Even geen crisis bij de M&A Awards 2009

Een volle wintertuin in Krasnapolsky was op 11 december toneel voor de 10e M&A Awards. 2009 was het magerste jaar sinds het bestaan van deze feestelijke uitreiking, maar daar was op deze avond weinig van te merken. Natuurlijk, het c-woord viel hier en daar, maar dan toch vooral in de vraag hoe men er sterker uit gekomen is...

De ambiance was er dan ook naar. Aansluitend op de champagneborrel in de Grand Ball Room togen alle adviseurs, advocaten, bankiers en bedrijfsmannen (-en vrouwen, hoewel helaas weer in de minderheid) naar de Wintertuin alwaar hen een amuse van Coquilles met Cecinaham stond op te wachten. Het was een feestelijk ons-kent-ons sfeertje en dat uitte zich in het feit dat BNR-presentator Bas van Werven iedereen zo’n tien keer beleefd moest verzoeken om te gaan zitten.

Ondertussen legde gastheer Alex van Groningen uit dat de verkiezing sterk verbeterd is; winnaars worden genomineerd door een panel van 100 superspecialisten in tegenstelling tot de stemkastjes van de vorige editie. In zijn intro sprak Van Werven de wens uit in 2010 toch weer echt grotere deals te zien, “aangezien we het in 2009 met de Jumbo’s moesten doen”.

De Jumbo-tafel, alwaar naast de directie ook adviseur Jan Louis Burggraaf zich gedurende de avond kostelijk vermaakte, ontaardde meteen in een brullende verontwaardiging. Terecht bleek ook, aangezien Jumbo het spits van de awards afbeet met de Award voor Best Acquisition 2009: de overname van Super de Boer. Onder een James Bond-tune toog CEO Frits van Eerd naar het podium. Nee, hij wilde zeker niet de grootste worden, maar wel de beste blijven…

De winnaar van de Best M&A Advisor Maurits Duynstee (ING) liet vervolgens ook nog weten zeker over te stappen naar de Jumbo, mocht er ‘in het Bussumse’ zo’n supermarkt openen. Werk aan de winkel voor Van Eerd dus. Bij de bekendmaking voor Best M&A Tax Advisor bleek vervolgens dat winnaar Maurice Derckx nog niet in het pand aanwezig was; collega Matthijs Wierenga nam de award in ontvangst en liet desgevraagd ook nog even vallen dat Derckx’ slechte eigenschap toch wel het ‘people managen’ was. Toen Derckx eenmaal gearriveerd was, zei deze dat ’time managen’ toch nog wel meer aandacht behoefte…

Naamgenoot Maurice Dercks (Deloitte, Best Private Equity Manager) vergat in allerijl de charmante medewerkster van Alex van Groningen te zoenen en ook Lex Douze, Best Private Equity Manager was zichtbaar ontroerd. “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik iets win, dat doet me toch wel wat.”

– Best Acquisition
Winnaar: Frits van Eerd, Jumbo Supermarkten

– Best M&A Advisor
Winnaar: Maurits Duynstee, ING Corporate Finance

– Best M&A Tax Advisor
Winnaar: Guido Derckx, Loyens & Loeff

– Best Transaction Support Advisor
Winnaar: Maurice Dercks, Deloitte

– Best Private Equity Manager
Winnaar: Lex Douze, Waterland Private Equity

Na het voorgerecht, een Carpaccio van Hertfilet, was het tijd voor de volgende vijf awards. Daniël Ropers van Bol.com ging aan de haal met de prijs voor Best Buy-out Manager, maar kon er helaas niet bij zijn. Adviseur Herman Kaemingk nam de honneurs waar en bleek meteen de enige te zijn die twee bossen bloemen en zes zoenen in ontvangst mocht nemen, aangezien hij later ook verkozen werd tot Best M&A Lawyer Mid Market.

Ook Onno Sloterdijk, winnaar van de award voor Best M&A Advisor Mid Market was apetrots, brak een lans voor de Mid-market deals – “want die markt gaat lekker steady door”- en kondigde op de valreep ook nog de verkoop van radiatorenfabrikant Daalderop aan. Helaas te laat – de Best Acquisition was reeds vergeven.

