Minister Zalm van Financiën heeft 'begrip' voor de kritiek van de Tweede Kamer op het voorstel voor de nieuwe Overnamewet. De Kamer vindt dat Donner van Justitie te ver gaat in het schrappen van beschermingsconstructies van Nederlandse bedrijven. Maar wat is er op tegen?
Nederlandse werknemers vinden dat hun werkgevers onethisch gedrag en fraude als een onbelangrijk thema voor de organisatie beschouwen. Manipuleren van cijfers en het meenemen van een relatie naar een stripclub zijn volgens hun de grootste zonden. Dit blijkt uit een recent grootschalig onderzoek van Ernst & Young.
Raar maar waar: anno 2006 ziet bijna één op de vijf Nederlandse werkgevers geen voordeel in het aanbieden van aanvullende trainingen aan werknemers. Ook interculturele training is volgens bijna de helft van de ondervraagden niet nuttig voor medewerkers. Dit blijkt uit een internationaal arbeidsmarktonderzoek van financieel uitzend- en detacheringsbureau Accountemps dat is gehouden in elf landen onder 1765 Human Resources en Finance Managers.
De internal-auditfunctie is in opmars door de toegenomen aandacht voor risicomanagement, fraudepreventie en doelmatigheid. Deze trend dreigt de machtsbasis van de CFO aan te tasten.
"Oneerlijk", vindt Michiel Boersma van Essent de discussie over zijn beloning. "Oneerlijk en niet leuk." Maar is die discussie wel zo oneerlijk? Verdient hij wel zo veel als hij verdient?
Het merendeel (71%) van de financieel managers vindt de factuur van hun accountant te hoog in relatie tot de geleverde kwaliteit. Dit blijkt uit een onderzoek onder 165 financieel managers (waaronder CFO's van 22 AEX-genoteerde ondernemingen).
De meeste CFO's bemoeien zich pas met een claim voor vermogensschade als er meer dan een half miljoen euro mee gemoeid is. Vaak zijn ze veel te laat en zijn de procedurele kosten al flink uit de hand gelopen.
Er is nogal wat kritiek geweest op het functioneren van de traditionele rating agencies. Zo zouden zij te laat hebben gesignaleerd dat bedrijven zoals Enron, WorldCom en Parmalat in de problemen waren geraakt. Ondanks deze kritiek leveren de rating agencies zeer waardevolle informatie aan alle spelers op de internationale kapitaalmarkten.
Rien van Poelgeest, credit manager bij 3M Nederland werd op 9 maart verkozen tot credit manager van het jaar. Een paar weken later kijkt hij terug op de verkiezing en merkt hij dat er toch wel iets is veranderd sindsdien.
Ben Walet won vorig jaar de credit management award door bij Getronics de procedures en processen op orde te brengen. Nu wacht de volgende veranderingsklus: één centrale CM-afdeling voor de combinatie Getronics - PinkRoccade.
Vorige week werd bekend dat voormalig CFO van Versatel, Mark Lazar, aan de slag gaat als CFO bij mediabedrijf Eyeworks. Lazar (32) vertrok bij Versatel toen de kabelaar werd ingelijfd door Tele2. Hij vond het tijd voor een nieuwe uitdaging. Wat zijn de do's en dont's voor de eerste dagen in zijn nieuwe functie? Enkele experts geven advies.
Het is lente, ook economisch gezien. Ook in het zo recessiegevoelige uitgeversland. En net als de bomen krijgen de uitgevers meer blaadjes. De uitgever van Het Financiële Dagblad komt deze week met een nieuw blad: FD Strategie. Een 'evergreen' of een blaadje dat wegwaait als de conjuncturele herfst intreedt?
Paul Fentener van Vlissingen heeft eens gezegd: "Ondernemen draait om fatsoen. Wie zich hieraan houdt heeft geen code Tabaksblat nodig. Dat moet in je zitten, dat valt niet te reguleren met allerlei regeltjes en rapporten".
De opening van een tweede Robert Walters vestiging in Nederland ligt geheel in lijn met de ambitie om klanten lokaal en regionaal beter te kunnen bedienen.
Hoe ziet het proces van performance management er precies uit? En hoe kunnen organisaties zeven belangrijke management- en accountingmethoden toepassen ter ondersteuning en verbetering van performance management?
De serie inkoopstellingen is samengesteld door promovendus Fredo Schotanus en vormt een interessante samenvatting van recent Nederlands promotieonderzoek naar inkoopmanagement (NEVI). Voor deel 1 van de serie moeten we bijna tien jaar terug: 1997 en 1998.
De rechtszaak tegen de voormalige topmannen van Ahold is begonnen. Cees van der Hoeven, Michiel Meurs, Jan Andreae en Rolan Fahlin staan terecht om zich te verantwoorden voor het Ahold debacle. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Is deze topmanagers van weleer iets aan te rekenen? We waren er toch allemaal bij?
Een groeiend aantal accounting en financiële professionals ontvangt een bonus naast zijn salaris. Bonussen zijn niet meer uitsluitend bestemd voor hogere posities in organisaties, hoewel juist de extra inkomsten van de kopstukken vaak in de media worden uitgelicht.
Robin Hoytema van Konijnenburg (46) wordt de nieuwe financiële stafdirecteur bij bierbrouwer Heineken. In juni volgt hij David Hazelwood (60) op, die dan met pensioen gaat. Daarmee wordt hij de rechterhand van chief financial officer René Hooft Graafland. Dat meldt FEM Business
De beloning van topbestuurders is weer eens punt van discussie. En weer gaat de aandacht uit naar bestuurder Michiel Boersma van Essent. Financieel Management vond hem bereid enkele vragen te beantwoorden.
Esther Raats, directeur-eigenaar van Bandridge Europe is . verkozen tot zakenvrouw van het jaar 2006. Zij volgt daarmee Yvonne Swaans op, eigenaar van Direct Wonen. Raats kreeg deze 25ste Prix Veuve Clicquot op gisteravond uitgereikt Hotel Des Indes te Den Haag
Radio Holland Group B.V. maakt bekend dat Imtech N.V. voornemens is om de aandelen van Radio Holland Group, internationaal specialist in maritieme satelliet- en radiocommunicatie, automatisering, observatie- en navigatiesystemen, over te nemen.
In de transactie top 10 de belangrijkste deals van februari, met commentaar van Peter van Mierlo, managing partner Transactions Group PricewaterhouseCoopers. 'De wereld wordt met de dag kleiner.'
Private equity investeerders verleggen hun blikveld van private ondernemingen naar Nederlandse bedrijven met een beursnotering. Dat constateert Jurgen van Breukelen, voorzitter van KPMG Corporate Finance, naar aanleiding van onderzoek. Oorzaak is de grote hoeveelheid beschikbaar kapitaal. Door deze financieringsmogelijkheden komen vrijwel alle Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven op het radarscherm van financiële kopers.
Waar bij private equity de bomen tot in de hemel reiken, moet venture capital het doen met vele malen minder geld. Na de internethype droogde de bron snel op. Tot schrik van Paul Schröder, CEO van Residex Ventures. 'We laten in Nederland te weinig durf zien.' Institutionele partijen laten miljarden stromen naar private equity en slaan het echte durfkapitaal, venture capital, over. Na de internethype willen ze niet te veel risico nemen.
Ten overstaan van een zaal met credit managers kreeg Rien van Poelgeest (3M Nederland) uit handen van oud-minister Benk Korthals de felbegeerde Credit Manager of the Year Award uitgereikt. Een zichtbaar ontroerde Van Poelgeest nam de Award in ontvangst en vond dat de prijs niet voor hem alleen was bestemd. De overige 15 genomineerden waren net zo goed winnaars.
Grote overnames plegen is niet erg handig, stellen economen. De meeste grote overnames zijn op langere termijn immers verlieslatend. Maar de beleidshorizon van topmanagers is kort. En ondernemen is kansen benutten en dus risico's nemen. Daarom zijn er veel goede en slechte redenen om een grote overname te plegen.
Stork verlaat beurs na druk van beleggers. Het industriële concern onderzoekt een beursexit. Het is slechts één van de talloze verhalen waarin durfkapitaal een rol speelt. Het recente bod van investeringsmaatschappijen op VNU is het grootste dat ooit op een Nederlands beursfonds is uitgebracht. Private equity rammelt aan de deur.
Net zoals de juridische fusie is de juridische splitsing voor het Nederlandse bedrijfsleven onmisbaar. De fiscale faciliteiten zijn een belangrijk element voor het succes. Het Europese hof van justitie maakte onlangs de grensoverschrijdende fusie mogelijk. In het kielzog lijkt ook een Europese juridische splitsing een stap dichterbij. De Nederlandse fiscaliteit is er klaar voor.
In Nederland en Groot-Brittannië wordt door de werkende generatie gespaard voor het eigen pensioen. In de overige lidstaten geldt een solidariteitsstelsel waardoor de werkende generatie het pensioen betaalt van de gepensioneerde generatie.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl