Strengere eisen aan intern toezicht AFM

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat strengere eisen stellen aan het interne toezicht binnen AFM, de toezichthouder op de financiële markten. Dijsselbloem maakte dat vandaag bekend na de ministerraad. Ook haalt hij de bezem door de raad van toezicht, waarvan maar een van de vier leden mag blijven zitten.

Aanleiding is een onafhankelijk rapport ‘Compliance en integriteit herijkt’, over het optreden van de leden van de raad van toezicht, waartoe Dijsselbloem opdracht had gegeven na ‘forse discussie’ binnen de raad zelf over kwesties als integriteit en nevenfuncties. Volgens de minister hebben leden van de raad geen regels overtreden, maar hebben ze wel ‘op de rand gelopen’. Er is weliswaar naar de letter van de regels gehandeld, maar niet naar de geest. ‘Dat is gewoon niet goed’, aldus de minister, die daarmee zijn ingrijpen verklaart.
Hij heeft de voorzitter van de raad van toezicht, George Möller, ook gevraagd nu – een paar maanden voor het einde van zijn termijn – af te treden. ‘Hij heeft een bijzondere verantwoordelijkheid op het punt van integriteit en de discussie daarover is in de raad niet goed gevoerd.’ Daarmee zijn er drie vacatures in de raad. ‘Ik wil vernieuwing’, aldus de minister.
Uit het onderzoek blijkt dat de regels over integer handelen te complex zijn en er daardoor nog wel eens slordig mee wordt omgegaan. Zo hebben twee toezichthouders zich schuldig gemaakt aan een lichte overtreding van de regels en hebben anderen nevenfuncties niet tijdig gemeld.
In een reactie stelt de AFM dat “er geen sprake is van bewuste overtreding van regels of belangenverstrengeling”. Wel is een verdere professionalisering van het interne toezicht nodig, zo vindt de toezichthouder op de financiële markten.
Ook wordt benadrukt dat de organisatie van de AFM zelf geen onderdeel uitmaakte van het onderzoek, dat is verricht door Koos van der Steenhoven van ABDTOPConsult, volgens de website van de Algemene Bestuursdienst “een klein team van ervaren topambtenaren dat snel inzetbaar is bij complexe of urgente vraagstukken”.
Ook de raad van toezicht van de AFM heeft in reactie op het onderzoek een statement afgegeven. Daarin wordt gesteld: “De raad herkent zich in het beeld dat verdere professionalisering van het interne toezicht nodig is.”
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen