het behalen van die doelstellingen. In de praktijk blijkt dat de publieke sector niet zomaar de prestatiemanagementtechnieken kan toepassen die in de private sector in zwang zijn.
De fameuze ex-CEO van General Electric en managementgoeroe Jack Welch was onlangs in Nederland. Hij sprak tijdens een internationaal congres over Six Sigma. De Heian-zaal in het Okura-hotel was tot de laatste stoel gevuld toen Jack Welch in een comfortabele fauteuil de vele vragen uit het publiek beantwoordde.
Wat hebben kwaliteitszorg en de Sarbanes-Oxley Act met elkaar te maken? Niets, althans niet in de meeste bedrijven. Bij Coca Cola wordt de Six Sigma-aanpak echter ingezet om de 'SOX-compliancy' te garanderen.
Het imago van de accountant heeft sinds de boekhoudschandalen een flinke deuk opgelopen. In de Amerikaanse kranten zijn ze een dankbaar onderwerp geworden van cartoons en spotprenten. Steeds worden ze weer afgebeeld als hebberige geldwolven die niet, gehinderd door scrupules, meegaan in frauduleuze praktijken. In Nederland worden accountants wellicht nog niet zo erg aan de schandpaal genageld als in de Verenigde Staten, toch kampt ook de Nederlandse accountant met een imagoprobleem. Dat bleek ook tijdens het tweede Jaarcongres Controlling in Noordwijkerhout.
Op 15 september 2005 vond het tweede Jaarcongres Controlling plaats. Geen tijd gehad om te komen? Toch benieuwd wat u allemaal had moeten weten over de veranderende rol van de controller? Klik dan verder om de foto's en de presentaties te bekijken.
Even twijfelde Matthijs Lusse, group controller bij Wolters Kluwer, of hij de bijeenkomst in Barcelona moest verlaten om naar de verkiezing van de controller van het jaar te gaan. Zijn beslissing toch te gaan was de juiste. Tijdens het tweede jaarcongres controlling werd Lusse verkozen tot controller van het jaar.
Een jaar lang was Jouke van der Veer, Finance Director Corporate Express Benelux, ambassadeur voor het controllersvak. Tijdens het jaarcongres gaf hij het stokje over aan Matthijs Lusse. Van der Veer, die zelf in de jury zat, roemde zijn opvolger om zijn aansprekende kijk op het vak.
Analoog aan de ontwikkeling van de functie van financial controlling naar business controlling, transformeerde Ernst Jan van Rooijen, finance director Nederland, de financiële functie van Versatel. 'We kijken nu meer dan ooit vooruit.'
Jan van Duijn startte zijn carrière ooit als controller bij Goudsmit. Bij USG People - de nieuwe uitzendorganisatie die voorkwam uit de overname van Solvus door United Services Group - wordt hij corporate vice president. Wat is de functie van een controller in zo'n overnametraject?
Nieuwe wensen van de klant en tegenvallende resultaten van nieuwe acquisities dwongen Wolters Kluwer tot een strategieverandering. Matthijs Lusse, de group controller van de multinational, was nauw betrokken bij de implementatie ervan.
Een open, eerlijke aanpak. Dat kenmerkt Paul Slegers, concern controller bij Fontys Hogeschool. Hij werkt pragmatisch, houdt niet vast aan standaard kerngetallen, maar stuurt op de wensen vanuit de organisatie, aangevuld met eigen creatieve gedachten over organisatieaansturing. En met succes zoals bleek uit zijn Green Grail project.
Het vakgebied van de controller verandert. Een bredere scope en een kritische blik passen bij de nieuwe controller. Maar ook vakinhoudelijk is de hij sterk. Dirk Swagerman, hoogleraar controlling aan de Rijksuniversiteit Groningen vertelt over de nieuwe controller.
Centralisatie als ultieme oplossing na invoering van Sarbanes Oxley? Sander Kiesouw, senior group controller voor Watts Industries Europe, bewijst van niet. Verschillen in omvang en cultuur vereisen verschillen in aanpak, vindt Kiesouw. En ondertussen begeleide hij ook de niet aflatende stroom acquisities van Watts Industries Europe.
Hans van Barneveld, corporate controller bij ING Groep, zit al bijna dertig jaar in finance. De laatste jaren vormden vanwege de verscherpte eisen in financiële verslaglegging en interne veranderingen een grotere uitdaging dan ooit. 'We zijn bezig met de omslag om meer vanuit een economisch perspectief naar het bedrijfsgebeuren te kijken. Dat telt. Meer dan alleen de boekhoudkundige resultaten.'
