In de huidige debatten over CSR lijkt de vraag niet langer óf ondernemingen een maatschappelijke rol moeten spelen, maar hoever ze daarin moeten gaan. Tenslotte zien ondernemingen zich meer dan ooit geconfronteerd met de behoefte aan financiële resultaten, en dat wringt wellicht met de maatschappelijke doelstellingen. Maar is er wel sprake van een spagaat?
Menig bedrijf heeft ergens in de visie-, missie- of ambitieparagraaf in het jaarverslag iets staan over CSR. Maar menen al die bedrijven dat allemaal echt; doen ze wat ze zeggen? Is CSR alleen onderdeel van de corporate communicatie of ook een integraal element in de dagelijkse marketingpraktijk?
Is maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) - in het Engels corporate social responsibility (CSR) - een tijdelijk fenomeen, een hype? Integendeel, MVO is mainstream aan het worden. MVO is een verschijnsel dat alle aspecten van zakendoen raakt en waarvan elke bestuurder zich rekenschap dient te geven.
Fornix BioSciences, vooral bekend van het succesvolle antiallergiemiddel Oralgen, staat in de startblokken om het als internationale speler te gaan maken. Door het wachten op een definitieve registratie van het product Oralgen bleef het startschot voor een internationale concurrentieslag tot nu toe echter uit. Allerlei moverende oorzaken liggen hier volgens CEO en voormalig CFO Cees Bergman aan ten grondslag. Als het aan hem ligt is dat in 2006 voorbij. Definitieve registratie of niet, Fornix BioSciences 'goes Europe'!
Vorig jaar trok het aantal beursgangen sterk aan. Voor dit jaar liggen er plannen klaar om ook kleinere bedrijven toegang te bieden tot de beurs. Maar hebben bedrijven de beurs eigenlijk wel nodig? Door Henk Vlaming
Stork vertrekt van de beurs, naar eigen zeggen omdat het 'een eigen koers wil varen'. In werkelijkheid wordt het bedrijf door enkele private equity-fondsen van de beurs gehaald. En of dat tot een 'eigen koers' zal leiden?
NIBC, voorheen de Nationale Investeringsbank NIB Capital, neemt een belang van 25% in Talpa Capital. Het is voor het eerst dat John de Mol zijn investeerder openstelt voor extern kapitaal.
Levi Strauss is in Nederland en de rest van Europa nog maar een fractie van wat het bekende jeansmerk enkele jaren geleden was. De organisatie en zeker de afdeling credit management is sterk geslonken, met alle gevolgen van dien. Maar het 'hart van de organisatie' is in korte tijd opnieuw op poten gezet en klopt als nooit tevoren. Informatie is het toverwoord.
Pioneer Benelux zet 'van bovenaf' in op credit management. Tot grote tevredenheid van Martin Keppel, credit manager Pioneer Benelux. En de resultaten mogen er zijn. Behalve de sterk afgenomen Days Sales Outstanding (DSO) is Pioneer Benelux ook bezig met de implementatie van SOX (Sarbanes-Oxley) en heeft het een ERP-systeem geïmplementeerd. Kredietverzekeraars en incassobureaus zijn overbodig.
De Nederlandse elektriciteitsbedrijven worden hoogstwaarschijnlijk opgesplitst. Tegenstanders wijzen erop dat opsplitsing wellicht leidt tot verkoop van de Nuon, Essent en andere bedrijven aan buitenlandse partijen. Alsof dat zo erg is.
CFO Tjalling Haisma laat bij de elektrotechnische groothandel Rexel commercie en financiën hand in hand gaan. Gevolg is een op het bedrijf afgemeten credit management proces waar geen buitenstaanders bij aan te pas komen. 'Credit management staat voor mij gelijk aan kennis van de klant.'
Van een los, confederaal verband naar een strakke, pan-Europese organisatie. Canon Europa kreeg daarmee de kans zijn credit management proces helemaal opnieuw in te richten. Een buitenkans, vindt European Credit Control Manager Peter van Hanegem. 'Een nieuw proces dwingt je goed en gestructureerd na te denken.'
Meteen na zijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universteit Rotterdam, begon Felix Verschuren tien jaar geleden zijn carrière bij Van Kooy Groep. In eerste instantie was hij alleen verantwoordelijk voor de operationele activiteiten van één van de autobedrijven, maar in de loop der jaren kwamen daar meer verantwoordelijkheden bij. Twee jaar geleden is Verschuren doorgegroeid naar de functie van financieel directeur.
Roland Speklé moet nog even wennen aan het uitzicht. Zijn werkkamer kijkt uit over de lommerrijke omgeving van Breukelen. Dat is even iets anders dan de betonnen kantoorkolossen die deel uitmaakten van zijn dagelijkse panorama in Rotterdam. Dat onwennige is niet zo verwonderlijk; Speklé is in de loop der jaren vergroeid geraakt met de Erasmus Universiteit.
