Aanbevolen

artikel-thumbnail

11 juli 2017

5 trends en ontwikkelingen in e-invoicing

Op veel financiële afdelingen neemt het handmatig inboeken van facturen nog altijd een hoop tijd in beslag. In de accountancy is het 'inkloppen van facturen' zelfs een verdienmodel dat nog steeds in stand wordt gehouden. Maar langzaam komt er een verschuiving op gang. Bedrijven en overheden zien de positieve resultaten die met e-invoicing te behalen zijn en oriënteren zich op (verdere) automatisering. Welke andere trends en ontwikkelingen spelen er op het gebied van e-invoicing?

artikel-thumbnail

27 juni 2017

"Boekhoudkennis mag niet verloren gaan"

De boekhouder is gelijkwaardig aan de financial controller en zelfs de momenteel gewilde business controller, stelt Marinda van Harskamp, auteur van het boek 'Accounting Architecture Model'. Het is gewoon een andere rol waar een ander type persoonlijkheid past, maar het is niet een functie die qua belang en impact onderdoet voor andere financiële rollen. Wel gaat de boekhoudfunctie veranderen de komende jaren. Van Harskamp licht toe waar de kansen en ontwikkelmogelijkheden liggen.

artikel-thumbnail

29 mei 2017

Hoe ontwikkelen topbedrijven als KPN en DSM financieel talent?

Talentmanagement staat bij veel finance-afdelingen hoog op de agenda. Begrijpelijk, want de financiële functie moet in veel bedrijven worden omgevormd om toekomstbestendig te worden. Het ontwikkelen en aantrekken van talentvol personeel is een belangrijke schakel om die transitie mogelijk te maken. Financieel Management spreekt talentmanagers van grote corporates en vraagt ze de geheimen van hun talentenprogramma te delen. Hoe geven zij vorm aan de finance-afdeling van de toekomst?

artikel-thumbnail

29 mei 2017

Jaarthema 2017: 'Embracing entrepreneurship'

Het centrale thema binnen de verschillende finance communies van Alex van Groningen is in 2017 'embracing entrepreneurship'. Dat komt voort uit het boek 'Founders Mentality' van Chris Zook en James Allen. De kernboodschap: organisaties moeten ondernemender worden, risico's durven nemen, liever vergiffenis vragen dan niks nieuws proberen. De top moet niet alles beslissen en finance moet ervoor waken de organisatie niet op slot te zetten en al het ondernemerschap in de organisatie om zeep te helpen. Het thema 'embracing entrepreneurship' staat onder meer centraal op de jaarlijkse CFO Day en FM-Dag. Lees hier de verslagen van deze dagen en andere inspirerende artikelen.

artikel-thumbnail

02 mei 2017

5 kenmerken van kansrijke startups

Vanuit zijn rol als adviseur van corporates en startups en scale-ups en als jurylid van de Dutch en European FinTech Awards kreeg De Bree veel ondernemers te spreken over hun startup idee of onderneming. "Vaak staken ze dan direct een heel verhaal af over hoe fantastisch hun bedrijf wel niet was, maar ze vertelden te veel", aldus De Bree. "Ik werd overweldigd. Bovendien waren veel van de startup CEO's slecht voorbereid. Ze hadden bijvoorbeeld geen concrete vragen voor mij en mijn mede-juryleden." Uit deze gemiste kansen is het idee geboren voor De Bree's nieuwste boek 'Kan het vliegen?'.

artikel-thumbnail

26 april 2017

De kunst van het vastgoedrekenen: "Blik op de toekomst mist bij veel financials"

Het waarderen van vastgoed is voor veel financials geen dagelijkse kost. Ondernemers, investeerders en accountants hebben te maken met vastgoed, die op hun balansen moeten komen en dus een beoordeling nodig hebben, maar zelf zijn het vaak geen kenners van de vastgoedwereld en de werking ervan. Hoe zorg je dan dat je het op een correcte manier in de boeken hebt staan en je de juiste vragen kunt stellen aan betrokken specialisten?

artikel-thumbnail

18 april 2017

Nieuwe businessmodellen in de circulaire economie

We moeten efficiënter omgaan met schaarse grondstoffen, want die raken anders snel op. De ambitie om dat te doen is er, maar het aantal bedrijven dat nu al concreet aan de slag is met circulaire economie is nog maar op één hand te tellen. Er moet dus nogal wat gebeuren om die omslag te maken. De financieel manager kan hierin een sleutelrol vervullen, vindt Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit (Nijmegen School of Management) te Nijmegen.

artikel-thumbnail

13 maart 2017

10 onmisbare productiviteitstools voor professionals

Productiviteit is een van de belangrijkste concurrerende factoren in de hedendaagse economie. Wie in dezelfde tijd meer voor elkaar krijgt is meer geld waard. Toch is er maar beperkt aandacht voor manieren waarop we onszelf effectiever kunnen laten werken, terwijl we in een maatschappij leven die continue prikkels oplevert die ons kunnen afleiden. Meer dan ooit is het behouden van focus op kerntaken, het hoofd leeg te houden om onze energie productief in te zetten, van belang.

