Beloningsachterstand Nederlandse vrouw

De beloningsachterstand van vrouwen is met 18 procent in Nederland groter dan het wereldwijde gemiddelde van 16 procent.

Dat blijkt uit een nieuw wereldwijd onderzoek van het Internationaal Verbond van Vakverenigingen (IVV). Vrouwen zijn steeds beter opgeleid, soms beter dan mannen. Toch gaan ze in de loop van hun carrière steeds meer in salaris achterlopen. De achterstand is minder voor vrouwen die lid zijn van een vakbond en in landen waar vakbonden veel leden hebben.

Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius is de extra achterstand van Nederlandse vrouwen vooral te wijten doordat in Nederland zoveel in deeltijd wordt gewerkt.

Jongerius is tevens vice-voorzitter van het IVV. In die functie presenteert ze het Loonkloofonderzoek tijdens een 8 maartbijeenkomst van de ILO (Internationale Arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties). Daar trekt ze de conclusie dat de wereld nu blijkbaar niet genoeg houdt van het werk dat vrouwen doen. Ze roept daarom meer regeringen op om internationale afspraken over gelijke beloning na te leven.

Gerelateerde artikelen