De beste Private Equity Manager in het middensegment was Menno van der Meer (Bencis). Getuige het grote applaus dat hem ten deel viel, was zijn winst ook geheel terecht, al zou dat applaus ook voor het tussengerecht geweest kunnen zijn; de zeebaarsfilet op de huid gebakken. Van der Meer was in ieder geval content en nodigde eenieder aanwezig – met geld – uit hem vooral te bellen.

– Best Buy Out Manager
Winnaar: Daniël Ropers, Bol.com

– Best M&A Advisor Mid Market
Winnaar: Onno Sloterdijk, KPMG Corporate Finance

– Best M&A Lawyer Mid Market
Winnaar: Herman Kaemingk, Loyens & Loeff

– Best Private Equity Manager Mid Market
Winnaar: Menno van der Meer, Bencis Capital Partners

Bij een chique diner met maar weinig aanwezige Balkenende-normen hoort natuurlijk ook een goede-doel veiling: “Finance For Charity”. Er werd gelukkig volop geboden en veilingmeester Bas van Werven kon uiteindelijk een bedrag van EURO 17.500,- noteren. Hoogtepunt was de veiling van vijf minuten gratis winkelen bij de Jumbo, waarbij Jan Louis Burggraaf heel gretig bleek te bieden – die had zijn kerstinkopen nog niet gedaan – maar die uiteindelijk toch naar Carl Stal gingen voor een bedrag van EURO 4200,-.

Kassa voor CEO Frits van Eerd, die het geld dan maar meteen belegde in 8 kaarten voor de Toppers voor een bedrag van EURO 5200,-. Paul Lamers ging aan de haal met een mooie fles Chateau Petrus 2002 voor EURO 1000,- en Sake Bosch (Prime Technology Ventures) zal zich deze kerst lekker laten verwennen in La Rive voor het luttele bedrag van EURO 1700,-. Bij het uitserveren van het hoofdgerecht, Fazant met cantharellensaus, werden de laatste vijf Awards uitgereikt. De reorganisatie van Heijmans bleek de beste te zijn, maar bij een reorganisatie vallen altijd ontslagen en niemand van de aanwezigen leek daarom de award te willen halen.

Uiteindelijk bleek ‘Mr-Restructuring’ Derk Lemstra van Stibbe de flauwste niet, al gaf hij de credits – uiteraard – aan alle andere adviseurs. Best Valuator werd Henk Oosterhout, die de (verkeerde) keuze maakte om bij de 3-1 nederlaag van Ajax plaats te nemen en daarom collega (en medegenomineerde) Jan Jaap Snel het podium op liet stijgen. José Tijssen werd vervolgens voor de tweede maal op rij gekozen als Best PR Advisor, volgens Van Werven een knappe prestatie in crisistijden, volgens Tijssen een verdienste van heel Citigate.

Ook Mark Milders gaf de credits geheel aan ING, maar was toch wel blij dat hij met de Award naar huis ging, daar er ook drie concullega’s van ABN Amro genomineerd waren. De laatste prijs van de avond, voor Best M&A Lawyer, ging niet geheel onverwacht naar Jan Louis Burggraaf (Allen & Overy), zijn vijfde overwinning. De zaal was muisstil in de hoop iets van het geheim van deze ‘Greg Lemond’ van de advocatuur te horen maar helaas, ook Burggraaf hield zich oppervlakkig, wellicht nog in mineur door het verliezen van de biedingsstrijd een half uur eerder.

Wel bracht hij nog een waarschuwing; 2010 zou helemaal niet zo’n verbetering kennen als iedereen voorspelt. Het was aan dovemansoren gericht, aangezien de aanwezigen de wijntjes nu echt begonnen te voelen en men wel in was voor het megalomane toetjesbuffet dat in de Grand Ball Room geserveerd werd. De M&A Awards ontaardde in een gezellig feest, waar bekenden en minder bekenden elkaar feliciteerden, een fijne kerst wensten en wachtten op de eerste die zijn dansmoves op de geluiden van de DJ zou loslaten… Op naar de volgende editie!

– Best Restructuring
Winnaar: Heijmans

– Best Valuator
Winnaar: Henk Oosterhout, Duff & Phelps

– Best PR Advisor
Winnaar: José Tijssen, Citigate First Financial

– Best Acquisition Finance Banker
Winnaar: Mark Milders, ING

– Best M&A Lawyer
Winnaar: Jan Louis Burggraaf, Allen & Overy

Zie ook: Genomineerden M&A Awards 2009

Gerelateerde artikelen