Vanaf 18 december valt bij iedere werkgever een blauwe envelop op de deurmat. Dit kan een grote verrassing betekenen, waarschuwt assurantieadviseur Van Lanschot Chabot uit 's-Hertogenbosch. Dit heeft te maken met veranderingen binnen de wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa).
Minimaal 95% van de Nederlandse bevolking kan geen wezenlijk onderscheid aangeven tussen de controller en de accountant. Dit is niet vreemd gezien tegenstrijdige wijze waarop de controller zich positioneert ten opzichte van de accountant: zowel concurrent als collega financial. Een van de gevolgen: alle ellende die de afgelopen jaren over de accountantssector uitgestort is, straalt voor een flink deel ook af op de controller.
Voor veel Nederlandse bedrijven eindigt het fiscale jaar eind december; daarna volgt voor de financiële afdeling een drukke periode vanwege het voorbereiden van de jaarcijfers en de extra activiteiten en rapportages hieromheen. Tijdsdruk is één van de grote uitdagingen.
Het fiscale vestigingsklimaat in Nederland is minder aantrekkelijk geworden. De aantrekkingskracht op buitenlandse ondernemingen neemt af doordat Nederland te weinig maatregelen treft om het belastingstelsel eenvoudiger en effectiever te maken. Andere Europese landen doen dit wel in rap tempo.
Het aantal bedrijven dat kiest om eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) te worden, neemt sterk toe. Nu de overheid de kosten van de ziektewet per 1 januari 2014 één op één aan grote werkgevers toerekent kiezen zij er voor grip te krijgen op de verzuimbegeleiding.
Vanuit zijn Finance & Assurance praktijk bij ConQuaestor heeft adviseur Loek Meijers veel inzicht in de CFO agenda en hoe de financiële inrichting er bij Nederlandse ondernemingen voorstaat. De finance functie is bijzonder complex geworden door toenemende wet- en regelgeving, ICT-vereisten en de roep om meer business partnership. Meijers licht de belangrijkste ontwikkelingen toe, en hoe de finance leader anno 2013 hier op in kan spelen.
Over 50 jaar bestaan er geen beursgenoteerde ondernemingen meer. Dat was de prikkelende stellingname van prof. Kees Cools (Rijksuniversiteit Groningen) tijdens het op 5 november gehouden symposium.
In sommige situaties is het mogelijk om een stamrecht (een recht op periodieke uitkeringen) bij de eigen bv aan te gaan. Een dergelijk stamrecht kan verband houden met een ontvangen ontslagvergoeding ('goudenhanddrukstamrecht') of een ingebrachte onderneming of oudedagsreserve.
Werknemers die een eindloonregeling voor hun pensioen hebben, zijn vanaf 1 januari 2014 een stuk slechter af dan mensen met een middelloonregeling. Zij krijgen te maken met een extra nadeel van gemiddeld 4%.
Het bankgeheim is van oudsher een gevoelig issue. Discussies over de vraag hoe ver dit bankgeheim reikt en wanneer de privacy plaats moet ruimen voor een al dan niet hoger belang zijn nooit ver af. In de samenleving situeert het probleem van de geheimhouding zich op het snijvlak van twee specifieke rechten, namelijk het recht op privacy en het recht op informatie.
De crisisheffing 2012 heeft ruim 628 miljoen euro opgebracht. Deze heffing moet worden betaald over het loon boven 150.000 euro. Ruim de helft van de opbrengst komt uit de financiële en zakelijke dienstverlening.
Voor een versterking van de aanpak van faillissementsfraude is het niet genoeg het juridisch kader te herzien. Minstens zo belangrijk is de prioriteit die wordt gegeven aan opsporing en vervolging van faillissementsfraude.
De financiële verslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen over 2012 biedt nog veel ruimte voor verbetering. Informatie voor beleggers over de daadwerkelijke stand van zaken binnen ondernemingen is niet altijd eenduidig, duidelijk of juist, stelt de AFM vast.
De overheid stimuleert al enige tijd zeer zuinige auto's. Werkgevers profiteren van een vrijstelling voor de Motorrijtuigenbelasting (MRB) en leaserijders worden voor deze auto's beloond met een laag bijtellingstarief. Per 1 januari 2014 vervalt de MRB-vrijstelling voor veel nieuwe én rijdende zuinige auto's.
Op 17 september 2013 is door het kabinet het Fiscaal pakket 2014 bij de Tweede Kamer ingediend. De belangrijkste wetsvoorstellen die zijn ingediend zijn het Belastingplan 2014 en de Overige fiscale maatregelen 2014. Grant Thornton heeft de belangrijkste wijzigingen op een rij gezet. Stel u op de hoogte van deze 7 wijzigingen en voorkom dat u voordelen mist of straks hoge boetes moet betalen.
Het Centraal Planbureau is vandaag met de doorberekening gekomen van het begrotingsakkoord dat de coalitiepartijen (VVD en PvdA) vrijdagavond jl hebben gesloten met de oppositiepartijen D66, CU en SGP. Hieruit blijkt dat het begrotingstekort in 2013 en 2014 met 700 miljoen euro oploopt.
Het bedrijfsleven omarmt de Flex BV, zo blijkt uit onderzoek van FIRM24.com een jaar na invoering van de Flex BV. In het afgelopen jaar is het aantal opgerichte BV's over de hele linie 55 procent gestegen.
Bedrijven die rapporteren conform de internationale verslagleggingsregels van de IFRS worden geconfronteerd met een nieuwe accountantsvisie ten aanzien van voorzieningen in het kader van de WGA en ziektewet. Dit loopt voor grotere bedrijven die zelf het risico dragen voor arbeidsongeschiktheid in de miljoenen.
Accountants- en adviesorganisatie Accon avm heeft een selectie gemaakt van de meest in het oog springende fiscale maatregelen voor ondernemers die afgelopen Prinsjesdag 2013 zijn gepresenteerd. Zeven maatregelen zijn hieronder op een rij gezet.
Er zijn nog altijd succesvolle accountantskantoren, ondanks een structurele krimp van de markt. Groeiende accountantskantoren onderscheiden zich van niet-groeiende kantoren vooral door een groter aanpassingsvermogen en in de omgang met de klant. Zo is zes op de tien groeiende kantoren met hoger opgeleid en meer op commercie gericht personeel gaan werken, tegen vier van de tien niet-groeiers.
Advocaat-Generaal IJzerman heeft op 30 september 2013 in een procedure van BDO advies uitgebracht aan de Hoge Raad over de bedrijfsopvolgingsregeling. De A-G concludeert dat deze in strijd is met het gelijkheidsbeginsel voor zover de vrijstelling meer bedraagt dan 75%.
De Hoge Raad heeft in een procedure waarin sprongcassatie was ingesteld, geoordeeld over de toepasselijkheid van de zogenoemde vrijstellingsmethode bij bestuurdersbeloningen. De procedure betrof een in Nederland woonachtige bestuurder die op grond van een 'salary split' ook werkzaamheden verrichtte als bestuurder van een in de Verenigde Staten gevestigde concernvennootschap.
Wat onderscheidt de best presterende finance organisaties? Deze vraag gaan we proberen te beantwoorden in Q4. Hoe hebben de best presterende finance functies hun P&C, compliance en fiscale processen ingericht? Wat doen ze zelf en wat besteden ze uit? Hoe zorgen ze voor excellente administratie in een zo kort mogelijk tijdbestek, zodat er volop tijd overblijft voor diepgaande analyse?
62% van de accountants in het mkb ziet het verbeteren van de eigen service als belangrijkste uitdaging om zich te onderscheiden en beter te concurreren. Dit in tegenstelling tot andere sectoren waar vooral kostenverlaging prioriteit heeft, doordat er meer gedaan moet worden met minder mensen.
De kabinetsplannen om flexwerkers te beschermen met een vast contract na twee jaar en het recht op een ontslagvergoeding, lijken beter uit te gaan pakken voor zzp'ers. Bijna de helft (47%) van de ondernemers die wel eens gebruik maakt van tijdelijk personeel, zegt naar aanleiding van deze maatregel minder flexwerkers te zullen aannemen en meer zzp'ers te zullen inzetten.
Heeft u al eens nagedacht over de waarde van informatie voor uw bedrijf? Stel: u moet twee bedrijven waarderen met een identieke dienstverlening en dito financiële resultaten. Het ene bedrijf heeft de informatievoorziening puik op orde en het andere bedrijf leunt op een de ad hoc informatievoorziening. Welk bedrijf is in dit geval nu het meeste waard? Welke componenten overweegt u in het bepalen van de waarde? Alleen winst, omzet en marktpotentieel? Of ook de mate waarin een organisatie in staat is om op basis van goede informatie juiste beslissingen te nemen?
Deloitte heeft in het boekjaar 2012/2013 een omzet weten te realiseren van 631 miljoen euro, iets minder dan vorig jaar (637 miljoen euro). Deloitte Consulting had een omzetgroei van 16 procent, terwijl de adviestak een daling van 4% liet zien. Dit blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag van Deloitte.
Na een periode als interim manager gewerkt te hebben, is Michel van Delft recentelijk begonnen als Financieel Manager bij Stago BNL, een producent van machines voor bloedanalyse. Van Delft, die het financiële vak in de praktijk leerde bij Shell, gelooft dat finance een zeer waardevolle functie kan vervullen binnen een bedrijf zolang de core business maar uitstekend gefaciliteerd wordt.
2 op de 5 mkb'ers (38%) in de productie geeft aan teveel tijd, en daarmee geld, kwijt te zijn aan administratieve rompslomp. Vooral de boekhouding kan efficiënter bij productiebedrijven. Vaak hebben ze weinig grip op hun bedrijfsinformatie. En dat terwijl het op orde hebben van de financiële administratie noodzaak is om te kunnen groeien.
Sinds de invoering van het nieuwe B.V. recht per 1 oktober 2012 is er een significante stijging zichtbaar van het aantal nieuwe inschrijvingen met de rechtsvorm B.V. In de periode oktober 2012 tot en met mei 2013 werden 45.319 B.V.'s ingeschreven in het Handelsregister, dat is 46% meer dan over dezelfde periode een jaar eerder.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl