Schippers: ‘Weg vrij voor goedkeuring jaarrekeningen ziekenhuizen’

Ziekenhuizen hebben in 2012 en 2013 voor bijna 300 miljoen euro aan verkeerde declaraties gestuurd. Dat blijkt uit onderzoek naar de rekeningen van ziekenhuizen, meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Hiermee is de weg voor de ziekenhuizen vrij om de jaarrekeningen goedgekeurd te krijgen.

Uit onderzoek blijkt 1,2 procent van de omzet niet correct gedeclareerd. Er wordt overlegd hoe dat geld terug moet naar de zorgverzekeraars. 
Schippers benadrukt dat er geen fraude is vastgesteld, maar dat de fouten het gevolg zijn van de ingewikkelde declaratieregels.
 
Volgens VWS zullen zorgverzekeraars het geld gebruiken om de premies in 2016 te verlagen. Patiënten die denken dat ze in die jaren onterecht een rekening hebben betaald en daarbij hun eigen risico helemaal of voor een deel gebruikten, kunnen de zorgverzekeraar laten uitzoeken of ze voor compensatie in aanmerking komen.
 
Nu de problemen met de declaraties duidelijk zijn, is de weg voor de ziekenhuizen vrij om de jaarrekeningen goedgekeurd te krijgen. Eerder dit jaar waarschuwde de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dat accountants de jaarrekeningen van ziekenhuizen en universitaire medische centra over 2013 niet kunnen goedkeuren, vanwege de vele onduidelijkheden.
 
Ziekenhuizen stapten de afgelopen twee jaar over naar een nieuw declaratiesysteem. Om te voorkomen dat ze daardoor financieel in de problemen zouden raken, golden speciale regels. Ook krijgen ziekenhuizen sinds 2012 niet langer een vast budget voor hun werk. In plaats daarvan worden ze per afgeronde behandeling betaald. In de overgangsjaren bleek de omzet echter lastig te bepalen.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen