Een op drie managers is vrouw

Een op de drie managers in Europa is een vrouw. In Nederland is dat ruim een op vier, zo meldde Europees statistich bureau Eurostat donderdag naar aanleiding van Internationale Vrouwendag op 8 maart.

In alle EU-landen zijn vrouwen in de minderheid als managers. De meeste vrouwelijke leidinggevenden werken in Letland en Litouwen (41 procent), Frankrijk (39 procent) en Hongarije (37 procent).

In de parlementen van de EU-landen is gemiddeld 24 procent een vrouw. Nederland heeft echter bovengemiddeld veel vrouwelijke parlementsleden: 39 procent, het hoogste percentage van alle EU-landen na Zweden en Finland.

Totaal had vorig jaar zo’n 59 procent van alle vrouwen een baan, tegen 73 procent van de mannen. Nederlandse vrouwen hebben bovengemiddeld vaak een baan (70 procent).

De Europese Commissie vindt dat vrouwen bij hun carrière nog steeds op een glazen plafond stuiten. “Hoewel de laatste jaren vooruitgang is geboekt, worden in Europa vrouwen nog steeds uit topfuncties in de politiek en het bedrijfsleven geweerd”, aldus een rapport van de Europese Commissie.

Bij grote bedrijven zijn negen van elke tien topcommissariaten door mannen vervuld. Bij alle centrale banken van de 27 EU-landen staat een man aan het hoofd.

Gerelateerde artikelen