De verkoop van onderdelen Konmar en Edah is een overwinning voor Ahold. Albert Heijn heeft de prijzenslag met de grootste concurrent gewonnen. Een klinkende overwinning. Of niet?
Marco den Haan wist in 2004 de DSO van veertig dagen te verlagen naar minder dan dertig. Een jaar later bleven de resultaten indrukwekkend, hoewel hij ondertussen allerlei aanvullende projecten op zijn bord kreeg. Den Haan over twee hectische jaren.
Het einde van het jaar nadert. Komen uw werknemers alweer langs met de vraag of er per 1 januari nog wat extra's voor ze in het vat zit? En kunt u het zich eigenlijk veroorloven 'nee' te zeggen in een tijd waarin iedereen om personeel zit te springen en u gewaardeerde werknemers dus ook zo aan de concurrent kunt kwijtraken? Tien praktische tips om perikelen rond salaris-onderhandelingen te voorkomen.
Time management, ofwel tijdbeheer, is ook belangrijk voor onderhandelingsgesprekken. Tijd kan voor, maar ook tegen u werken. Kwaadwillende onderhandelaars kunnen ook op verschillende manieren misbruik maken van tijd.
Een van de machtigste mannen ter wereld gaat met pensioen: Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse Centrale Bank. Aan afscheidinterviews met buitenlandse media doet de bescheiden bankman niet, maar Financieel Management.nl wilde hij wel even te woord staan.
De particuliere telecommarkt in Nederland is volledig verzadigd en het verschil tussen de operators is nihil. Voor de aanbieders de hoogste tijd om zichzelf te onderscheiden en de klanten die ze hebben te behouden. En dat in een branche waar rekeningen, zacht gezegd, niet altijd op tijd worden betaald en de aanmaning soms de enige band is met de klant.
In vier jaar tijd stopte credit manager Harry Ekkel de neerwaartse spiraal waarin de credit management afdeling van Wasco Holding zich bevond. Sterker nog, hij wist met een uitgebreid meerjarenplan de boel weer op de rails te zetten en aanzienlijke verbeteringen te realiseren.
Unilever wil producten maken voor Aldi en Lidl. Dit omdat de prijsvechters zo populair zijn. De producent van onder meer Ola-ijsjes en Omo-waspoeder wil daarom best goedkope producten gaan maken voor winkels als Aldi en Lidl.
In een internationale branche als de reiswereld is het valutarisico een van de belangrijkste aandachtspunten voor de credit manager. Zo weet ook Harry Nigten, treasury manager bij TUI Nederland. 'Er gaat bijna een jaar voorbij tussen in- en verkoop van reizen. En dat over landsgrenzen en in verschillende valuta's.'
Heeft u enig idee hoe er binnen uw bedrijf tegen u wordt aangekeken? Zien ze u als boekhouder of als Financieel Manager? Bent u een financial executive die dingen doet of juist dingen tegenhoudt?
De bouw- en installatiewereld kent omvangrijke, langlopende opdrachten en relatief weinig, maar grote debiteuren. Dat brengt risico's met zich mee. Risico's die beheersbaar moeten blijven. Monique Busch, controller bij TBI Holdings, onderving deze door samen met een adviseur in risicomanagement een raamwerk voor credit management neer te zetten.
Een lagere DSO met minder mensen, kan dat ook bij 13.500 facturen per dag? Technische Unie, elektrotechnische groothandel, bewijst van wel. Credit manager Bert Batenburg over de realiteitszin van de kredietpraktijk.
Met de komst van Edith van Dort maakte Versatel een professionaliseringsslag in credit management. Ze ontwikkelde intern de processen en werkwijzen en legde contact met derde partijen. Het succespercentage op vorderingen nam daardoor aanzienlijk toe.
"In het moeilijke jaar 2001 ben ik bij de onderneming gekomen, maar eigenlijk zijn we toen gestorven en opnieuw geboren. Zoals velen met ons. Zo'n recessie moeten we elke 7 jaar hebben, in elke branche." Aat Soeter is nu vijf jaar werkzaam als directeur Financiën en Organisatie bij de internationale business consultancy BSUR. Beter bekend onder de naam 'Be As You Are'.
Onlangs wilde de Groen Links-fractie van de gemeente Nijmegen het gebruik van asobakken bestraffen. Waarschijnlijk is dit nergens voor nodig, althans niet in het geval van de grootste, vieste en meest asociale aso-bak die ooit heeft rondgereden: de Hummer.
Controllers en financieel managers kunnen voor nieuws en kennis al enige jaren terecht op de website www.financieel-management.nl. Binnenkort komt er ook een papieren editie. In maart 2006 verschijnt de eerste uitgave van het Tijdschrift Financieel Management. De oplage is 10.000 en het blad verschijnt 10 keer per jaar.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl