Nieuwe belastingverdrag met Duitsland pas in 2016 van toepassing

De bepalingen van het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland zullen naar verwachting per 1 januari 2016 van toepassing zijn, een jaar later dan gepland. Dit meldt Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).

De staatssecretaris gaat in de memorie van antwoord met betrekking tot de goedkeuring van het belastingverdrag Nederland-Duitsland aan de Eerste Kamer in op vragen over grensarbeiders, pensioenen, bestrijding van oneigenlijk gebruik en overige onderwerpen. In het geval van in Duitsland woonachtige, gepensioneerde Nederlandse ambtenaren zal het heffingsrecht over de AOW-uitkering in de regel aan Duitsland zijn toegewezen.
 
Het Nederlandse overheidspensioen blijft wel onder de Nederlandse belastingheffing vallen. Er ontstaat een gesplitste toewijzing van het heffingsrecht over beide inkomsten.
 
De bewindsman verwacht dat de negatieve inkomenseffecten van de splitsing van het heffingsrecht over het algemeen beperkt zullen zijn. Een afzonderlijke overgangsregeling voor gepensioneerde Nederlandse ambtenaren in Duitsland is dan ook niet overwogen.  
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen