Panasonic neemt meerderheidsbelang in Sanyo

De Japanse elektronicagigant Panasonic heeft het donderdag voor het zeggen gekregen bij de kleinere Japanse branchegenoot Sanyo Electric. Panasonic kocht een meerderheidsbelang van iets meer dan 50 procent in het bedrijf.

Daarvoor legde ’s werelds grootste producent van platte beeldschermen 3,1 miljard euro op tafel. Door de overname van Sanyo wordt Panasonic ’s werelds grootste fabrikant van oplaadbare lithium-ion-batterijen die onder meer in elektrische auto’s en laptops worden gebruikt. Ook is Sanyo een belangrijke producent van zonnecellen.

Panasonic nam de aandelen over van de drie grootste aandeelhouders van Sanyo. De overname werd wel flink vertraagd door mededingingsbezwaren. Sanyo verkeert al jaren in financiële moeilijkheden en heeft duizenden banen geschrapt om weer winstgevend te worden. Panasonic is bezig 15.000 banen te schrappen en tientallen fabrieken te sluiten om de economische crisis het hoofd te bieden. Het bedrijf leed over het afgelopen boekjaar voor het eerst in zes jaar verlies.

Gerelateerde artikelen