Prof. dr. Ed Vosselman, hoogleraar Bedrijfseconomie - in het bijzonder Management Accounting & Control - aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, kijkt zorgelijk naar de huidige ontwikkelingen op het gebied van prestatiemeetsystemen. 'Alle moderne prestatiemeetsystemen zijn gebaseerd op wantrouwen. De verkeerde prikkels worden toegediend.'
Investeren in een nieuwe CPM-applicatie of suite. Het lijkt zo simpel en als je iemand vraagt hoe je dat het beste kunt doen, dan sommen ze allemaal het rijtje van uit te voeren stappen op.
Tijdens het eerste Jaarcongres Corporate Performance Management, vorig jaar, is de Award voor de meest succesvolle CPM-case uitgereikt aan Best Agrifund. Inmiddels is het bedrijf omgedoopt tot Sovion. Hoe vergaat het de grootste agrarische onderneming van Nederland nu op CPM-gebied?
Aan nieuwe controllers worden nieuwe eisen gesteld. Ze moeten niet alleen goede kennis van het vak hebben, maar een goede controller onderscheidt zich vooral door zijn karaktereigenschappen. Iemand met overtuigingskracht die van aanpakken weet, heeft grote kans van slagen.
'De Betuweroute is een nationaal trauma. Onvoorstelbaar, er ligt een blinkend nieuwe verbinding, gebouwd van vierenhalf miljard euro aan gemeenschapsgeld. En binnenkort zal een nog grotere hoeveelheid vracht uit Azië de Europese markt overspoelen. Hoe is het mogelijk dat we daar een probleem van maken?'
Gilbert Pluym besloot finance binnen ABN AMRO Verzekeringen als één afdeling in te richten. Alle informatie van deze joint venture van ABN AMRO en Delta Lloyd Groep komt nu onder zijn verantwoording naar buiten. 'De samenwerking is beter. Wij zijn als finance echt één club geworden.'
De controller kent de organisatie door en door. Zijn helikopterview komt niet alleen bij de financiële control van pas, maar ook bij het optimaal gebruik en de implementatie van ICT. Zo weet Aard Schrauwen, controller bij Levens Group.
Vijf euro waren ze twee jaar geleden nog waard, de aandelen van Numico. Het voedingsbedrijf met 's werelds jongste én oudste consumenten, had in de jaren ervoor 'basisverbreding' als motto gevoerd. Miljarden waren geïnvesteerd in de Amerikaanse vitaminemarkt, maar de opbrengsten vielen tegen. Michel Cup werd verantwoordelijk voor het nieuwe managementinformatiesysteem, dat de board ondersteunt om de juiste strategische beslissingen te nemen.
Bart van den Huijsen, Brabander van huis uit, kwam via Azië bij Heineken NV terecht. Na een Indonesisch avontuur werd hij in 2003 een belangrijke spil in de reorganisatie van de control functie op het hoofdkantoor. 'Het hoofdkantoor was behoorlijk verzuild, dat moest anders.'
Om bij de parkreceptionistes van de recreatieparken van Landal GreenParks de kennisachterstand met betrekking tot boekhouding in te halen, formeerde controller Pieter Coens klasjes en legde debet en credit uit. Negen jaar later zijn er 65 financieel medewerkers en ligt de lat aanzienlijk hoger.
In de wereld van de architectuur wordt topdown gebudgetteerd. 'Logisch', aldus controller Peter Bootsma van architectenbureau Inbo. 'Het budget bepaalt immers de ruimte waarbinnen het ontwerp moet worden gerealiseerd.'
De kracht van vooruitzien door Hans Kops Veel bestuurders oriënteren zich puur op de achteruitkijkspiegel en sturen primair op financiële gegevens uit het verleden. Over de huidige situatie vertelt deze informatie weinig. Corporate performance management biedt uitkomst.
Klanten leveren niet alleen geld op, ze kosten ook geld. Maar is het mogelijk om de individuele klantbijdrage aan de winst van een onderneming in kaart te brengen? Ja, dat kan: met customer based costing.
De interim (crisis) manager kampt met een imagoprobleem. Het clichébeeld van de bullebak van buiten die als een olifant in een porseleinkast door een bedrijf heen walst, kleeft nog altijd aan de interim. Leo Witvliet dook voor zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Tilburg in de wereld van de interim. Hoe kijkt de interim tegen zichzelf aan? En klopt dit beeld met de door Witvliet onderzochte werkelijkheid? Is er een onderscheid tussen de financieel interim en de overige interims. Witvliet hield met zijn onderzoek de interim een grote spiegel voor en kwam tot de conclusie dat veel vooroordelen ten opzichte van de interim niet geheel uit de lucht zijn gegrepen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl