Streng toezicht op bonussen

Volgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) is er een verband tussen de bonuscultuur en de huidige kredietcrisis. DNB gaat nu kijken of banken in Nederland met hun bonusbeleid medewerkers aanzetten tot het nemen van excessieve risico's.

Dit meldt het FD. Wellink zegt meer in het verleden te gaan kijken bij de Nederlandse instellingen of het beloningsysteem impulsen geeft tot het nemen van grote risico’s. Als dit het geval is zal DNB ingrijpen, aldus Wellink.

Verder zegt Wellink banken niet te willen verbieden variabele bonussen uit te keren. Wel pleit hij er voor dat de tijdshorizon van werknemers meer in overeenstemming wordt gebracht met die van de bank zelf. Bijvoorbeeld door bonussen afhankelijk te maken van brede prestatiecriteria over een langere periode.

Ook risico-expert Aart Schutten van ConQuaestor pleit voor het uitbetalen van een bonus over meerdere jaren. Dat zorgt voor een langetermijnbesef en bovendien zijn werknemers dan geneigd om ergens langer te blijven werken.

Gerelateerde artikelen