Luxleaks: Brussel zint op maatregelen

De Europese Commissie overweegt om multinationals te verplichten om afspraken met de belastingdienst openbaar te maken. Dat zou een alternatief kunnen zijn om elkaar te informeren over deze zogeheten 'tax rulings'.

Eurocommissaris Pierre Moscovici werkt al aan en ontwerprichtlijn over uitwisseling van gegevens. Deze ’rulings’ zijn in een kwaad daglicht gekomen omdat landen ze misbruiken om bedrijven aan te trekken, die vaak uiteindelijk maar enkele procenten belasting over hun winsten betalen, tot nadeel van het land waar ze feitelijk voornamelijk opereren.
De ontwerprichtlijn voor uitwisseling van gegevens moet een speerpunt worden van het beleid van Moscovici, samen met het harmoniseren van de grondslag voor het heffen van vennootschapsbelasting in de hele EU. Het probleem bij een afspraak over uitwisseling van gegevens is echter dat alle lidstaten ermee akkoord moeten gaan, zoals dat het geval is met alle belastingwetgeving. Eén land kan dus alles traineren. Het dwingend openbaar maken van ’tax rulings’ valt onder de Interne Markt, en daarover is met een meerderheid van stemmen te beslissen.
Commissie- voorzitter Jean-Claude Juncker staat na nieuwe onthullingen over belastingvoordelen voor bedrijven in zijn vaderland Luxemburg onder zware druk van het Europees parlement om snel met wetgeving te komen om deze praktijken in de hele EU tegen te gaan. 

Gerelateerde artikelen