Uit internationaal onderzoek van KPMG blijkt dat Nederlandse bedrijven traag reageren op de kredietcrisis. Het onderzoek werd gehouden onder 850 bedrijven in 29 verschillende landen naar de maatregelen die bedrijven nemen naar aanleiding van de kredietcrisis.
PCM Uitgevers koopt voor een bedrag van 42,3 miljoen euro een belang van 37 procent in AD Nieuwsmedia. De verkoper is Mecom, eigenaar van uitgever Wegener. Mecom wil de opbrengst gebruiken om zijn schulden met 27,5 miljoen euro te verlagen.
Fusies, overnames, management buy in, management buy out. Begrippen die aan de orde van de dag zijn. Voorafgaand aan de effectuering van een fusie of overname nog zo'n begrip: due diligence. Een gedegen boekenonderzoek voorkomt onaangename verrassingen in een later stadium.
Al vele jaren wordt gesuggereerd dat CFO's een actievere rol moeten spelen bij de strategie van de onderneming. Wat die rol zou moeten zijn, blijft meestal onduidelijk. Daar lijkt enige verandering in te komen.
Koninklijke DSM neemt het Duitse Biopract over. Dit maakt het chemieconcern dinsdag bekend in een persbericht zonder daarbij financiele details te geven. De overname zal dienen als een startpunt voor DSM om de veelbelovende biogasmarkt te betreden.
Het Nederlandse kabinet investeert te weinig geld in maatregelen die de economie duurzamer maken. Bovendien loopt Nederland achterop bij andere Europese landen als het gaat om duurzame stimuleringsmaatregelen. Dit blijkt uit de duurzaamheidbarometer van PricewaterhouseCoopers (PwC), die ieder kwartaal wordt herhaald.
Organisaties investeren veel in het verbeteren van hun prestaties door prestatiemanagement. Dit leidt niet altijd tot succes. Door de nadruk op het rapporteren en controleren van cijfers en doelstellingen verdwijnt de menselijke component naar de achtergrond. Bestuurders zouden zich eerst moeten richten op het gedrag van mensen binnen de organisatie. Sturen op menselijk gedrag heeft volgens Frank Buytendijk veel eerder invloed op de prestaties dan sturen op financiële resultaten.
De provincie Noord-Brabant verkoopt zijn aandelen Essent aan het Duitse energiebedrijf RWE. Gedeputeerde Staten hebben dat woensdag unaniem besloten. Door de beslissing van de grootaandeelhouder verwerft RWE meer dan 80 procent van de aandelen en gaat de overname definitief door.
De aandelen in de BV zijn niet vrij overdraagbaar. Bij voorgenomen overdracht aan derden moeten de aandelen aan aandeelhouders worden aangeboden of moeten zij de overdracht goedkeuren en bij weigering iemand aanwijzen die bereid en in staat is de aandelen te kopen.
Bij fusie- en overnametrajecten leidt pensioen regelmatig tot stevige discussies over de ondernemingswaardering tussen koper en verkoper. Actuele ontwikkelingen zoals de huidige financiële crisis en de wijziging van accountingstandaarden vereisen bij de ondernemingswaardering extra aandacht.
De kredietcrisis mag leiden tot minder dealactiviteit. Financiële dienstverlening gaat altijd door. De onafhankelijke adviesorganisatie Boer & Croon zet in op meerdere takken van sport en vaart wel bij de breedte van haar dienstverlening.
Tijdens de zoektocht naar een geschikte topbestuurder houdt de ondernemingsraad rekening met de werkervaring van de kandidaten. De algemene gedachte is dat topbestuurders met meer ervaring betere beslissingen nemen. Maar is dat werkelijk het geval? Marieke van der Poel onderzocht het en promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
De kredietcrisis zorgde ervoor dat sinds medio 2008 het aantal grote deals drastisch afnam. De verkoop van productieen verkoopgigant van diepvriessnacks Ad van Geloven door Egeria aan het Britse Lion Capital was een van de laatste. Het was de derde management buy-out van CEO Hans Vermeulen.
De gedachte van een overnamepanel naar Brits voorbeeld is allerminst uit de hoofden van politici verdwenen. In de kabinetsplannen voor dit jaar staat dat er op zijn minst nog eens over nagedacht moet worden. 'Dat panel is onnodig', concludeert Jaap Koelewijn, hoogleraar en lector corporate governance.
Het Duitse RWE AG wil Essent en het Italiaanse energiebedrijf Eni heeft interesse in Nuon. De Nederlandse energiemarkt is volop in beweging. Een logisch gevolg van de liberalisering van de energiemarkt die jaren geleden werd ingezet.
