E-factureren bespaart 600 miljoen

Staatssecretaris van Heemskerk van Economische Zaken wil dat Nederland massaal overstapt op het elektronisch verwerken van rekeningen. Dit kan volgens hem een besparing opleveren van zeshonderd miljoen euro per jaar.

In Nederland worden ieder jaar honderden miljoenen facturen verstuurd op papier. Het elektronisch factureren komt nog niet echt van de grond. Er is volgens Heemskerk koudwatervrees en ‘iedereen wacht op iedereen’.

Alleen grootbedrijven efactureren. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat de investeringen voor veel kleine(re) bedrijven te hoog zijn. Bij zo’n 100.000 facturen per jaar is het pas rendabel.
Om Nederland aan het e-factureren te krijgen heeft van Heemskerk een actieplan opgesteld, waarbij de overheid zelf het goede voorbeeld gaat geven. Voor de introductie is twee jaar uitgetrokken en per 2010 moeten er 3,6 miljoen facturen elektronisch naar de overheid worden verstuurd.

Dat is zo’n 10 procent van het totale aantal facturen dat de overheid ontvangt. Het is in ieder geval de bedoeling dat de Belastingdienst en het CWI aan de op te starten pilots deelnemen.

Om onduidelijkheden weg te halen die nog leven bij potentiële gebruikers over de regelgeving (met name btw), wordt er informatie verstrekt via internet

Bron: Tijdschrift Financieel Management Public Update ism Jan Hopstaken

Gerelateerde artikelen