artikel-thumbnail

28 februari 2017

Business Intelligence bij Schiphol Group: "Manager achter dashboard krijgen is proces van lange adem"

De rol die Business Intelligence speelt binnen bedrijven wordt steeds belangrijker. Dat mag geen nieuws meer heten, het is wel een ingrijpende ontwikkeling waarin veel bedrijven zoekende zijn naar de juiste organisatorische indeling en de meetbaarheid van succes. Ook voor Jeroen Frenken, manager Business Intelligence Competency Center bij Schiphol Group, blijft het een ontdekkingstocht.

artikel-thumbnail

09 januari 2017

5 tips voor bedrijfswaardering (hulp bij bepalen waarde en prijs)

Als u een bedrijf in de verkoop plaatst of juist gaat kopen, is het de belangrijkste vraag. Hoeveel is de onderneming waard? Of beter gezegd: hoeveel is de onderneming u waard? Het bepalen van de uiteindelijke (ver)koopprijs is een grotendeels subjectief onderhandelingsproces, maar dat betekent niet dat het een kwestie is van 'wat de gek ervoor geeft'. Integendeel, er zijn verschillende manieren om de waarde van een bedrijf te bepalen. Maar ook als de waarde van een bedrijf is bepaald wil dat nog niet zeggen dat dit ook de koop- of verkoopprijs vertegenwoordigd. Die kan om allerlei redenen afwijken van die bedrijfswaardering.

artikel-thumbnail

19 december 2016

Prof. dr. Jan Jonker: 3 stappen richting een duurzaam businessmodel

Veel bedrijven erkennen het belang of zelfs de noodzaak van een duurzaam businessmodel, maar we zitten nog vast in oude paradigma's, zoals groei en BNP (Bruto Nationaal Product). Willen we echt een circulaire economie dan moeten we dit denken volledig op zijn kop zetten. "Circulaire economie betekent dat je echt gaat denken in gesloten kringlopen, in een compleet andere manier van ontwerp en waardecreatie op basis van collectieve organisatiemodellen. Je moet die kringloop sluiten en dan kom je automatisch ook bij nieuwe verdienmodellen terecht."

artikel-thumbnail

02 december 2016

De robots komen voor onze banen! (En kenniswerk blijft niet buiten schot)

Slimme machines stellen ons voor een van de belangrijkste sociaal-economische uitdagingen van deze eeuw. Al 200 jaar lang wordt geroepen dat technologie banen zal overnemen. Waarom is deze keer anders? Een terechte vraag. Martin Ford laat in zijn boek 'Rise of the Robots: Technology and the Threat of a Jobless Future' zien wat er momenteel aan het gebeuren is en waarom er geen ontkomen aan is: deze keer is echt anders.

artikel-thumbnail

29 november 2016

Het nieuwe creditmanagement bij Eneco Consumenten

Anderhalf jaar geleden begon Walter Dillissen als Manager Credit Management op de business unit Consumenten bij Eneco. Samen met zijn teamgenoten Miki Peric (Partnership Manager Credit Management) en Bob Plugge (Head of Credit Management) gaf hij het creditmanagement bij de energieleverancier opnieuw vorm. Ze zijn succesvol door op een zeer empathische manier het gesprek aan te gaan met klanten, door veel meer op data te sturen aan de voorkant van het orderto-cash proces en zich te omringen met goede partners.

artikel-thumbnail

08 september 2016

Erwin Witteveen, schrijver Nooit Af: "Finance heeft nieuwe meetinstrumenten nodig"

Journalist Erwin Witteveen windt er geen doekjes om in zijn nieuwste boek Nooit Af, een co-productie met Martijn Aslander, interpreteert hij de immense veranderingen die onze digitaliserende wereld op ons (zakelijke) leven heeft. De wereld was al heel complex en ze wordt elke dag ingewikkelder, schrijven ze, en dan zijn er twee mogelijkheden: je moet beter je best doen om het wél te begrijpen, of je moet het minder ingewikkeld maken.

artikel-thumbnail

18 juli 2016

Banenverlies door technologie - wat gaan we daaraan doen?

Arbeids- en organisatiepsycholoog Dik Bijl beschrijft in zijn nieuwste boek Alles wordt anders zeven technologieën die tussen nu en 20 jaar op ons afkomen en die een enorme impact gaan hebben op onze maatschappij. Voor de werkgelegenheid zullen de gevolgen gigantisch zijn; de schatting is dat tussen de 40 en 75 procent van de betaalde banen gaat verdwijnen. Dit gaat niet alleen over laaggeschoold werk, maar door de opkomst van kunstmatige intelligentie is ook de kenniswerker niet langer veilig. Hoe kunnen we ons als maatschappij, bedrijfsleven en individuele professionals voorbereiden op deze technologische golf?

Lees meer: 1 | 2 | 3