Zakelijke software: Hollands glorie

De bestaande en nieuwe vraag naar software in het MKB komt voor een groot deel terecht bij de middelgrote en kleine Nederlandse aanbieders. Dit meldt ABN AMRO, in een rapport 'Nederlandse softwarebedrijven stomen door'.

Bij de tien populairste aanbieders van ERP en financiële software, staan slechts twee buitenlandse bedrijven (Microsoft en Visma). Bij middelgrote en grote bedrijven, domineren de bekende grote namen als belangrijkste leveranciers: Microsoft, Oracle en SAP. Toch hebben ook in deze markt Nederlandse leveranciers als Exact en Unit4 een stevige voet aan de grond. In het segment HR-oplossingen domineren Nederlandse softwaremakers zowel de MKB-markt als de markt in het grootbedrijf.
ABN AMRO verwacht dat door cloud computing de export van Nederlandse software de komende jaren sterk zal groeien. Nu al zit de groei er goed in. Branchevereniging Nederland ICT heeft berekend dat tussen 2010 en 2014 deze export is verdubbeld van EUR 1,5 mrd naar EUR 3,1 mrd. Toch is het aandeel van de exportinkomsten in de totale omzet nog maar beperkt. Was deze in 2013 nog maar 7%, in 2014  is dit 13%. Voor producenten van standaardsoftware ligt het aandeel momenteel wat hoger, namelijk op 20%. 
Het lukt kleine en startende softwarebedrijven in ons land ook steeds vaker om buitenlands venturekapitaal binnen te halen. Nederland is inmiddels na Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden, naar omzet het vijfde softwareland in Europa. De uitgaven aan SaaS (Software as a service, via de ‘cloud’) per hoofd van de bevolking, zijn in Nederland ook twee keer zo hoog als in bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk.
Een andere duidelijke indicatie van het potentieel van de branche, zijn de overnames van Nederlandse softwarebedrijven door financiële partijen en concurrenten. Begin 2014 werd Unit4 van de beurs gehaald door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Advent. En eind 2014 volgde het bod op Exact door Eiger Acquisitions (Apax), waardoor de softwaremaker naar verwachting begin 2015 van de beurs verdwijnt. Beide investeerders zien het groeipotentieel van SaaS en hebben Unit4 en Exact van de beurs gehaald om met eigen geld het SaaS-model verder uit te rollen. 

Lees het volledige artikel van ABN AMRO

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen