Business Control

artikel-thumbnail

25 september 2009

Prioriteit CFO: kosten en cashmanagement

De financiële functie moet zich in tijden van economische crisis specifiek richten op het kosten- en cashmanagement. De CFO moet daarnaast beschikken over een goed ethisch besef en het vermogen om dit ook toe te passen. De grootste uitdagingen voor de financiële functie in deze tijd hangen samen met persoonlijke eigenschappen en communicatieve vaardigheden die nodig zijn om de business zowel te inspireren als uit te dagen en om 'ketendenken' te realiseren.

artikel-thumbnail

21 september 2009

De trend naar netwerken van professionals en social entrepreneurs

Ze zijn ambitieus, willen zich inzetten om een betere wereld te maken en zijn op zoek naar anderen die hen daarbij kunnen helpen. Social entrepreneurs beginnen niet met businessplannen vol mooie winstcijfers. Hun missie en plaats zijn buiten, vlakbij de situaties waarin ze een rol willen spelen. Ze werken aan het dichten van sociale kloven, pakken culturele uitdagingen op of richting zich op ecologische problemen. Goede ideeën voldoende, maar vaak ontbreken de middelen, mensen, expertise of ervaring om ze succesvol uit te voeren.

artikel-thumbnail

15 september 2009

Genomineerd Public Finance Award 2009: Vincent van Woerkom, Gemeente Almere

Almere is een ambitieuze stad. Naast het doorgroeien van 187.000 naar tenminste 350.000 inwoners ligt er ook een grote focus op het versterken van de bestaande stad waaronder beheer en onderhoud. Het Rijk vraagt om deze verdubbeling en zal bij moeten springen om de groei te financieren. Vincent van Woerkom, Directeur Bedrijfsvoering & Control bij de gemeente Almere, is intern opdrachtgever van de financiële kant van de onderhandelingen met het Rijk.

artikel-thumbnail

15 september 2009

Genomineerd Public Finance Award 2009: Arie Roos, Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ook het Ministerie van Verkeer en Waterstaat ontkomt niet aan bezuinigingen. De van hogerhand opgelegde taakstelling om 25 procent te bezuinigen moet worden omgezet in beleid voor veel gedecentraliseerde diensten van het ministerie die zijn verspreid over het hele land. Arie Roos, Directeur Financiën en Inkoop en van de in 2003 opgerichte Shared Service Organisatie (SSO) ziet ondanks de bezuinigingen echter volop kansen om met zijn organisatie een stap voorwaarts te maken via het opschalen van de activiteiten en door interdepartementale samenwerking.

artikel-thumbnail

07 juni 2009

Vergroot je voorsprong en versterk je concurrentiepositie met Talent Management

Rekenmeesters mocht tijdens het Jaarcongres Controlling 2009 een expertsessie over Talent Management faciliteren. De spreker, Johan Zandvoort, nam het publiek mee in zijn lezing, getiteld 'Talent Management in Turbulente Tijden'. Hoe behoud je als organisatie je talent? Hoe daag je talent uit? Hij prikkelde ons met een aantal interessante invalshoeken. In dit artikel stel ik dan ook deze expertsessie centraal.

artikel-thumbnail

03 juni 2009

'Huidige tijd biedt kansen voor controllers'

Arjan van der Nat werkte jarenlang in het buitenland voor TNT. Momenteel is hij programmadirecteur op het hoofdkantoor van TNT. Sinds maart 2008 is hij tevens voorzitter van de Vereniging van Registercontrollers (VRC). In de huidige tijd ziet Van der Nat veel kansen voor de controllersfunctie en de VRC. "Dit is bij uitstek een klimaat waarin je stelling kunt nemen en een meer herkenbare positie in de maatschappij kunt claimen. Als wij het niet doen, doen anderen het wel."

artikel-thumbnail

27 april 2009

Albert de Vink, CFO Ad van Geloven: 'Zoeken naar synergie en toegevoegde waarde'

Ad van Geloven mag zich met sterke merken als Mora en Hebro met recht de snackkoning van Nederland en België noemen. Voor de verbreding en verdieping van het assortiment deed het bedrijf enkele grote en succesvolle overnames. Financieel Directeur Albert de Vink heeft sinds zijn aantreden begin 2002 de nodige analyses moeten doen om de groei in goede banen te leiden. 'De financiële functie bij Ad van Geloven is sterk gefocust op marges.'

artikel-thumbnail

24 april 2009

Gedreven door waarden

Waarom praten over cultuur op een conferentie voor CFO's? was de vraag die Richard Barrett zijn gehoor stelde tijdens het derde Jaarcongres Finance Transformation. Het antwoord was volgens hem niet moeilijk te raden: "CFO's spelen een sleutelrol in de creatie van waarde." De mate waarin zij hierin succesvol zijn, staat in direct verband met de investeringen in cultuur. Barrett ging in een speciale sessie dan ook dieper in op talentmanagement en cultureel kapitaal.

artikel-thumbnail

16 april 2009

Finance for Charity veiling Jaarcongres Controlling brengt 7400 euro op

Een exclusieve litho, een cursus in het VU Executive Education Institute, skyboxarrangement in de ArenA, vliegtickets naar een bestemming in Europa, een VIP-arrangement voor Tracy Chapman en Jean Michel Jarre, bezoek aan een zalmkwekerij in Noorwegen en een GP A1 arrangement. Voor de veiling tijdens het VIP Diner op het Jaarcongres Controlling werden veel uiteenlopende kavels geveild. Totale opbrengst 7400 euro.

artikel-thumbnail

06 april 2009

Werk aan je sense of purpose, in jezelf investeren loont!

Kredietcrisis en recessie bepalen op dit moment wel heel sterk de publieke opinie. En allemaal vanuit een in mijn ogen te negatief sentiment. Heel Nederland maakt zich druk over zijn eigen toekomst. En natuurlijk waart het spook van massale ontslagen ook opeens rond. Het aantal aanvragen voor werkloosheiduitkeringen neemt sinds lange tijd weer toe. En op hetzelfde moment ben ik op zoek naar hoogopgeleide, getalenteerde financieel specialisten. Niet naar één, maar naar heel veel!

artikel-thumbnail

16 maart 2009

Genomineerd Controller of the Year 2009: Dietrik Emmens, De Boer Tenten

Dietrik Emmens timmert sinds 2002 hard aan de weg om de control functie mee te laten evalueren met het snelgroeiende De Boer Tenten. Als Groep Controller heeft Emmens een zeer breed takenpakket en is hij naast control ook verantwoordelijk voor onder meer tax, treasury en legal. Ook in het managen van de groei heeft hij een sleutelpositie. 'Dat betekent voor mij het maken van risicoanalyses in allerlei vormen, zodat het bedrijf met heldere vooruitzichten een nieuwe markt kan betreden.'

artikel-thumbnail

16 maart 2009

Genomineerd Controller of the Year 2009: Marissa van der Werf, Tempo Team

Als Manager Business Control geeft Marissa van der Werf leiding aan business unit control binnen Tempo-Team en is tevens als controller verantwoordelijk voor de business unit Tempo-Team Professionals, een van de zeven business units van uitzender Tempo-Team. 'Als controller wil ik dicht op de business zitten. Een goede onderlinge samenwerking is daarbij erg belangrijk. Ik houd ervan om samen met mensen te werken en samen tot een goed resultaat te komen.'

artikel-thumbnail

06 januari 2009

Effectief prestatiemanagement

Bij prestatiemeting leven vele associaties, variërend van een uitdagend middel om prestaties te sturen tot een stok om mensen te dwingen harder te werken. In dit artikel aandacht voor prestatiemanagement en hoe dit momenteel wordt gebruikt binnen de overheid. De publieke sector lijkt echter niet de omgeving te zijn voor effectief prestatiemanagement. Hoe moet naar de omgeving toegewerkt worden waarin het wel werkt? Handvaten voor de controller, het topmanagement en de lijnmanagers.

artikel-thumbnail

17 december 2008

'Minder scorekeeper, meer toegevoegde waarde'

Eén van de grootste chocoladefabrieken ter wereld staat in het Brabantse Veghel. Hier produceert Mars chocoladerepen voor onder meer de merken MARS®, Bounty® en Twix®. Met de recente overname van kauwgomfabrikant Wrigley is Mars goed voor een jaarlijkse omzet van 28 miljard dollar. Aan European snackfood financial control manager, Ivan van Straten, de taak om de financiële planning en rapportage activiteiten in goede banen te leiden.

artikel-thumbnail

05 december 2008

Towards a new ecosystem for finance

How finance executives can apply 21st century trends to their finance function. This workshop by PricewaterhouseCoopers (PwC) and Philips Design will address the new and evolving business ecology affecting the finance function. The world is changing and businesses need to respond. In this workshop we will share some of the leading edge trends and developments as seen by Philips Design. This will serve as the source of inspiration for a stimulating dialogue and creative experience where participants, together with PwC financial experts, will assimilate these trends to the finance function. The result will be an innovative and fresh perspective on your future Ecosystem for Finance. Hosted by: PricewaterhouseCoopers

artikel-thumbnail

18 november 2008

Remco Vermeij, CFO McGregor: 'Interessante uitdagingen in dynamische omgeving'

Remco Vermeij draagt vanuit de financiële discipline bij aan het succes van de McGregor Fashion Group. De fashion-industrie is zeer dynamisch wat veel uitdagingen oplevert voor Vermeij en zijn financiële team. 'Als je ziet waar we vandaan komen en nu staan, zijn er al hele grote stappen gemaakt. Maar de organisatie blijft doorgroeien en wordt complexer. Als financial moet je kunnen bijbenen. Dat is een hele interessante uitdaging.'

artikel-thumbnail

05 november 2008

Resultaten 'Best of Finance 2008'

In totaal 228 financials namen begin dit jaar deel aan het jaarlijkse benchmarkonderzoek dat in opdracht van DPA Flex is uitgevoerd. Doel van dit onderzoek is het vaststellen van een benchmark voor een aantal onderdelen van de financiële administratie (debiteuren, crediteuren en afsluitingen). Is er bij grote ondernemingen nog steeds geen goede mix tussen parttime en fulltime medewerkers? En bedragen de kosten per verkoopfactuur bij kleine bedrijven nog steeds het zevenvoudige van de kosten bij grote ondernemingen?

artikel-thumbnail

30 oktober 2008

Presentatie: Leadership from the Inside-Out: Strategies for Leading in the 21st Century

Leiderschap is het vermogen om een toekomst te creeren waartoe andere mensen willen behoren. Gebruikmakend van deze definitie zijn wij allemaal leiders, immers op professioneel en persoonlijk vlak is er altijd iemand die ons volgt. Maar voordat je andere kunt leiden naar de toekomst, moet je jezelf erheen leiden. Effectieve leiders hebben het vermogen personen, situaties en uitdagingen te identificeren, waardoor ze hoogstwaarschijnlijk succesvol zijn. Daarbij handelen ze vanuit een altijd groeiend 'center of excellence' en ontgrendelen onaangebroken potenties in zichzelf en in de mensen die ze leiden. Dr. Elizabeth van Geerestein MBA (adjunct professor, RSM Erasmus Universiteit en partner Papillon & Partners)

Lees meer: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17