Zakelijke dienstverleners minder positief

De ondernemers in de zakelijke dienstverlening waren in juni overwegend positief over de toekomst. De stemming is dus nog altijd goed, maar het optimisme is de afgelopen maanden wel steeds verder teruggelopen.

De zakelijke dienstverleners waren in juni tevreden over de in mei ontvangen orders. Per saldo beoordeelde dertien procent van de ondernemers de orderontvangst, gelet op de tijd van het jaar, als goed.

Wel was de tevredenheid over de orderontvangst voor de vijfde achtereenvolgende maand minder groot dan in de voorgaande maand. Over het economisch klimaat zijn de ondernemers optimistisch gebleven. Vergeleken met mei is de stemming op dit punt zelfs licht verbeterd.

Het aantal ondernemers dat verwachtte in de komende drie maanden meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken was groter dan het aantal dat een afname voorzag. De ondernemers voorzien meer werkgelegenheid in hun branche.

In juni verwachtte per saldo vijftien procent van de zakelijke dienstverleners de komende drie maanden meer mensen in dienst te nemen, tegen dertien procent in mei.

Voor vier op de tien ondernemers vormde een tekort aan arbeidskrachten een belemmering voor de werkzaamheden. Iets meer dan de helft van de zakelijke dienstverleners zag in juni geen belemmeringen voor de activiteiten.

Gerelateerde artikelen