Een aanzienlijk deel van het Nederlandse bedrijfsleven staat, mede door de kredietcrisis, voor de taak om te saneren. Dit betekent kosten verlagen en prestaties verbeteren. Dit artikel beschrijft de resultaten van een onderzoek naar reorganisaties in het Nederlandse bedrijfsleven. De auteurs geven aanbevelingen voor het sneller bereiken van gewenste effecten bij reorganisaties.
Als divisieleider van Stork Prints kreeg Dick Joustra van moeder Stork te horen dat zijn divisie niet meer voorkwam in de plannen van Stork. De zoektocht naar een geschikte koper stond in het teken van de continuïteit van Stork Prints.
Leveraged overnamedeals lijken plaats te maken voor strategische overnames, waarbij operationele voordelen van een samenvoeging aan belang winnen. Een actieve acquisitiestrategie biedt nu kansen voor verdere groei met synergievoordelen.
In de fusie en overnamewereld is het gebruikelijk om een bepaling op te nemen dat de onderneming per een bepaalde datum 'voor rekening en risico van' de koper is. Wat deze bepaling precies inhoudt en wat daarmee wordt beoogd komt in dit artikel aan bod.
In het licht van de Europese richtlijn is in 2006 een onderzoek afgerond naar de verschillen in het toezicht op openbare biedingen. Momenteel is er weer discussie over het onderwerp, met name over de rol van de toezichthouder.
De farmaceutische industrie heeft het moeilijk: aflopende patenten, tegenvallende resultaten op het gebied van research en development (R&D) én toenemende concurrentie van bedrijven in de biotechnologie. Overnames zijn het gevolg. Het Amerikaanse Merck neemt voor ruim 41 miljard dollar branchegenoot Schering-Plough over, die eerder het Nederlandse Organon inlijfde. Wyeth en Pfizer gingen in januari al samen.
In de wijnsector zijn vooral wijnliefhebbers actief. Ook het management van Baarsma Wine Group Holding heeft een voorliefde voor het alcoholische drankje. Maar de distributeur van wijnen aan retail, horeca en business-to-consumer groeit vooral door de business sense waarmee het management naar wijn kijkt.
De kunstmatig lage rente en nieuwe goodwillregels hebben de afgelopen jaren een ware overnamemanie in de hand gewerkt. Nu moeten bedrijven fors afwaarderen op duur betaalde goodwill en komen ze in de knel met hun bankconvenanten.
Banken worden overgenomen of nog net door de overheid gered. Bepaalde sectoren kampen met recessie en een toenemend aantal faillissementen. Wat merken private equity-partijen van de kredietcrisis en hoe gaan ze hier mee om? Tijdens het DCFA congres op 10 maart spraken Jan Willem Baud, directeur NPM Capital; Paul ter Heegde, directeur Participaties BOM en CDA-politicus Pieter Omtzigt over kansen en bedreigingen.
Het Indiase bedrijf Apollo Tyres heeft de overname afgerond van de Nederlandse bandenfabrikant Vredestein Banden. Dat maakte het Nederlandse bandenbedrijf uit Enschede zaterdag bekend zonder de overnameprijs te onthullen.
Advertentieverkopen lopen terug. Abonnees zeggen hun abonnement op. Kortom, mediabedrijven hebben het zwaar. VNU en Reed Business stonden al in de etalage. PCM Uitgevers volgde onlangs. Het bedrijf heeft inmiddels een principeovereenkomst met de Persgroep gesloten. Wat speelt in medialand?
Rendementsverbetering door 'je eigen' schuld tegen een korting te kopen. Renteaftrek en de vraag al dan niet kwijt te schelden zijn daarbij in het oog springende fiscale aspecten. Dit artikel behandelt enkele aspecten van dergelijke transacties en de gevolgen voor de vennootschapsbelasting.
Meer transparantie en governance is gewenst. Dat blijkt uit het maatschappelijk debat hierover. Recent onderzoek van Duff & Phelps bevestigt en onderschrijft de groeiende populariteit van de fairness opinie.
Acquireren uit pure expansiedrift komt bij Koninklijke TenCate niet voor. Elke overname door het bedrijf dat textieltechnologie, chemische technologie en materiaaltechnologie samenbrengt, is een strategische en sluit voor honderd procent aan bij het zelf ontwikkelde businessmodel. CEO Loek de Vries: 'Voor ons businessmodel ontvingen wij de Erasmus Innovatie Award.'
Zoals onder meer de Utrechtse econoom Hans Schenk heeft aangetoond, levert tweederde van de fusies geen meerwaarde op. Deze fusies moeten volgens Schenk als mislukkingen worden beschouwd. De slagingskans voor grensoverschrijdende fusies ligt zeer waarschijnlijk nog lager, omdat de ondernemingen tijdens de samensmelting worden geconfronteerd met onder andere conflicterende governance-structuren en bedrijfsculturen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl